" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1999. szeptember )


SZÖVETSÉGI HÍREK:
Elnökségi ülés (1999.06.19.)
1999-2000.évi Wesselényi Közalapítvány pályázat
Érvényesítés
Természetjárók Napja 1999.
Szakosztályvezetõi továbbképzés
Csongrád megye Sportjáért Emlékérem

KIÍRÁSOK:
XII. Ember a gáton ... (éjszakai teljesítménytúra)
Arad emléktúrák (1999.10.06.)
Ezredzáró túraverseny diákoknak
Bronzjelvényes túravezetõi tanfolyam

BEMUTATKOZIK:
Az idén 10 éves Makói Természetbarát SE

TÚRAMOZGALMAINK:
Az Árpádok hagyatéka III.
(a fõszervezõ, Rosiár László dr. jegyzete " A Honfoglalás Emlékezete 896 - 1996 " címû túramozgalomhoz)

BESZÁMOLÓ:
TEDOT 1999., Eger

MEGJELENT:
Erdély hegyei 8.
A Kõszegi-hegység
A Szlovák és a Lengyel-Tátra


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA
SZÖVETSÉGI HÍREK:
Elnökségi ülés (1999.06.19.)

Szövetségünk Elnöksége 1999. június 6-án ülést tartott. Az elnökség jelenlevõ tagjai: Badár Sándor, Benedek Jenõ, Benedekné Tóth Edit, Csányi Sándor, Dániel István, Dr.Rosztóczy András, Nagyillés Mihály. Távol maradt: Fackelmanné Kelemen Mária (kimentette magát), Rimóczi Károly. Az elnökségi ülésen az elnökség megtárgyalta a napirendet. Benedek Jenõ elnök beszámolt az elmúlt fél év munkájáról és vázolta az év hátralevõ feladatait. az alábbi határozatokat hozta:

Az Elnökség a fenti határozatokat a jelenlevõ elnökségi tagok egyhangú támogató szavazatával hozta.


1999-2000. évi Wesselényi Közalapítvány pályázat

A Wesselényi Alapítvány jövõ évre szóló pályázati kiírására 1999.szeptember 15-ig még lehet pályázni természetjáró szervezetek programjainak, rendezvényeinek, lebonyolítási költségeire, kiadvány megjelentetésének támogatására, felszerelés vásárlására. Önálló pályázatot csak jogi személyiséggel rendelkezõ szakosztály, egyesület adhat be. A pályázni a hagyományos módon a kitöltött ûrlapok postázásával vagy az számítógépes úton az ûrlapo interneten keresztül való beküldésével lehet. Fontos, hogy csak és kizárólag egy módon küldhetõ be pályázat a fentiek közül. Mindkét módszerrel való pályázat beküldés kettõs pályázásnak számít és kizárást von maga után. A pályázati feltételeket részletesen leíró tájékoztató, illetve a szükséges ûrlapok beszerezhetõk a Szövetségben.


Érvényesítés 1999.

Felhívjuk szakosztályaink fogyelmét, hogy még van lehetõség 1999-as érvényesítésekre. Érvényesíteni továbbra is a Szövetség hivatalos helyiségében fogadóórán lehet.


Természetjárók Napja 1999.

A Magyar Természetbarát Szövetség 1998. szeptember 25-én, szombaton, hagyományosan Dobogókõn rendezi meg a Természetjárók Napját. Az ünnepség déli 12 órakor kezdõdik. Megyénkbõl az idén Nagyillés Mihály " A természetjárás fejlesztéséért " címû kitüntetés bronz fokozata, Olasz Ferenc és Szabó András pedig Czárán Gyula emlékérem kitüntetésben részesül. A kitüntetteknek gratulálunk!


Szakosztályvezetõi továbbképzés

Az 1999.évi szakosztályvezetõi továbbképzést szeptember 24 és 26 között Kisirtáspusztán a " Toboz " kulcsosházban tartjuk. A korábbiakhoz hasonlóan szakosztályonként elõzetesen csak 1-1fõ jelentkezését tudjuk elfogadni.

