" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 2000. június)



SZÖVETSÉGI HÍREK:
A Magyar Természetbarát Szövetség tisztújító közgyûlése
Országos rendezvény megyénkben - Gyalogos Természetjárók VIII. Országos Találkozója
Pályázati kiírás

BESZÁMOLÓ:
Természetjáró Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója (Ópusztaszer, 2000. június 3-4.)

KIÍRÁS:
III. Tátralátó - 30 (2000.08.06.)

NEMZETI PARKJAINK:
A Hortobágyi Nemzeti Park
( a "Sulinet"-honlapon olvasható összefoglaló ismertetõ)


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:
A Magyar Természetbarát Szövetség tisztújító közgyûlése

2000. Május 6-án, Budapesten, a Százház utcai sportcsarnokban tartotta Szövetségünk tisztújító közgyûlését. 134 mandátumból jelen volt 108 személy képviseletében 121 mandátum. A közgyûlés egyhangúlag elfogadta az Elnökség és a Számvizsgáló Bizottság beszámolóját, az 1999. évi mérleget, a közhasznúsági jelentést és a 2000. évi költségvetést. Ezt követõen a küldöttek újabb négy évre megválasztották Bársony Andrást elnöknek, Szabó Imrét fõtitkárnak. A szakági választások eredményeként az elnökség tagja Dr. Dénes György (barlangtúra), Dorogi András (ifjúsági), Dr. Juhász Ágnes (vízitúra), Dr. Nagy Sándor (hegymászás), Németh Imre (természetvédelem), Pálmai Vencel (gyalogtúra), Dr. Tóth József (kerékpártúra) és Kovács Tamás Attila (sítúrázás). A részszavazások eredményeként alelnök lett Budapestrõl Bubla Gyula, elnökségi tag Egri Péter Pál, Dr. Farkas György Háner János, Kovács Dezsõ, Kovács Tamás és Tholt Albert. A dunántúli szavazás eredményeként újra alelnök lett Horváth Zoltán, elnökségi tag Baronek Jenõ, Bükkiné Törõ Ágnes, Hluchány József és Szilágyi László. A kelet-magyar küldöttek Rakaczky István személyében új alelnököt választottak, az elnökség tagjai pedig Benedek Jenõ és Kiss Gyula lettek. Gratulálunk és azt kívánjuk, hogy munkájukkal érdekeink még jobb képviseletet nyerjenek!

Országos rendezvény megyénkben

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség kapta a jövõ évi Gyalogos Természetjárók Országos Találkozóját.
A rendezvény idõpontja: 2001. június 1-4., helye: Sziksósfürdõ.
Akik a rendezvény sikeréhez ötlettel vagy segítõkészséggel hozzá tudnak tenni, kérjük, jelentkezzenek!

Pályázati kiírás

Felkérjük Szövetségünk tagjait, hogy tervezzenek emblémát a jövõ év júniusában a kiskundorozsmai Sziksósfürdõn megrendezendõ VIII. Gyalogos Természetjárók VIII. Országos Találkozójára. Az alapmotívum a dorozsmai szélmalom, a kötelezõ szöveg pedig " VIII. Gyalogos Természetjáró Országos Találkozó 2001. június 1-4. Sziksósfürdõ" A pályázatot nyomtatott vagy rajzolt formában kell eljuttatni a Megyei Szövetségünk címére.

Beküldési határidõ: 2000. október 25.

Számítógépes grafika esetén kérjük az állományt is. Formai követelmény, hogy a rajzolt, nyomtatott embléma egy 12 cm átmérõjû körbe férjen bele, ami nem jelenti azt, hogy köralakúnak kell lenni az emblémának. A szervezõ bizottság által legjobbnak talált tervezet lesz a Találkozó emblémája, a készítõje 10 ezer Ft vasúti utazási utalványban részesül.


BESZÁMOLÓ:
Természetjáró Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója Ópusztaszer, 2000. június 3-4.

