" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1997. október)


SZÖVETSÉGI HÍREK:
CsmTSz Szakosztályvezetõi tanácskozás (1997.09.19-21.)
Természetjáró gyerekek/diákok találkozói
Az idei Keletmagyar-tanácskozásról
TÜSZ tanácskozás (1997.10.04-05.)

TÚRAMOZGALMAINK:
Dorogtól - Nógrádig III.

ÚTLEÍRÁSOK, BESZÁMOLÓK:
Bihar IV.
X. Ember a gáton ... (1997.09.13.)

CSMTSZ ESEMÉNYNAPTÁR
1998.

"AKTÍV" TÚRAVEZETÕINK
1997-BEN

KISIRTÁSI HÍREK:
Kedvezmények 1998-ban
Szabad hétvégék
Túrák Kisirtáspuszta környékén III.


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:

CsmTSz szakosztályvezetõi tanácskozás
Kisirtáspuszta, Dobogókõ (Természetbarát Nap), 1997.09.19-21.

Ebben az éven 10 szakosztályunk vezetõje fogadta el a Szövetség Elnökségének meghívását a szakosztályvezetõi tanácskozásra. A rendezvényre a fentieken kívül hagyományosan meghívást kapott az MTSZ képviselõje és a CsmTSz könyvelõje mellett Szövetségünknek az idei Természetbarát Napon kitüntetett két tagja is. Utóbbiak közül Badár Sándor A természetjárás fejlesztéséért - bronz, Rimóczi Károly pedig Gábor Ignác emlékérem kitüntetésben részesült. Bár a résztvevõket szállitó különjárati autóbusz nem sokkal ebéd után lépte át Szeged határát, a nagyirtási fogadó parkolójába éppen sötétedésre érkezett. A koraõszi estében kellemes felüdülést jelentett a Kisirtásig tartó majd két kilométeres sétaút, igaz az elõzõ heti esõzésekbõl visszamaradt tócsák a sötétben meg-megtréfálták a csapat óvatlanabb tagjait. A házba érve mindenki jó étvággyal fogyasztotta el a magával hozott úti elemózsia maradványait.

Reggel busszal indultunk Nagyirtásról Szob-Dobogókõ felé. A pilismaróti elágazásban azután a buszt elhagyva néhányan a gyalogtúra mellett döntöttek és Dömös felõl a Rám-szakadékon át kapaszkodtak fel Dobogókõre. Az út végig igen jól jelzett és az MTE turistái a közelmúltban a láncokat is megerõsítették. Nem csak a jó út, hanem az idõjárás is kegyeibe fogadta a túrázókat. A kis csapat végül épp az ünnepségre ért fel a magyar természetjárás egyik "szentélyének" számitó Dobogókõre. Az ünnepség a két évvel ezelõtti forgatókönyv szerint jól szervezetten zajlott, sajnos azonban a résztvevõk létszáma elmaradt a megszokottól.

Az ünnepség után a kitüntetettek az MTSZ elnöksége által adott fogadáson vettek részt, a többiek pedig a környék vendéglátó helyein költötték el ebédjüket. Visszaútban bõvült a gyalogtúrázóink köre. Lankás ösvényen immár 5 szakosztály 6 képviselõje gyalogolt le együtt Pilismarótig, a buszosokkal való találkozóhelyig. Az úton lezajlott nemhivatalos beszélgetésekben a résztvevõk megfogalmazták a szakosztályok közti együttmûködés erõsítésének igényét a túrák szervezésében és lebonyolításában. Emellett véleményt cseréltek a Csongrád megyei túravezetõképzés jelenlegi helyzetérõl. Ennek kapcsán elõkerült a megyei szakosztályi oktatási programokban eddig méltatlanul háttérbe szorult alapfokú térképolvasói tanfolyamok szervezésének kérdése is. Visszatérve Kisirtáspusztára, elsõrangú gulyáslevessel várta a házban maradt "ellátó század" a Dobogókõre ellátogatott küldötteket. A vacsora után megtartott tanácskozást Benedek Jenõ elnöki beszámolója vezette be, majd a résztvevõk vázolták a megye szakosztályainak helyzetét. Ezt követõen egyebek közt szó esett a szövetség gazdálkodásáról, a jövõ évi szövetségi programtervezetrõl, a TOBOZ kh. tervezett árairól, pályázati lehetõségekrõl, illetve a megyei útjelzésekrõl.