A részvételi díj 2000Ft, mely tartalmazza az utazás, a szállás és az étkezések költségeit is.

Elõzetes program:

Indulás: 1999.szeptember 24-én 14 órakor Szegedrõl a Szeged Étterem elõl. (Gyülekezés 13 óra 45 perckor.) A csoport különjáratú autóbusszal utazik Nagyirtáspusztára (érk.: kb. 19 órakor), majd gyalog Kisirtáspusztára.

Szeptember 25-én reggel gyalog indulunk Nagyirtásra, majd autóbusszal utazunk Dobogókõre. 12 órakor részt veszünk az 1999. évi Természetjárók Napja országos rendezvényen. Az autóbusz Dobogókõrõl Nagyirtáspusztára kb. 14 órakor indul vissza. 25-én este illetve 26-án délelõtt lesz a szakosztályvezetõi továbbképzés Kisirtáspusztán.

Hazautazás: 1999. szeptember 26-án 13-órakor Kisirtáspusztáról gyalog indulunk Nagyirtásra, majd onnan autóbusszal Szegedre.

Jelentkezés: 1999. szeptember 16-ig, 1000Ft elõleg befizetésével a Szövetségben. A jelentkezõknek részletes tájékoztatót küldünk.

A CsmTSz Elnöksége


Csongrád megye Sportjáért Emlékérem

Csongrád megye közgyûlése 7/1993. (IV.2.) sz. rendeletével "Csongrád megye Sportjáért Emlékérem" elnevezéssel kitüntetést alapított a testnavelés és a sport területén kimagasló eredményeket elérõ sportolók, sportszakemberek társadalmi aktívák elismerése céljából.

A kitüntetés egyaránt elismerhet teljes életmûvet, kiemelkedõ sportteljesítményt, kimagasló edzõi és sportszervezõi tevékenységet, sporttudományos munkát. Azoknak az egyéneknek vagy közösségeknek adományozható, akiknek a tevékenysége a megyéhez vagy a megye önkormányzataihoz földrajzilag, eredményében, illetõleg hatásában kötõdik.

A kitüntetés érembõl és oklevélbõl áll, amelyet a megyei közgyûlés elnöke 1999. decemberben ad át. Évente legfeljebb öt kitüntetés adományozhetó.

A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek:
- a megyei közgyûlés tagjai és bizottságai
- a megyei sporthivatal
- a megye települési önkormányzatai
- a megyei sportági szakszövetségek
- a megyei diáksport szövetség
- a megyében mûködõ sportegyesületek és sportkörök
- nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények
- a megyei szaksajtó képviselõi

A javaslatokat részletes indoklással ellátva 1999. szeptember 15-ig kell megküldeni a Csongrád megyei Közgyûlés elnökének.


KIÍRÁSOK:

XII. Ember a gáton ...
(Éjszakai teljesítménytúra, 1999.09.18-19.)


Az idén 1999.szeptember 18-19-én immár 12.alkalommal rendezi meg a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség hagyományos õszi éjszakai teljesítménytúráját a Tisza töltésén. A tavalyihoz hasonlóan gyalogosan, kerékpárral és vízen is lehetõség van a teljesítésre. A túra rendezését Mártély és Mindszent Önkormányzatai valamint az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság és a Bestfoods Magyarország Rt. támogatják.

Túra fõvédnöke: Török Imre György, az ATIVIZIG Mûszaki Igazgatóhelyettes fõmérnöke.
A túra védnökei: Balogh Istvánné, Mártély község polgármestere és dr.Gyovai Tiborné, Mindszent város polgármestere.

A túra célja, hogy lehetõséget adjon a nagyobb teljesítményre vállalkozó természetjáróknak erõnlétük felmérésére.