Azon a kiskutyafüllesztõ nyáreleji napon sok-sok diák gyûl össze, hogy erejét összemérje turisztikai felkészültségébõl. Sokan most röhögõgörcsöt kapnak, hogy lehet természetjáró versenyt rendezni? Ráadásul általános és középiskolásoknak? Akik látták volna küzdeni megyénk legfelkészültebb csapatait, bizony meglepõdtek volna, s a lokálpatrióták bátran kihúzhatnák magukat, ezek a mi fiaink-lányaink!

A verseny táborverés után a megnyitóünnepséggel vette kezdetét. Megyei Szövetségünk illusztris emberei köszöntötték a résztvevõket. Benedek Jenõ megnyitójában jó versenyzést és kellemes idõt kívánt a "diákmesterembereknek". Körünkben tudhattuk az elnökségbõl Benedekné Tóth Editet és Badár Sándort (õ volt az, aki sokat tett a tájékozódási versenyek sikeréért. Persze nem hiányozhatott ezen sorok írója, a verseny mindenese, a Szövetség Elnökségének Ifjúsági Bizottságának vezetõje sem. A megnyitón megköszöntük a jelenlévõ tanároknak, hogy a pedagógus napot sem kímélve itt vannak velünk és versenyezni hozták diákjaikat. Említsük meg a nevüket: Kovácsné Vas Ágnes (Szentes, Deák F. Ált. Isk), Gyetvainé Terék Aranka (Szeged, Hunyadi Ált. Isk.), Fröhlich Lajos (Szeged, Ságvári Gimn.), Nagy János (Szeged, Dugonics A. Piar. Gimn.) és ezen sorok írója Csányi Sándor (Szeged, Radnóti Gimn.).

Az elõzõ évek nevelõprogramjának köszönhetõ, hogy felnõtt egy nemzedék, akik tavaly még versenyzõként vettek részt, az idén már mint túravezetõk a verseny sikeres kivitelezésében serénykedtek. Õket is felsorolnám: Fodor Krisztina, Hajdú Zsuzsa, Jász Judit (volt ságvárisok), Bérczy Dóra és Sulyok Edvárd (õ egy hódmezõvásárhelyi csapatot menedzselt, tavaly még mindketten radnótisok voltak). Nélkülük a verseny levezetése sokkal nehezebb lett volna és felveti annak gondolatát, hogy a közeljövõ nagy csapata formálódik, akikre a természetbarát mozgalom támaszkodhat. Elképzelhetõ, hogy a következõ években rájuk is számítva akár az országos diáktalálkozót is megrendezhetjük.

A megnyitó után megkezdõdött a tettek idõszaka. A versenyzõk egy bemelegítõ teljesítménytúrán vettek részt, ahol 3 ellenõrzõpontot kellett érinteni. Az ópusztaszeri Általános Iskolától kellett indulni, majd végigmenni a pusztaszerre vezetõ úton egészen Kiszer eléréséig. Itt a településen haladva elértük az igen halovány piros sáv jelzést (az útvonalfelelõsök figyelmébe ajánljuk). Alig lehetett jelzést találni, egyébként pedig az utat sem lehetett mindig megtalálni. Miután elérték a csapatok a Kistelekre vezetõ mûutat, már könnyû volt a dolguk, csak a jelzést (immár jó) kellett követni. Így értek el versenyzõink az Emlékpark közelébe. Innen már a kék kereszt jelzést kellett kísérni és a mûútra értünk a falu közelében. Itt már csak pár lépés és megérkeztek csapataink. A táv kb. 15 km volt. A legnagyobb próbatételt a nagy meleg és a homok jelentette. A túrát a legtöbb csapat hibátlanul teljesítette, néhány kezdõ általános iskolás azonban már az elején elvétette, õk csak egyetlen ellenõrzõpontot érintettek. Kissé kitikkadtan érkeztek a csapatok, akiket egy liter pincehideg üdítõ fogadott.

