" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 2000. augusztus)


SZÖVETSÉGI HÍREK:
Wesselényi Miklós NISzKA, 2001.évi pályázati kiírás
Európa túra 2001.

BESZÁMOLÓK:
A IX. "Szeged" helyismereti vetélkedõ eredménye
III. Petres-79 (2000.05.27.)
III. Tátralátó-30 (2000.08.06.)

KIÍRÁS:
XIII. Ember a gáton ...

TURAMOZGALMAINK:
Az Árpádok hagyatéka (4.2. A Szent Korona története a XVI-XVIII.században)
(jegyzet " A Honfoglalás emlékezete 896 - 1996 " címû túramozgalomhoz)

MEGJELENT:
TKM kiskönyvtár - báró Eötvös Loránd menedékház, Dobogókõ
Magyarország védett növényei
A túravezetés általános ismeretei
A Pilis és a Visegrádi-hegység turistaatlasz és útikönyv

KISIRTÁSI HÍREK:
Szállásrendelés E-mailben!


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:
Wesselényi Miklós NISzKA, 2001.évi pályázati kiírás

Megjelent és Szövetségünkben beszerezhetõ a Wesselényi Miklós Nemzeti Ifjúsági- és Szabadidõsport az Egészséges Életmódért Közalapítványnak a jövõ évre (2001) szóló pályázati adatlapja. Ára: 500Ft. Tagszervezeteink számára az E, F, G, H kategóriákban van lehetõség a pályázati részvételre. A beadási határidõ e kategóriákban 2000. október 2.

Ez az "E" kategóriában sportegyesületek és szakosztályok, sportszövetségek, szakági sportszövetségek sport célú kapacitásának, infrastruktúrája fenntartását vagy bérlését (pl. sportlétesítmény bérleti díja, áram, víz, gáz, vezetékes telefon díja) jelenti a rendszeres testedzési, sportolási lehetõség biztosítása érdekében.

Az "F" kategóriában a sportszervezetek és szakosztályai részére a konkrétan megnevezett (a darabszámot és irányárat is megadó!) sporteszköz vásárlásához lehet támogatásra pályázni. Itt feltétel, hogy a támogatott szervezet a megkapott támogatás kétszeresérõl számoljon el.

A "G" kategória a diák és szabadidõsport helyi (nem iskolai!) szervezeteinek sporteseményeire illetve versenyei támogatására szolgál. Itt a pályázó által szervezett helyi, megyei, országos természetjáró események rendezési lebonyolítási költségeire lehet pályázni, mely utazási- és, szállásköltségek, bírói díjak, sportlétesítmény bérleti díjai, orvosi ügyeleti díjak, valamint a díjazási költségek közül az érmék és a kupák költségei lehetnek. A diáksport óvodai-iskolai szervezeteinek számára az "A-D" kategóriákban lehet pályázni!

A" H" kategóriában kiadványok (könyv, térkép) támogatására lehet pályázni.

A részletes pályázati feltételeket a pályázati ûrlaphoz csatolt útmutató tartalmaza. Fontos és kiemelendõ, hogy egy szervezet csak egy kategóriában pályázhat, és csak egy pályázatot adhat be! Ennek figyelmen kívül hagyása kizárást von maga után! Pályázni elektronikus és postai úton is benyújtható, de fontos, hogy a két mód közül választani kell! Tilos mindkét úton (úgymond a biztonság érdekében) feladni a pályázatot, mert az kettõs pályázásnak minõsül és kizárást von maga után!!! A nevezési díj 1500Ft, ami nem foglalja magába a pályázati ûrlap 500Ft-os árát! Fontos továbbá a pályázatban foglalt különbözõ határidõk betartása, valamint az, hogy a pályázó szervezet bíróság által bejegyzett jogi személy legyen! A Wesselényi Miklós NISZKA az intreneten a www.niszka.hu címen érhetõ el. Mindenkinek eredményes pályázást kívánunk!

Európa túra 2001.

Mint arról az elmúlt év folyamán már többször is szó esett (Toboz 2000, 20, 6-11. ill. Természetbarát Híradó 2000, 101, 6-7.) az Európai Turista Szövetség (EWV) 2001-ben nagyszabású vándortúrát szervez. A terv szerint 10 útvonalon indulnak el a résztvevõk jövõ tavasszal, hogy végül kora õsszel Strasbourgban találkozzanak.

Az 5-ös számú staféta, mely Athénbõl indul Magyarországon is áthalad. Ezen út Szófiában két részre válik, és két ágon járja be Bulgária északi részét és Romániát. A "gyorsabbik"ág 2001.április 22-én éri el Hazánkat az ártándi határátkelõnél. Innen az ünnepélyes stafétaátvételt követõen Nagylakra továbbítjuk a stafétát, ahol az bevárja a másik "lassabb" ágat, mely 2001. április 29-én érkezik meg. Innen a két ág együtt halad tovább az E7-es út magyarországi szakaszán Hodos/Bajánsenye határállomásig, ahol május 27-én adjuk tovább a stafétát Szlovéniának.