Túraadatok:

túra gyalogos kerékáros vízi
táv (km): 10 40 50 80 42
szintidõ (óra): 3 10 12 12 10
minõsítési pont: 15.00 60.00 75.00 80.00 50.40
rajt helye: Mindszent,
Mûvelõdési ház
Mártély,
Mûvelõdési ház
Mindszent,
Mûvelõdési ház
Csongrád,
vasútállomás
Mindszent,
rév (*)
rajt ideje: 18.30 - 19.30 19.00 - 21.00 18.30 - 21.00 18.30 - 20.00 18.30 - 20.30
cél: Mártély,
Mûvelõdési ház
Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság Termelési Központ,
Szeged, Irinyi u.1. (**)
nevezés: 1999. szeptember 15-ig beérkezõen a Csongrád megyei Természetbarát Szövetségben
nevezési díj (Ft): 100 200
CsmTSz tag (Ft): 50 100
(*): a vízitúrázók az útvonalvázlatot és a rajtszámot a mindszenti mûvelõdési házban kapják meg. A révnél a rendezõség 18 órától a rajt végéig biztosítja a hajók õrzését.
(**): a vízitúrázóknak a Szegedi Olajbányász SE (volt Ifjúsági Vizitelep) mólóján kell partra szállni, majd a gyalogos célba menni (kb.200m).
Tovább az
" Ember a gáton ... "
teljesítménytúra
honlapjára

A 12 éven aluliak csak felnõtt kísérõvel indulhatnak. A túra nem verseny jellegû, a részvételhez külön sportorvosi engedély nem szükséges. A résztvevõk a rajtban útleírást kapnak. A túrán a közlekedési szabályokat a résztvevõknek be kell tartaniuk. A túrán mindenki a saját felelõsségére indul, a rendezõktõl kártérítés semmilyen címen nem igényelhetõ.A túrafelszerelést a résztvevõknek magukkal kell vinni, megõrzésre, szállitásra nincs lehetõség. A gyalogos 40 és 50km-es távon indulók az ellenõrzõ pontokon frissítõt, a célban a vizitúrázókkal együtt meleg ételt és teát kapnak. A szintidõn belül célba érõk kitûzõ díjazásban részesülnek.

Ajánlott felszerelés: zseblámpa, esõvédõ felszerelés, ivóvíz, élelem.


Arad emléktúrák (1999.10.06.)

1. Kerékpáros túra

A makói Eötvös Loránd Természetjáró Szakosztály 1999. október 5-7 között kerékpártúrát szervez Aradra. A túra kapcsolódik a CsmTSz rendezvényeihez. A túra célja: részvétel az aradi vértanúk kivégzésének 150. évfordulóján rendezendõ megemlékezésen.

A túra leírása:

Október 5. - gyülekezés Battonyán 17 óra után. Szállást biztosítottunk a sporttelepen (Fõ u. 62.). Alvás céljára használhatjuk a telep tornatermét a szõnyegekkel, tisztálkodásra pedig az öltözõket, zuhanyzókat. A megközelítésre javasoljuk a Makó - Rákos - Pitvaros - Battonya útvonalat.

Október 6. - Indulás Aradra reggel 7 órakor. A csomagokat természetesen itt lehet hagyni. Aradon az ottani természetbarátok fogadják a csoportot, gondoskodnak a kerékpárok elhelyezésérõl, és megmutatják a város nevezetességeit. Délután részt veszünk az ünnepségen (valószinûleg 16 órakor - kelet-europai idõ szerint), majd a már korai sötétedés miatt mielõbb hazaindulunk. Szállásunk most is a Sporttelepen lesz.

Október 7. - Hazakerekezés. Javasoljuk, hogy Mezõhegyes felé menjenek. A város - különösen a ménesbirtok - megtekintése mindenképpen megéri a kis kerülõt.

Egyéb tudnivalók:
- Battonyán étterem nincs, de hatodikára lehetõség van vacsorát rendelni egy panzióban az ötödikei beérkezés után. A településen élelmiszerbolt természetesen van, a sporttelepen pedig büfé üzemel.
- Mezõhegyesen étteremben lehet ebédelni.
- Hálózsákot mindenki hozzon magával!

