" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1999. április )


SZÖVETSÉGI HÍREK:
Elnökségi hírek
CsmTSz Küldöttközgyûlés 1999.03.06.
CsmTSz közhasznúsági jelentés 1998.
VIII. Szeged Helyismereti Vetélkedõ eredménye
Az iskolai természetjáró szakosztályok támogatásáról

KIÍRÁSOK:
Nyílt túrák az AK Csongrád megyei szakaszán II.
Bronzjelvényes Túravezetõi tanfolyam 1999.
II. Petres -79

POSTALÁDA:
Ismertetõk, kiírások, meghívók, egyebek szövetségünk tagjainak címezve

TÚRAMOZGALMAINK:
Az Árpádok hagyatéka II.
(a fõszervezõ, Rosiár László dr. jegyzete " A Honfoglalás Emlékezete 896 - 1996 " címû túramozgalomhoz)

ÚTLEÍRÁSOK, ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK:
Nepál IX.
Nyílt túrák az AK Csongrád megyei szakaszán I.

MEGJELENT:
Erdély hegyei 4-5.
Erdõk, hegyek sportjai
A Börzsöny és az Ipoly völgye turistaatlasz és utikönyv

KISIRTÁSI HÍREK:
Szabad hétvégék 1999-ben


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:
Elnökségi hírek

Szövetségünk Elnöksége 1999. március 2-án ülést tartott. Az elnökség jelenlevõ tagjai: Badár Sándor, Benedek Jenõ, Benedekné Tóth Edit, Csányi Sándor, Dániel István, Dr.Rosztóczy András, Fackelmanné Kelemen Mária, Nagyillés Mihály. Távol maradt:Rimóczi Károly. Az elnökségi ülésen az elnökség az alábbi határozatokat hozta:

CsmTSz Küldöttközgyûlés 1999.03.06.

A CsmTSz 1999. március 6-án délelõtt 10 órai kezdettel tartotta meg évi rendes küldöttközgyûlését. Az ülésen a szavazati joggal rendelkezõ küldöttek >90%-a vett részt így a küldöttközgyûlés határozatképes volt. A küldötteken kívül megjelent Georgiadesz Gábor az MTSZ Kelet-Magyarországi Alelnöke valamint dr.Thékes István Csongrád megyei Sporthivatal elnöke is. A küldöttközgyûlést megnyitotta és bevezetõt mondott dr. Rosiár László aranyjelvényes túravezetõ levezetõ elnök. Bevezetõjében nem feledkezett meg szövetségünk hölgytagjairól sem, akiknek Nõnap alkalmából mondott férfitagjaink nevében köszöntõt.

Ezt követõen dr.Thékes István, a Csongrád megyei Sporthivatal elnöke köszöntötte a résztvevõket. A levezetõ elnök ezt követõen a jegyzõkönyv vezetésével BenedeK Jenõné Tóth Edit sporttársunkat bízta meg.

A küldöttközgyûlés napirendje:

  1. A XXXII.Csík Judit és a VIII. Szeged helyismereti vetélkedõ eredményeinek kihirdetése és a díjak átadása.
  2. Az elnök és az elnökség beszámolója az 1998-as évben végzett munkáról.
  3. Az 1999.évi kiemelt feladatok ismertetése.
  4. Az MTSz idei küldöttközgyûlésén a megyénket képviselõ küldöttek megválasztása.
  5. A CsmTSz 1998.évi gazdasági tevékenységérõl készült beszámoló
  6. A CsmTSz 1999.évi költségvetésének vitája
  7. A számvizsgáló bizottság 1998-évi jelentése
  8. Az 1998. évrõl készített közhsznúsági jelentés elfogadása.
  9. Bejelentések, hozzászólások.

Határozatok:

A határozatokat a CsmTSz Rendkívüli küldöttközgyûlésének küldöttei nyílt szavazással - minden határozat esetében - egyhangúlag fogadták el.


A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség
1998. évi közhasznúsági jelentése

Megyei Szövetségünka alapszabályában megfogalmazott célja, hogy a természetjárás útján elõsegítse az egészséges életmód kialakítását és elterjesztését, a természet védelmét és az ezekhez szükséges feltételek biztosítását.

Tevékenységünk jellegébõl adódóan a fenti célok megvalósítása érdekében végzett munkánk az egész társadalom hasznára van.

Megyei Szövetségünk feladatát 7 szakági bizottság (ifjúsági, technikai, minõsítõ-nyilvántartó, túra, szállás, Polgári Természetõr Szolgálat, információs) látja el.

Megyei Szövetségünk 1998.évi létszáma 1145 fõ, szervezeteink száma 24.

Az 1997. évi személyi jövedelemadójuk 1 %-ával rendelkezõ magánszemélyektõl az APEH útján 83.723Ft-ot kaptunk, melyet a "TOBOZ" kulcsosház korszerûsítésére, rendezvényeink támogatására fordítottunk.

A Wesselényi Miklós Közalapítványtól 300.000Ft pályázati céltámogatást kaptunk rendezvényeink lebonyolítására.

Kiemelt feladatként kezeltük a megyénkben húzódó jelzett turistautak karbantartását, kialakítását. 1998-ban a Phare támogatásával 136km új útjelzést alakítottunk ki a szomszédos Arad megyei turisták közremûködésével, melyrõl színes térképes kiadványt is készítettünk.

A Csongrád megye Önkormányzataiért alapítvány anyagi támogatásával alapfokú túravezetõi tanfolyamot szerveztünk, valamint megrendeztük a megyei gyerekek és diákok természetjáró vetélkedõjét.

