" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 2001. június )


SZÖVETSÉGI HÍREK:
Újjászületett a Turista Magazin

BESZÁMOLÓ:
TGYDM(R)T

TOBOZ FÓRUM:
Megvalósul(t) az álmunk?

KIÍRÁSOK:
SzKBE barlangkutató tábor 2001.
IV. Tátralátó-30
A híd túl messze van ...

TÚRAMOZGALMAINK:
Az Árpádok hagyatéka (4.3. A Szent korona története a XIX. században I.)
(a fõszervezõ: Rosiár László dr. jegyzete a Honfoglalás emlékezete 896-1996 c. túramozgalomhoz)

MEGJELENT:
Bük, Csepreg, Sárvár és környékük
Középkori magyar várak és várromok
Az alpok veszélyei


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

BESZÁMOLÓ:
TGYDM(R)T

Magam sem szeretem a rövidítéseket, de vannak esetek, hogy mindez nem kerülhetõ meg, ilyenkor mit tehetünk, használjuk a sok, így értelmetlen karakterek egymásutániságát. Ha valakinek nem lenne tiszta, a fenti betûsor a Természetjáró Gyerekek és Diákok Megyei és Regionális Találkozóját jelenti. Egy battonyai osztály jelenlétével és tanuló küzdelmével a rendezvényünk regionálissá vált. Sajnos két igen stabil csapat, iskola diákjai az idén nem vettek részt a rendezvényen, nagyon sajnáljuk! Reméljük jövõre összeszedik magukat! A találkozót ezévben Sziksósfürdõn rendeztük meg, egyben ez az esemény a Gyalogtúrázók Országos Találko-zójának fõpróbája volt. Minden, amit szerveztünk, tettünk nagy testvéresemény tükrében tettünk. Kritikusak és odafigyelõk voltunk, megpróbáltunk minden hibát kielemezni, tanulni belõle. Jó partnert találtunk a Fürdõvállalatban és a Pajta étteremben, köszönet nekik.

Az eseményt május 19-20-án tartottuk. Szombaton délelõtt az megyei elnök jelenlétében nyitottuk meg a rendezvényt és máris indítottuk a teljesítménytúrával, amelynek annyi célja volt, hogy átvezesse a gyerekeket a találkozó további részeinek helyszínén. A szegedi homokban a gyerekek 8, a diákok 11 km-t gyalogoltak. Sokakban felvetülhet a kérdés, ez teljesítménytúra? Valójában nem, de ha a sivatagi homokot is belekalkuláljuk, már más a helyzet, és nem is az volt a cél, hogy az elsõ alig mérhetõ eseményen a gyerekek összes energiáját kiszívjuk. Megérkezés után kis felfrissülés és a városismereti verseny következett, itt adtak számot a versenyzõk, mennyire ismerik Pécs városát, illetve mennyire tudják felhasználni a szakirodalmat. Az országos rendezvényen diákjaink a pécsi utcákon járva gyûjtenek majd információt a siker érdekében. Este mindenki megkapta a vacsoráját, az ízletes csontlevest és a túrós csuszát. Sötétedés után következett az elsõ gyakorlati megméretés, az éjszakai tájékozódási túraverseny. A kb. 3 km hosszú pályán elhelyezett bóják és idõmérõ állomások sok gondot okoztak a versenyzõknek. A csapatok közül azonban néhány nagyon pontos munkát végzett, jelezve ezzel felkészültségüket. Szép reményekkel biztat ez a teljesítmény az országos rendezvényre. Éjszaka minden csapat egészségben megérkezett és a pedagógusoknak ez is nagyon fontos. A következõ napon reggel mindenki megkapta a reggelijét, és máris indulhatott az elméleti turisztikai verseny. Itt a természetjárás elméletével és a rendezõ megye, Baranya érdekességeivel ismerkedtek a fiatalok. Születtek szép eredmények is, de lenne még fejlõdésre lehetõségünk ezen a téren. Az utolsó versenyszám a nappali természetjáró akadályverseny volt. Egy térképen kijelölt útvonalon kellett végigmenni, a menet közben talált pontokat, idõmérõket felkeresni, és válaszolni az amúgy nem könnyû kérdések-re. Mindig becsülöm és tisztelem azokat a diákokat, akik veszik a bátorságot és együtt, egy csapatba verõdve két napon át küzdenek, és mindent megtesznek a gyõzelemért, eshet az esõ, fújhat a szél, nem rettennek vissza. Az ilyen gyerekekbõl egészséges, erõs, a megpróbáltatásokat kiálló felnõttek lesznek. Egy ilyen rendezvénynek nem is lehet más a célja, mint a fiatalokat az egészséges életmódra vezesse.