Az E7-es út Magyarországi szakasza 770km, melynek több mint 1/5-e, 173km esik Csongrád megye területére. Mint ismeretes Nagylaktól Mindszentig piros sáv jelzés vezet, onnan pedig az Alföldi Kék-túra kék sáv jelzését követi az út az öttömösi megyehatárig. Megyénk e két hosszútávú útja közül a Nagylak-Mindszent közti piros út 1997-98-ban, az Alföldi Kék-túra Tiszától nyugatra esõ szakasza 1995-96-ban készült. Bár annak idején az avatótúrák résztvevõi egyhangúan kiválónak minõsítették mindkét utunk jelzettségét, mára idõszerûvé vált azok felújítása, melyet a fenti nagyszabású európai rendezvény is ösztönöz. Kérjük ezért az útvonalfelelõs szakosztályokat, hogy lehetõség szerint még az idén végezzék el a felújítási munkálatokat, tekintettel a nagy vándorlás tavaszi idõpontjára.

Szakasz Táv E7 Csm Karbantartó egyesület / szakosztály
Nagylak => Makó 25,0 km 25,0 km Makói TE
Makó => Szeged-Tápé 22,0 km 47,0 km Crocus TK
Szeged-Tápé => Algyõ 14,0 km 61,0 km Taurus SE
Algyõ => Mindszent 25,0 km 86,0 km Hódbakkancsos TK
Mindszent => Ópusztaszer 8,5 km 94,5 km Szegedi Elektromos SE
Ópusztaszer => Sándorfalva 19,5 km 114,0 km Taurus SE, UTC
Sándorfalva => Zsombó 13,0 km 127,0 km Szegedi Vörös Meteor TE
Zsombó => Ruzsa 24,5 km 151,5 km Família TE
Ruzsa => 55.sz. fõút 9,1 km 160,6 km Szegedi Kinizsi SK
55.sz fõút => megyehatár (Öttömös, Petróczy-iskola) 12,4 km 173,0 km Crocus TK

BESZÁMOLÓK:

III. Petres-79 (2000.05.27.)

Mikor április közepén kilenc méter feletti vízállásokkal tetõzött a Tiszán az évszázad árvize sokan kételkedtek abban, hogy az idén is sikerül majd megrendezni az 1879-ben Szegedet leromboló árvíznek emléket állító Petres-79 kerékpáros teljesítménytúrát. A közel 80 kilométeres túra teljesítése közben a résztvevõk hagyományosan érintik a Szegedet 1879-ben leromboló árvíz áttörési pontját: a Petresi-gátszakadás helyét. Itt ma emléktábla áll. Szerencsénkre az idén baj nélkül tetõzött és vonult le a nagy víz, különös aktualitást adva ezzel a rendezvénynek.

Sajnos a természetes hírverés inkább elriasztotta mintsem toborozta a résztvevõket, így az idén a tavalyi mezõnynél kevesebben vágtak neki a távnak.

A nap hétágra sütött, s augusztusi kánikulában bizony nem volt könnyû megküzdeni a kilométerekkel. Annál is inkább, hisz a reggel még frissítõ déli szellõ gonosz széllé erõsödött, s a túra utolsó harmadában végig szembe fújva próbálta minél inkább elodázni az elindultak célba érését. A korábban indulók jobban jártak, olyannyira hogy az elsõ két induló 3 óra 10 perces "pályacsúcsot" tekert, ami kiemelkedõ fizikai teljesítmény. A két legnagyobb rajtszám tulajdonosa viszont már nem ért be a célba, õk feladták a "harcot" ... Kiemelendõ a Taurus-Emergé SE természetjáró szakosztályának hagyományosan aktív részvétele. Rajtuk kívül alig indult szervezett természetjáró, a résztvevõk a túra elõtti napon a helyi újságban közölt kiírást olvasva érkeztek. Különösen elszomoritó, hogy az idén egyetlen középiskola diáksport egyesülete sem volt képviselve! Kár érte, hiszen ez a korosztály az, amely sok helyen a legaktívabb az ilyenféle rendezvényeken! Magyarázat persze sokféle lehet, de a tény az tény.

Szerencsére, aki ott volt jól érezte magát. Így a túrát megrendezzük 2001-ben is, remélve, hogy újra sikerül felkeltenünk a fiatalok érdeklõdését!

(Toboz szerk.)