Jelentkezés: 1999.szeptember 24-ig Mendei Árpád szakosztályvezetõnél (levélcim: 6900. Makó, Kálvin tér 7., telefon: 62/212-577 (mh) illetve 62/212-725 (lakás), E-mail: mendeia@kalvin.mako.hu)

2. Autóbuszos túra

A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség különjáratú autóbuszt szervez Aradra 1999.október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének 150. évfordulóján tartandó megemlékezésre. Az autóbuszos túráról pontos információ a Szövetségben kapható szeptember 6-tól fogadóórákon.


BESZÁMOLÓ:

TEDOT 1999., Eger

Ezévben is részt vettek csapataink az országos diákturisztikai rendezvényen 1999. július 5-9 között felsõtárkányban. Megyénket 4 iskola képviselte (Dugonics András Piarista Gimnázium, Pusztamérgesi Középiskola, Radnóti Miklós Gimnázium, Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium). Az elsõ napi fáradságos utazás után a rendezõk nem hagytak túl sok pihenõt a versenyzõknek. A nevezési procedúra (megkaptuk a találkozó kitûzõjét, pólóját, üdítõket, információs anyagokat) és a technikai értekezlet után mindjárt kezdetét vette a versengés.

Az éjszakai verseny nyitotta a rendezvényt rögtön az ünnepélyes megnyitót követõen. Igen kemény követelményeket állítottak a rendezõk a diákok elé. Az éjszaka folyamán csapataink vitézül küzdöttek, a felsõtárkányi sötétségben ügyesen tájékozódtak, de néhányan sajnos elszálltak. Itt úsztak el a gyõzelmi reményei a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Radnóti Miklós Gimnázium I. a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium II. csapatoknak. A csapatok a hajnali 3-4 óra körül érkeztek vissza, talán egy kicsit hosszúra sikerült a verseny.

Másnap (inkább aznap) reggel már indulhatott a második kör. Iszonyú fáradtak voltak a gyerekek, de fogukat összeszorítva küzdötték végig a nappali túraversenyt. Itt tájékozódási feladatok mellett a természetjárással összefüggõ egyéb feladatokat is kaptak., amire helyesen kellett válaszolni. Itt diákjaink jobban helytálltak, mint éjszaka. Kedden délután sem pihenhettek még a csapatok, az elméleti verseny nehézségei még elõttük álltak. Kiemelkedett a Viktória DSK, és meg kell említeni, hogy a szegedi csapatok az elsõ 10-ben végeztek. Talán oktatómunkánknak is köszönhetõ ez.

Szerdán a városismereti versenyben mérhettük fel felkészültségünket. Itt a szegediek hagyományosan jól szerepeltek, és mi hagyománytisztelõk vagyunk. Közben gyerekeink megismerhették Eger városának szépségeit. A megfáradt versenyzõk délután a strandon pihenhették ki a fáradalmukat.

Csütörtökre tervezték a szervezõk a teljesítménytúrát, amit az esõ elmosott, csak egy közös kirándulás maradt belõle egy idõszakos forráshoz a Bükk 900-as csúcsai alatt. Délután Szabó Imre (az MTSz fõtitkára) részvételével eredményt hirdettünk, és másnap élményeinket mesélgetve indultunk haza, hogy megússzuk a lejtõkön lezúduló és falvakat elöntõ esõzéseket.

Néhány szó a szervezõk munkájáról. A feladatokhoz szabályzat ebben az évben szolgált elõször keretül a szervezõk számára. Ezt õk komolyan be is tartották, végre kipróbálhattuk, mit alkottunk tavaly októberben. A versenyszabályzat jól vizsgázott, de észleltünk hiányosságokat is, ezeket javítani fogjuk. Jövõre talán még jobb lesz. A szervezõk zökkenõmentesen bonyolították le a versenyt, a résztvevõk legnagyobb megelégedésére. Az egyéb programok szervezésében is élenjártak, volt itt barlangtúra, pincelátogatás, városnézés, ... Hosszú évek óta a legjobban kézbentartott rendezvényen vehettünk részt. Köszönet a szervezõknek, fõként Papp László barátomnak.

(Csányi Sándor, RMG DSK ODK)