Egy-két óra pihenésre volt csak idõ és máris indult a következõ erõpróba, a városismereti verseny. Az országos találkozót Debrecenben szervezik, a Vekeri-tavon. A versenykérdések tehát Debrecen történetérõl és nevezetességeirõl kérdezték a gyerekeket. Rosiár Laci bácsi fantasztikus alapossággal és odafigyeléssel összeállított kérdéssora nagyon kellemes és mégis nehéz, elgondolkodtató helyzet elé állította a csapatokat. Köszönjük Laci bácsi és a gyerekek nevében ígérhetem, hogy megpróbáljuk megnyerni a debreceni versenyszámot.

Este 6 óra után vacsoráztunk. Az együtt elköltött vacsora mindig különleges esemény diákok számára, így különleges köszönet jár a szakács néniknek, akik nem csak az együttlét, hanem kulináris örömöket is okoztak nekünk. A menü csontleves és rakott krumpli volt. Ez a következõ versenyszámhoz elegendõ energiát biztosított.

Este egy kis éjszakai túraverseny várt diákjainkra. Itt kilenc ellenõrzõ pontot kellett érinteni, betartva az éjszakai haladásra érvényes 3 km/h-s haladási sebességet. Ezért kettõ idõmérõ állomást is elhelyeztünk a terepen. A diákok óriási teljesítményt nyújtottak, csak egy-egy perces idõtévedés döntött a csapatok között. Bravó fiúk, szép volt lányok! Úgy tûnik ennyi testmozgás mindenkinek elég volt egy napra, s így az éjszaka csendes volt. Ezt is köszönjük srácok!

Másnap reggel reggelivel kezdtünk, két kifli és fél liter tej alapozta meg a napot. Majd az elméleti túraversenyben kérdeztük meg azt a versenyzõktõl mindazt, amit úgy véltünk, tudni illik egy az országos találkozóra készülõ diáknak. A nehéz feladatsor igen sokrétû volt, számot kellett adni természetvédelmi, tájékozódási, túraszervezési, menetrendismereti, térképtani stb. kérdésekrõl.

Akinek még volt energiája (mindenkinek), elindulhatott a nappali túraversenyen, ami annyiban különbözött az éjszakai versenytõl, hogy a idõmérõ állomásokon még kérdésekre is kellett válaszolni. A tizennyolc csapat délután kettõre fejezte be a versenyt, mindenki értékelhetõ teljesítményt nyújtott. A komplex versenyben a legjobb teljesítményt nyújtókat több módszerrel is meg lehet találni, mi megpróbáltunk az országos hagyományokhoz alkalmazkodni. Minden csapat a helyezése alapján helyezési pontot kapott, a teljesítménytúrán a csapat által megtalált pontok alapján a helyezési pontok összegébõl levontunk, így a legkevesebb helyezési pontot kapó csapatok lehetnek majd megyénk képviselõi kora nyáron. Lássuk az eredményeket!

Általános-iskolások Városism Éjszakai Elméleti Nappali TT Össz.
Csapat/Iskola hsz. pont hsz. pont hsz. pont hsz. pont hsz.
1. Szepi II./Dugonics 1 45 3 -64 1 139 3 -69 -3 5.0
2. Szepi I./Dugonics 2.5 34 1 -20 3 105 2 -8 -3 5.5
3. Veszélyes kölykök/Radnóti 2.5 34 2 -54 7 81 1 +12 -3 9.5
Középiskolások Városism Éjszakai Elméleti Nappali TT Össz.
Csapat/Iskola hsz. pont hsz. pont hsz. pont hsz. pont hsz.
1. Szepi IV/Dugonics 2 53 2.5 2 1 193 2 +60 -3 4.5
2. Excavator Dentium/Ságvári 1 60 4 4 2 167 4 +13 -3 8.0
3. Vemhes Csigák/Radnóti 5 45 1 0 4 158 3 +47 -3 10.0

Az eredményeket ismertetve a legjobbak megnyerték a nekik járó kupákat, valamint az elsõ három csapat jogot szerzett arra, hogy megyénket képviselje az országos rendezvényen, így Szövetségünk utazási költségük 100, 75 illetve 50 %-át magára vállalja. Sikeres részvételt kívánunk az országos döntõn!

(Csányi Sándor)