III. Tátralátó-30 (2000.08.06.)

Lassan már hagyomány, hogy szövetségünk Kisirtáspusztán megrendezett nyári táborának nyitórendezvénye a "Tátralátó-30". Az idén harmadik alkalommal kiírt gyalogos teljesítménytúrát az elõzõekhez képest kissé módosított útvonalon rendezte meg a Crocus TK, a CsmTSz és Szegedi Kinizsi SK segítségével. A változtatást ösztönözte, hogy az elsõ két Tátralátó alkalmával többen - jogosan - kifogásolták a Nagy-Hideg-hegytõl Nagybörzsönyig tartó folyamatos lejtõt. Igy döntöttünk a Száraz-fa-bérc útvonalba kapcsolása mellett, mely bár az össztávot is megnövelte valamelyest, 100m-t adott a leküzdendõ szintkülönbséghez is, megfelelzve a kifogásolt hosszú lejtmenetet.

Részben a konkurrens rendezvények idei hiánya, részben a korábbinál jobban sikerült hírverés következtében az idén már az elõzetes érdeklõdés is nagyobb volt az elmúlt években tapasztaltnál. Ezúton is köszönjük a Természetbarát Híradónak és PESTI EST-nek, hogy közzétették túránk kiírását!

Augusztus 6-án, vasárnap, reggel aztán a Tátralátó rövid történetében rekordszámú (136) résztvevõ gyûlt össze a rajtokban. Külön örvendetes, hogy 27 "visszatérõ vendégünk" is volt. Közülük Kaposvári Éva és Juhász László budapesti, valamint Kabai Zoltán (Zöld út TE) túratársaink harmadszor jöttek el. Köszönjük Nekik!

A túra Csongrád megyei résztvevõi ezúttal is Kisirtáspusztáról indultak, míg a többiek a nagybörzsönyi rajtból vágtak neki az immár 30.3km-es távnak. Az idõjárásfelelõsök ideális túraidõt biztosítottak. Ezúttal elmaradt az augusztusban szokásos rekkenõ hõség, és szerencsére - pár csepptõl eltekintve - a fejünk felett átvonuló, és olykor igencsak fekete felhõkbõl sem esett esõ. A résztvevõk az elsõ csúcson, Magosfán, csokoládéval, Kisirtáspusztán levessel, zsíroskenyérrel és teával, Nagybörzsönyben üdítövel regenerálhatták fogyatkozó tartalékaikat. A kisirtási levest a Bestfoods Hungary Kft. biztosította. Sajnos az idén Nagy-Hideg-hegyen - rendezvény büdzséjéhez képest igen magas árak miatt - központilag nem tudtunk municiót biztosítani. Ettõl függetlenül azért volt lehetõség ott is a készletek feltankolására, hiszen a turistaház tárt kapukkal várta a Tátralátó résztvevõit.

A módosított pályába bekerült jelzetlen (turista útjelzés) nélküli útszakasz, biztosította, hogy a maroknyi rendezõ csapat számára se legyen rutinfeladat a harmadik Tátralátó megrendezése. A kék kartonokkal jelzett "szalagozás" bevált, senki sem tévedt el ezen a szakaszon. És ami külön kiemelendõ: a túra végén a "söprû" szedte le az összes alkalmi jelzést! Szóval ezúttal csak igazi turisták/sportemberek tisztelték meg túránkat részvételükkel. Ez pedig ha csodának - szerencsére - nem is nevezhetõ, de mindenképp olyan dolog, amirõl érdemes egy szót ejteni, hisz igen pozitívan minõsíti a túra mezõnyét!

A Tátralátó távját az idén 134-en teljesítették, közülük 118-an értek célba a 8 órás szintidõn belül. Az új útvonalat a leggyorsabb nõ 6 óra 00 perc, a leggyorsabb férfi 5 óra 00 perc alatt teljesítette. Újra bebizonyosodott, hogy a túrázás kortalan sport, hisz a legfiatalabb résztvevõ 5 a legidõsebb 66 éves volt. Nem lenne teljes azonban a túrakrónika, ha nem említenénk meg - nagy büszkeséggel - hogy az idén a teljesítõk közt üdvözölhettük a magyar teljesítménytúrázás egyik úttörõjét, Szabó Zoltánt (Kinizsi Encián TE) Kinizsi 100-as "atyját" is! Támogatóink ( Wesselényi Miklós NISZKA, Bestfoods Hungary Kft.) sokat tettek azért, hogy azok, akik eljöttek, jól érezzék magukat és kellemes élményekkel térjenek haza. Reméljük 2001 augusztus elején, hasonlóan szép mezõnynek rendezhetjük meg majd a negyedik Tátralátó túrát!

(Rosztóczy András, CROCUS TK)