" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1997. február )


SZÖVETSÉGI HÍREK:
1%
Érvényesítés 1997.
Szövetségünk az Interneten!
A CsmTSz eseménynaptára 1997.
A CsmTSz szakosztályainak címjegyzéke 1997.
XXX. Csík Judit Természetjáró Elméleti Vetélkedõ eredménye

TÚRAMOZGALMAINK:
A honfoglalás emlékezete

ÚTLEÍRÁSOK:
Bihar II.

BEMUTATKOZIK:
A Crocus TK

KISIRTÁSI HÍREK:
Mi is az a kulcsosház?
Szállásdíjak 1997.

MEGJELENT:
Csavargás az Alpokban
Kiadványaink


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:

1%

Ellentétben sok más megyei szövetséggel a mi szövetségünk megfelel az ún. "1%-os törvényben" meghatározott kritériumoknak, így lehetõségünk van közvetlenül támogatni szövetségünket jövedelemadónk 1%-ával. Így támogatásunkat teljes egészében mi magunk használhatjuk fel, saját céljaink megvalósítására. Az APEH által megküldött, vagy a munkáltató által kiállított 1996-os évi adóbevallási nyomtatványok között megtalálható a "RENDELKEZÕ NYILATKOZAT A BEFIZETETT ADÓ EGY SZÁZALÉKÁRÓL" címû ûrlap is. Erre kell beírni a kedvezményezett adószáma címû rovatba a

19080392 - 1 - 06

számot és a nyomtatványban leírtak szerint kell eljárni. Ezt követõen az APEH az összeget szövetségünknek fogja átutalni.

Érvényesítés 1997.

Megkezdtük az 1997.évi érvényesítést. A szövetségi tagdíjak változatlanok. Érvényesíteni lehet minden szerdán 16.30-18.30 között a szövetségben. Az 1996-os érvényesítési jegyzék alapján 20 fõnél nagyobb létszámú szakosztályaink részére a szövetség az idén is elõfizeti egy példányban a Természetbarát Híradót.

Szövetségünk az Interneten!

Januártól a megyei szövetségek közül elsõként szövetségünk önálló honlapja is olvasható az interneten. Közvetlen "link"-et létesítettünk az MTSZ-szel, így naprakész információkhoz juthat hozzá mindenki az országos illetve nemzetközi eseményeket illetõen is. Címünk: " http://web.szote.u-szeged.hu/in1st/rosa/csmhome.htm ". A lapok olvasásához ajánljuk a "NETSCAPE 3.0" böngészõprogramot.


Mi is az a "kulcsosház"?

A magyarországi turistaszálláshelyek egyik jellegzetes és sokak által kedvelt formája a kulcsosház. Eltérõen a turistaházaktól és a turistaszállóktól nincs állandó személyzete, így ára is jóval olcsóbb azoknák. A kulcsosházakat többnyire egyesületek, szakosztályok tartják fenn, felügyelõje legtöbbször a ház közelében vagy a házhoz legközelebb esõ településen lakó gondnok. Érkezéskor általában tõle kell átvenni és távozáskor neki kell leadni a ház kulcsait. Saját érdekünkben is érdemes tehát értesíteni a gondnokot érkezésünk várható idõpontjáról.

A kulcsosház félig-meddig önellátó intézmény. Alapfelszereléséhez az ágyakon (általában emeletes) kívül vegyestüzelésû kályhák, felszerelt konyha, közös helyiség (étkezõ), mosdó, latrina tartozik. A legeldugottabb házakat kivéve ma már villanyvilágítás is általános. Élelmiszer nincs a házban, legfeljebb néhány nem romló alapanyag (só, cukor, egyéb fûszerek, teafû, stb.). Mindenkinek magával kell tehát hoznia a szükséges élelmet. Az adott ház sütési-fõzési lehetõségeirõl célszerû elõzetes tájékoztatást kérni.

A kulcsosházak tehát speciális helyet foglalnak el a turistaszállások között. Az ide érkezõ vendéget a falra függesztett házirenden kívül az várja, amit az elõzõ csoport otthagyott. Ebbõl az alapvetõ ténybõl következik a legfontosabb írott-íratlan házszabály. A házat mindenki olyan állapotban hagyja el, amilyen állapotban maga is szívesen találná. Mit is jelent ez? Távozás elõtt a következõket kell elvégezni: 1. A házat ki kell takarítani. 2. A használt ágynemût le kell húzni, azt összehajtogatva, csoportosítva (párnahuzatok, lepedõk, ...) az erre kijelölt helyre tenni. 3. A konyha felszerelését tisztán, elmosogatva hagyjuk ott. A megmaradt élelmiszerbõl semmilyen romlandó ételt ne hagyjunk a házban. Ezeket, ha nem visszük magunkkal haza, akkor az erre a célra kijelölt szemétgyûjtõbe kell elhelyezni, a többi háztartási hulladékkal együtt. 4. A kályhákat indulás elõtt ki kell hamuzni, majd tûzgyújtásra alkalmas tüzelõanyagot kell bekészíteni a házba érkezõ következõ csoport számára.

Mit kell tenni, ha csak ideiglenesen hagyjuk el a házat? A kályhákban a tüzet el kell oltani, a villanyt le kell kapcsolni, az ajtókat pedig gondosan be kell zárni.

A házban való tartózkodásról. A házak elsõsorban a pihenést szolgálják, ezért illik kerülni a hangoskodást. Bár a kulcsosházak berendezése többségében régi, használt darabokból áll, ezek mégsem felesleges, kidobásra itélt tárgyak. Vigyázni kell tehát rájuk. Ha mégis tönkremegy valami, azt illik pótolni, vagy anyagilag kell kárpótolni a kezelõ szakosztályt. A kulcsosházak többségében van vendégkönyv. Ez, és csak ez szolgál a nevek, vélemények megörökítésére.

E szabályok betartása közös érdek, azt szolgálja, hogy a kulcsosházat még sokan, sokáig kedvükre használhassák.

(Copyright: Rosztóczy András dr., Crocus TK)


Magángyûjtemény

Börcsök Attila néprajzi gyûjteménye Makó, Váradi u.96.szám alatt.

A gyûjtemény tartalmazza Makó és környékének, elsõsorban Apátfalva népéletének tárgyait: a XIX.század közepérõl származó festett bútorokat (menyasszonyi ládákat), férfi és nõi viseleteket, valamint egyéb textiliákat. (ágyruhákat, szõtteseket stb.) A hagymatermesztés eszközei mellett a látogató a népi fazekasság mindennapi használatra készített tárgyainak sokszínûségével is megismerkedhet.

A gyûjtemény megtekinthetõ: ünnep és munkaszüneti napokon elõzetes egyeztetés után (levélcím: Börcsök Attila, 6900, Makó, Vágóhíd u. 22.).


MEGJELENT:
Kiadványaink


Vissza a CsmTSz honlapjára