Vasárnap délelõtt még folytatódtak a megbeszélések, majd a közös ebéddel zárult a tanácskozás. Remélhetõleg jövõre, hasonlóan sikeres rendezvényen az ideinél még több szakosztályvezetõnk gazdagodhat értékes ötletekkel, gondolatokkal.

Természetjáró gyerekek/diákok találkozói

A Természetbarát Gyerekek és Diákok Megyei Versenyét 1997. június 7-én és 8-án a sándorfalvi Általános Iskolával együttmûködve Szövetségünk megyei Elnöksége szervezésében tartottuk meg. Aki visszaemlékszik a nyárelõ idõjárására, nem fog csodálkozni azon, hogy meglehetõsen nedves körülmények között éltük át ezt a két napot. A versenyre kilenc ötfõs csapat adta le nevezését és küzdötte át a végeláthatatlan szúnyogfelhõn magát. A verseny pontõrei még nagyobb megpróbáltatásoknak voltak kitéve, az álló célpontok még inkább védtelenek voltak. Az elsõ napon reggel táborépítéssel kezdtek csapataink, majd délelõtt kezdetét vette a teljesítménytúra. Ezen az ember türelmét próbára tevõ túrán (értsd szúnyogok) az Alföldi Kék Túra Sándorfalva és a dóci elágazás közötti szakaszát kellett oda-vissza megtenniük a csapatoknak, közben megismerkedhettek a másnapi túra-verseny helyszínével. Miután a csapatok épségben, bár hólyagokkal ékítetten visszaérkeztek a táborhelyre, nem pihenhettek, hiszen az elméleti turisztikai verseny fifikás feladataival kerültek szembe. A gyerekek keményen küzdöttek, de így is néhány furfangos feladat kifogott rajtuk. Este meglepetés verseny várta a fiúkat és lányokat. Játékos és vidám körülmények között mérhették össze Magyarországról eddig szerzett ismereteiket. A hosszúra nyúlt, nehéz nap után még jól esett a sátorban megbeszélni ügyes-bajos dolgainkat. Nehezen jött szemünkre álom... Másnap az ébresztõn mindez meg is látszott. Félórás késéssel indulhatott el a program. Ekkor estünk át az országos verseny helyszínével kapcsolatos kérdések megválaszolásán, a helyismereti versenyen. A Sárospatak városáról kérdezõ feladatlapot a csapatok szépen megoldották. Akik jól dolgoztak, már érezték, hogy rövidesen láthatják ezt a várost, eljuthatnak az országos döntõre. Ehhez már csak a természetjáró túraverseny nehézségeit kellett megoldani. Négy állomást helyeztünk el a mintegy 5 km hosszú pályán. Térképen elõre kijelölt útvonalon kellett végighaladni, az állomások között be kellett tartani a 4 km/h átlagos menetsebességet, két, szintén bejelölt bóját meg kellett találni (tévesztõbója nehezítette a feladatot) és az állomásokon a menetrenddel, a Zempléni-hegységgel, Sárospatakkal és tájolással kapcsolatos kérdések nehezítették a csapatok életét, a szúnyogokon kívül.

A csapatok beérkezése után a versenybíróság összesítette az eredményeket, és a következõ végeredményt állapította meg:

Középiskolás kategória:
1. Radnóti M. Gimn. Csk.: Isaszegi Katalin
2. Radnóti M. Gimn. Csk.: Polyák Judit
3. Ságvári E. Gimn. Csk.: Nagyillés Katalin
4. Radnóti M. Gimn. Csk.: Presztóczky Barbara
5. Radnóti M. Gimn. Csk.: Marton Lajos
6. Radnóti M. Gimn. Csk.: Kis Daniella
7. Radnóti M. Gimn. Csk.: Blum László
8. Krúdy Szki. Csk.: Benedek Gyöngyi

Általános iskolás kategória:
1. Odessza II. sz. Ált. Isk.

Ezután a csapatok megkapták a Heavytex és a Szövetségünk által felajánlott értékes jutalmakat. A középiskolások közül 6, az általános iskolások közül pedig 1 csapat képviselhette megyénk színeit, akiknek részvételét a a Gyermek és Ifjúsági Koordinációs Titkárság „Zöld kalandra fel” Bizottsága is támogatta. Továbbá Szeged Megyei Jogú Város Közgyûlése Kulturális, Közmûvelõdési és Sportalapból nyújtott támogatása is segítette a rendezvény sikeres megszervezését. Köszönettel tartozunk a csapatokat felkészítõ tanároknak, valamint a versenybíróságnak és a pontõröknek áldozatos, türelemmel végzett munkájukért. A jó hangulatban lezajlott versenyt azzal zártuk, hogy jövõre találkozunk Ópusztaszeren, reméljük nagyobb létszámban, de hasonló jókedvvel.