Rendezvényeink lebonyolítását jelentõsen elõsegítete Mindszent és Mártély önkormányzata, valamint az Alsó -Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A Börzsöny hegységben saját tulajdonú "TOBOZ" kulcsosházunk színvonalas szolgáltatást biztosít az azt igénybevevõknek és bevételével jelentõs részt képvisel a megyei Szövetség költségvetésében.

A Szövetség vezetõ tisztségviselõi juttatást nem kaptak.

A közhasznúsági jelentést az elnökség 1999. március 2-án tartott ülésén (1999/06.sz. Elnökségi határozat) illetve a CsmTSz Küldöttközgyûlése 1999. március 6-án tartott ülésén (1999/06. Kkgy. határozat) elfogadták.


ÚTLEÍRÁSOK, ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK:

Nyílt túrák az AK Csongrád megyei szakaszán I.

Az Alföldi Kék-túra Csongrád megyei 136km-es szakasza 1994 és 1996 között készült el. 1996 augusztusában az avatótúrán az AK legjobban jelzett útvonala megtisztelõ címmel tüntették ki az avatótúra résztvevõi. Az idén Szövetségünk az útvonal és a túramozgalom népszerûsítése céljából az útvonalfelelõs szakosztályok bevonásával nyílt túrák szervezését kezdeményezte.

Ennek keretében 1999. március 21-én a Crocus TK és a Szegedi Kinizsi SK túravezetõinek vezetésével kelt útra öt szakosztály 21 turistája, hogy teljesítse az elsõ szakaszt az öttömösi elágazástól Ruzsáig. A Szegedrõl 8 órakor indult helyközi busz gyönyörû napos tavaszi idõben fékezett a Petróczy-iskolánál. A Bács-Kiskun megyébõl Csongrádba ehelyt belépõ Alföldi Kék-túra elsõ bélyegzõhelye az egykori iskola ma italbolt. Szemközt a túloldalon álló kis házon látható a 3 éve 1996-ban felszerelt tájékoztató tábla a Csongrád megyei szakaszról. Az annak idején méltán csodált útjelzõ tábla betûi mára olyannyira megfakultak, hogy e sorok íróján kívül más már észre sem vette. Szerencsére az elõdjénél idõtállóbb cseretábla már kész, s így hamarosan ismét pontos útbaigazítást kaphatnak a megyénkbe belépõ kéktúrázók.

Negyed 10-et mutatott az óra mikor a csapat útnak indult. A meghívó túravezetõ szakosztályokon kívül a Taurus SE, a Radnóti Gimnázium és a Hunyadi Általános Iskola természetjárói jöttek el. Külön említést érdemelnek az utóbbiak, hisz a legfiatalabbakat példásan szervezõ Gyetvainé Terék Aranka tanárnõ ezúttal 9 kisdiákjával indult útnak. Az út eleje mindjárt meglepetést okozott, hisz az elsõ kilométer végén egy nemrég "ültetett" villanyoszlopsor csaknem tévútra csalta a túrázókat. Ettõl kezdve viszont nem volt gond a 4-5 esztendõs jelzésekkel, melyek meglepõen jó állapotban fogadták csapatunkat. A Back-kápolnánál már átléptük a 6. kilométert, ideje volt szerelvényt igazítani. A kápolnához bevezetõ kék négyszög jelzés elágazásánál álltunk meg. Míg a csapat egyik felénél elõkerültek az elsõ szendvicsek, csokik, gyümölcsök és frissítõk a hátizsákok mélyérõl, a többiek megnézték az 1937-ben felszentelt kis erdei kápolnát. Tovább menve a Rúzsa Sándorról, híres betyárról elnevezett évszázados nyárfánál a Hunyadisok Ásotthalom felé fordultak, a most készülõ kék kereszt jelzés nyomvonalán. Mi a többiek folytattuk utunk a kék úton, s átkelve az 55-ös fõúton immár a "Kinizsisek Földjén" róttuk a kilométereket. A jelzés itt is jól követhetõ, csupán egy helyütt nehezítette dolgunk egy friss irtás. Szerencsére a ma még parányi csemeték mellé sudár villanykarókat is ültettek, így nem lesz nehéz a fanyûvõknek áldozatul esett jelzések pótlása.

Ruzsához közeledve már messzirõl feltûnt a falu hidroglóbusza és modern templomának tornya. A sok homok után jól esett az utolsó kilométer szilárd aszfaltútjára lépni. A takaros kis faluban, ahol étel, ital és szálláslehetõség is várja az arrajáró turistát ezúttal nem tudtunk gyönyörködni, hisz beérkezésünkkor épp indult egy menetrendben nem szereplõ autóbusz Szeged felé. Fel is szálltunk hamarost, és a falu megnézését a néhány hét múlva rendezendõ második túrára halasztottuk. Ekkor Bordányig gyaloglunk majd el el, a nagyobb részt a Família TE kisebb részt a Crocus TK által felfestett úton. Várunk szeretettel Mindenkit!

Rosztóczy András, Crocus TK


POSTALÁDA:
( Ismertetõk, kiírások, meghívók, egyebek szövetségünk tagjainak címezve )

Bács-Kiskun megyébõl:

Fejér megyébõl:

Hajdú-Bihar megyébõl:

Az alábbi kiadványok megrendelhetõk a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Természetbarát Bizottságtól.
cím: 4025 Debrecen, Simonffy u. 1/c. : (52) 342-951 Fax: (52) 342-951 Ügyelet: szerda 15.00 - 18.00.

A Hegyek Vándorai Turista Egyesülettõl:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébõl:

Zala megyébõl: