" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1997. augusztus)


KIÍRÁS:
X. Ember a gáton ...

SZÖVETSÉGI HÍREK:
Természetbarát nap (Dobogókõ)
CsmTSz Szakosztályvezetõk Továbbképzése
Felhívás szakosztály- és túravezetõinkhez !

TÚRAMOZGALMAINK:
Dorogtól - Nógrádig II.

ÚTLEÍRÁSOK:
Nepál I.

BEMUTATKOZIK:
A Hód Bakkancsos TK

MEGJELENT:
A Mátra turistaatlasza

KISIRTÁSI HÍREK:
Szabad hétvégék
Túrák Kisirtáspuszta környékén II.


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

X. Ember a gáton ... (éjszakai teljesítménytúra)

Az idén 10.alkalommal rendezi meg a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség, Mártély és Mindszent Önkormányzatának támogatásával, õszi éjszakai teljesítménytúráját a Tisza töltésén gyalogtúrázók, valamint a Tiszán vizitúrázók részére.

A túra célja, hogy lehetõséget adjon a nagyobb teljesítményre vállalkozó természetjáróknak erõnlétük felmérésére.
A túra távja: 50, 40 vagy 10km-es gyalogtúra, illetve 42km-es vizitúra.
Szintidõk: 12, 10 illetve 3 óra a gyalogosoknak, 10 óra a vizitúrázóknak.
Minõsítési pontértékek: 75, 60 illetve 15 pont a gyalogtúra távokon, 50.4 pont a vizitúrán.

A túra idõpontja: 1997. szeptember 13.

Rajt: a 10 illetve 50km-es gyalogtúra távokon indulók számára 19-21óra között folyamatosan, a mindszenti mûvelõdési házban (Mindszent, Szabadság tér). A 40km-en induló gyalogtúrázóknak 20-21óra között folyamatosan a mártélyi mûvelõdési házban. A vizitúra a mindszenti révtõl indul, a résztvevõk az útvonalvázlatot és a rajtszámot az 50 és 10km-en induló gyalogtúrázókkal együtt a mindszenti mûvelõdési házban kapják meg. A révnél a rendezõség 18órától a rajt végéig biztosítja a hajók õrzését.

Cél: az 50 és a 40km-es gyalogtúra résztvevõinek Szegeden az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság Termelési Központi Épületében (Szeged, Irinyi u. 1.), 10km-es gyalogtúrán résztvevõknek a mártélyi mûvelõdési házban. A vizitúrázóknak a Szegedi Olajbányász SE (volt Ifjúsági Vizitelep) mólóján kell kikötni, majd a gyalogos célba menni (kb.200m).

A 12 éven aluliak csak felnõtt kísérõvel indulhatnak. A túra nem verseny jellegû, a részvételhez külön sportorvosi engedély nem szükséges. A túrán a rajtszám viselése kötelezõ, közlekedési szabályokat a résztvevõknek be kell tartaniuk. A túrán mindenki a saját felelõsségére indul, a rendezõktõl kártérítés semmilyen címen nem igényelhetõ. A túrafelszerelést a résztvevõknek magukkal kell vinni, megõrzésre, szállitásra nincs lehetõség. A gyalogos 40 és 50km-es távon indulók az ellenõrzõ pontokon frissítõt, a célban a vizitúrázókkal együtt meleg ételt és teát kapnak.

Ajánlott felszerelés: zseblámpa, esõvédõ felszerelés, ivóvíz, élelem.

Nevezés: 1997..szeptember 10-ig a Csongrád megyei Természetbarát Szövetségben

Nevezési díjak: gyalogos 10km: 150Ft, gyalogos 40-50km illetve vizitúra: 300Ft. (A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség tagjai számára 50Ft kedvezményt ad a rendezõség.)


Természetjárók Napja 1997.