Természetjáró Gyerekek Országos Találkozója
Sárospatak, 1997. jún. 23 - 28.
Természetjáró Diákok Országos Találkozója
Sárospatak, 1997. jún. 30 - júl. 4.

Az idén a gyönyörû zempléni városka adott otthont a tanuló ifjúság egyetlen országos turisztikai rendezvényének. A Tengerszem Kemping igazán méltó he-lyet biztosított a találkozón résztvevõknek. A beszámolómban a középiskolás korosztály versenyérõl, a TEDOT-ról írok. Megérkezés után a legmegfelelõbbnek tûnõ táborhelyet kívántuk kiválasz-tani és ez valószínûleg sikerült is, távol a hangosbemondó okozta lökéshullámoktól.
A tábor megnyitó ünnepségét a helyi Bodrog táncegyüttes produkciója ékítette. De az igazán színvonalas produkciót valamelyest beárnyékolta a fölöttünk gomolygó esõfelhõ, amely meg is mutatta nekünk tartalmát, próbára téve sátraink vízállóságát. A spriccelõ víz sem fogott ki teljesen rajtunk, azonban a hajnali órákban a tábor távoli részeibõl éneklõ hangok tornyosultak az esõfelhõkig, bizonyítva, hogy ott senki sem alszik, nagymértékben az esõnek és a sátruknak köszönhetõen... Lehet, hogy volt bennük egy kis spiritusz. Másnap az éjszakai nehézségek ellenére megkezdõdött a küzdelem. Harmincegy csapat adta le nevezését és indult el a versenyeken, ebbõl három csapat egyetemi csapat volt, õk versenyen kívül indulhattak. Az elsõ versenynap feladata a városismereti verseny volt, egy feladatlappal a kézben kellett a várost bejárni és a kérdésekre válaszolni. A megoldáshoz bármit fel lehetett használni, csak a csapatoknak nem lehetett egymással kommunikálni. Ezen a versenyen nagy szegedi siker született, hiszen a Ságvári Gimnázium csapata nem talált legyõzõre. Az élbolyban végzett még a Radnóti két csapata is a 6. és 7. hely megszer-zésével.
A második versenynapon következett a teljesítménytúra. A csapatoknak a Zemplén gyönyörû tájait kellett bejárni kijelölt utakon, kb. 40 km-t. A pálya kijelölé-se jól sikerült, keresztmetszetét adta a környék látnivalóinak. Meglátogatták így a csapatok többek között a környék hírességét, egyben kempingünk névadóját, a Tengerszemet, a Zsidó rétet, az Eszkála vidékét. Ez a versenyszám az összesített versenybe nem számított bele, így a versenybíróság úgy döntött, hogy csak holtverseny esetén veszi figyelembe a teljesítést. Megérkezés után senki sem pihenhetett, hiszen a TESZ elméleti verseny következett. Itt sajnos értek minket meglepetések, nem is si-került jól a versenyszám, a legjobb csapatunk is a 12. helyen futott be.
A harmadik versenynap hozta a legérdekesebb versenyt és a legnagyobb küzdelmet. Reggel Újhutára utaztunk, az ottani táborból indították a versenyt és ide futott be mindenki. A nappali túraversenyt nehéz pályán szervezték, nagyon összetett feladatokkal. Itt tényleg a legtapasztaltabbak érhettek el jó eredményt. Szerencsére nem kellett szégyenkeznünk, a Radnóti csapatai a 6. és 9. helyre futottak be (az 5. helyen egy egyetemi csapat végzett).
Az utolsó nap a versenyen kívüli tájékozódási futással záródott. Ezen csapataink már nem vettek részt. Délben sor került az eredményhirdetésre is, ahol többször említették csapatainkat. Nem vallottunk szégyent tehát, de a korábbi évek siker-sorozatát az idén nem sikerült megismételni, talán majd jövõre Esztergomban.