A Magyar Természetbarát Szövetség 1997. szeptember 20-án szombaton 12 órakor rendezi meg a Természetjárók Napját. Mint ismeretes tavaly a millecentenárium évében az ünnepséget megyénk rendezhette Ópusztaszeren. A helyszín az idén Dobogókõ lesz. Megyénkbõl Badár Sándor " A természetjárás fejlesztéséért " címû kitüntetés bronz fokozatát, Rimóczi Károly pedig az ifjúsági természetjárás területén végzett kiemelkedõ munkájáért a " Gábor Ignác Emlékérem " kitüntetésben részesül. Megyénk korábbi kitüntetettjei: Benedek Jenõ - Természetjárás fejlesztéséért arany fokozat, Fackelmanné Kelemen Mária és Benedekné Tóth Edit - Természetjárás fejlesztéséért ezüst fokozat, Sztuparity Józsefné és Maróti Ervin - Természetjárás fejlesztéséért bronz fokozat, Rosiár László - Dr. Thirring Gusztáv emlékérem.


Szakosztályvezetõi továbbképzés

Az 1997.évi szakosztályvezetõi továbbképzést szeptember 19 és 21 között Kisirtáspusztán a " Toboz " kulcsosházban tartjuk. A korábbiakhoz hasonlóan szakosztályonként elõzetesen csak 1-1fõ jelentkezését tudjuk elfogadni.

A részvételi díj 2000Ft, mely tartalmazza az utazás, a szállás, a szombat esti vacsora és a vasárnapi ebéd költségeit. A további étkezéseket, illetve az étkezésekhez szükséges kenyeret a résztvevõknek saját maguknak kell biztosítani.

Elõzetes program:

Indulás: 1997.szeptember 19-én 14 órakor Szegedrõl a Szeged Étterem elõl. (Gyülekezés 13 óra 45 perckor.) A csoport különjáratú autóbusszal utazik Nagyirtáspusztára (érk.: kb. 19 órakor), majd gyalog Kisirtáspusztára.

Szeptember 20-án reggel gyalog indulunk Nagyirtásra, majd autóbusszal utazunk Dömösre. Innen ismét gyalog tesszük meg az utat a Rám-szakadékon át Dobogókõre. Rossz idõ esetén egyenesen Dobogókõre megy az autóbusz. 12 órakor részt veszünk az 1997. évi Természetjárók Napja országos rendezvényen. Az autóbusz Dobogókõrõl Nagyirtáspusztára kb. 14 órakor indul vissza. 20-án este illetve 21-én délelõtt lesz a szakosztályvezetõi továbbképzés Kisirtáspusztán.

Hazautazás: 1997. szeptember 21-én 13-órakor Kisirtáspusztáról gyalog indulunk Nagyirtásra, majd onnan autóbusszal Szegedre.

Jelentkezés: 1997. szeptember 3-ig a csatolt jelentkezési lapon, 1000Ft elõleg befizetésével a Szövetségben. A jelentkezõknek részletes tájékoztatót küldünk.


Felhívás szakosztály- és túravezetõinkhez !

Szövetségünk Oktatási és Minõsítési Bizottsága minõsítési nyilvántartásának felfrissítését tervezi. Ennek elsõ lépéseként a túravezetõi nyilvántartási rendszer aktualizálását végezzük el. Célunk összegyûjteni a megyénkben ténylegesen is mûködõ " aktív " túravezetõink névsorát. Ezzel a mainál jobban segíthetnénk rendszeres továbbképzésüket. Természetesen ezen túravezetõk együttmûködésére számítva, az új túravezetõk képzése is könnyebbé válna. Kérjük szakosztályaink vezetõit illetve " aktív " túravezetõinket, hogy az alábbi adatok megadásával segítsék munkánkat: név, szül.év, szakosztály, levelezési cím, túravezetõi minõsítés(ek) megszerzésének éve, helye. Szívesen vesszük emellé a túravezetõi igazolvány kétoldalas fénymásolatát, mely tartalmazza a pontos nyilvántartási kódokat. Az adatokat postán vagy személyesen kérjük a Szövetségbe eljuttatni 1997.szeptember 30-ig. A névsor kivonatát (név, szakoszt., szakág, tv.min.fokozat) a "TOBOZ" következeõ számában publikáljuk.


Vissza a CsmTSz honlapjára