Végül az összetett verseny végeredménye:

1. Irinyi DSK, Kazincbarcika
2. Viktória DSK
3. Avasi Gimnázium, Miskolc
4. Krúdy Gy. Gimn., Nyíregyháza
5. Baranya m. Szabadidõsport Szövetség
6. Radnóti M. Gimn. 5. csapata, Szeged
9. Radnóti M. Gimn. 2. csapata, Szeged
12. Radnóti M. Gimn. 1. csapata, Szeged
14. Ságvári E. Gy. Gimn,. Szeged
17. Radnóti M. Gimn. 4. csapata, Szeged
23. Radnóti M. Gimn. 3. csapata, Szeged

Az idei Keletmagyar-tanácskozásról

1997. szeptember 26-28-án Lajosmizsén rendezték meg a Keletmagyar Megyék Természetbarát Vezetõinek Tanácskozását. Az eseményt a Bács-Kiskun megyei Természetbarát Bizottság alelnöke nyitotta meg és köszöntötte a résztvevõket. A megye sportját Henkei Gyula, a Sportigazgatóság munkatársa ismertette. Ezt követõen Zsigó Viktos polgármester a hivatalában fogadta a tanácskozás résztvevõit. Szeptember 27-én Szalkszentmártonban és Kiskõrösön a Kiskunsági Nemzeti Parkkal illetve a Petõfi házzal ismerkedtünk meg. Este tájékoztatást kaptunk a Bács-Kiskun megyei Természetbarát Bizottság munkájáról. Szeptember 28-án, vasárnap a tanácskozás folytatásaként a megyék tájékoztatója hangzott el. Az MTSZ képviseletében Szabó Imre fõtitkár mellett Thuróczy Lajos, Kalmár László és Pálmai Vencel jelentek meg. A keletmagyar megyéket 37fõ képviselte. A tanácskozás kiemelt témája volt a természetvédelem és az ifjúság aktívabb bevonása a mozgalomba.

TÜSZ tanácskozás(1997.10.04-05.)

Szövetségünk meghívására a TÜSZ (Turistaházakat Üzemeltetõk Szövetsége) 1997.október 4-5-re tanácskozásra hívta a Pilis és Börzsöny hegységekben kulcsosházat üzemeltetõ szervezetek képviselõit. 12 kulcsosház képviseletében 15 fõ jelent meg. Székely Tamás rövid megnyitó tájékoztatója után a kulcsosházak képviselõi adtak tájékoztatást a házak jogi helyzetérõl, felszereltségérõl, kihasználtságáról, gondjairól. A Magyar Természetbarát Szövetség képviseletében Thuróczy Lajos tiszteletbeli elnök és Georgiadesz Gábor keletmagyar alelnök vettek részt. A résztvevõk számára szállást és ellátást az MTSZ támogatásával biztosítottunk. A résztvevõk tájékoztatást kaptak a Természetbarát Házak Alapítványról. A megjelentek hasznosnak ítélték a problémák közös megbeszélését és tanulságot vontak le egymás gondjaiból és sikereibõl. Igényként megfogalmazódott, hogy a TÜSZ hathatósabb érdekképviselettel rendelkezzen az üzemeltetõk érdekében.

X. Ember a gáton ...
éjszakai teljesítménytúra

Az idén tizedik alkalommal rendezte meg Szövetségünk közkedvelt éjszakai teljesítménytúráját. A résztvevõk ezúttal is az 50, 40 és 10km-es gyalogos illetve a 42km-es vízitúra teljesítése közül választhattak. Kellemes meleg nyári estén több mint kétszázan vágtak neki az erõpróbáknak. Külön dícséret illeti a Szegedi Vörös Meteor és a Szegedi Kinizsi szakosztályokat, mivel õk vettek legnagyobb számban részt a jubileumi teljesítménytúrán. Örvendetes esemény volt emellett a vizitúrázók táborának gyarapodása is az elmúlt évekéhez képest. Sajnos a 10km-es gyalogtúra résztvevõi kivételével az éjszaka átvonuló hidegfront kiadós zivatarral járt. Ez a be nem tervezett "frissítõpont" alaposan próbára tette a hosszabb távokon gyaloglók és a vizitúrázók állóképességét. A célban az elcsigázott beérkezõket forró teával és gulyáslevessel várták a rendezõk. A szintidõn belül célba érõk ezen felül megkapták a túra jelvényét és emléklapját is. Jövõre szeptember 19-én rendezzük a XI. Ember a gáton ...túrát. Újdonság lesz a kerékpárosok számára kiírt 70km-es távú erõpróba.


Vissza a CsmTSz honlapjára