Külön köszönet a találkozó megrendezésében segítõ kollégáknak (Nagy Ágnes Virág, Nagy Annamária, Gyetvainé Terék Aranka, Kovácsné Vas Ágnes, Hancsák Károly) és egykori, két éve még versenyzõ diákomnak, Sulyok Edvárdnak. Végül az eredményekrõl. Az általános iskolások kategóriájában elsõ lett a Hunyadi Általános Iskola csapata, másodikak a Radnóti Gimnázium általános iskolás diákjai, harmadik a szentesi Deák F. Általános Iskola csapata. A diákoknál csak a Radnóti Gimnázium csapatai végeztek a dobogón. Bízunk a csapatok abaligeti helytállásában az országos találkozón. Mindent bele, Csongrád megye!

Csányi Sándor

TOBOZ FÓRUM:
Megvalósul(t) az álmunk?

Létezhet-e gyalogos természetjárás hegyek, vagy legalábbis dombok nélkül is? Az erre a kérdésre adott " IGEN! " felelet az, ami a CsmTSz munkájának fõ irányvonalát jelenti az elmúlt évtizedben. Megismertetni és megszerettetni a gyalogos természetjárókkal ezt a - számukra valljuk meg elég idegen - környezetet nem könnyû feladat. Vágyálom - mondják az érdeklõdõk, lázálom - mondják a kicsit konzervatívabbak. Hogy ez meg is valósulhat, azt csak nagyon kevesen hiszik, és még annál is kevesebben vannak azok akik ezért tenni is képesek.

Az idén - milyen is az Élet! - hirtelen két lehetõség is az ölünkbe pottyant, hogy tettekkel fejtsük ki érveinket. Ennél jobban nem is kezdõdhetne a harmadik évezred gondoltuk, mikor biztossá vált, hogy április végén az Európa-túra reflektorfényébe kerülünk, majd alig egy hónapra rá a Gyalogtúrázók Országos Találkozóinak történetében elõször alföldi megyeként kapjuk meg az esemény rendezési jogát.

Most a rendezvények után ki-ki mérleget vonhat. Elértük-e a célt, tudtunk-e élni a lehetõséggel? Persze a valódi választ majd az elkövetkezõ évek adják meg, hogy például adódik-e újabb lehetõség a számunkra. Addig is, talán nem hiábavaló ha megbeszéljük: Mit csináltunk jól és mit csinálhattunk volna még jobban? Errõl szeretne szólni a TOBOZ elsõ fóruma.

E rövid bevezetõ után következzen Csányi Sándor ironikus, olykor kissé maró hangvételû értékelése, mely a karikatúrák módján éri el célját, a figyelemfelkeltést, problémafelvetést és további gondolkodásra késztetést.

A magyar turisztika "fellegvára" voltunk
(Könnyed hangvételû, komoly témájú, zenével és tánccal tarkított turisztikai alkotás két felvonásban )

Turisztikai rendezvényt jól és hibátlanul rendezni csak profikkal lehet, és akkor sem sikerül mindig elérni a kitûzött célokat. A Csongrád megyei Természetbarát Szövetséget nagy megtiszteltetés érte, hiszen két országos jelentõségû esemény szervezõi lehettünk. Elõször átvonult rajtunk az Euro-Rando (másképpen az Európa-túra) nemzetközi mezõnye, és egy hónappal késõbb a Gyalogtúrázók Országos Találkozójának lehettünk szervezõi az ezredévben elõször a magyar megyék sorában. Nézzük az alkotásunkat!

Helyszín:
Nagylak határállomás, Nagylak, Makó, Szeged, Mindszent, Ópusztaszer, Szatymaz, Rúzsa, 55-ös út, megyehatár.

Szereplõk:
Fõszerepben az Eurofon. amely egyelõre hallgat, mindenkinek szembetûnik a léte, csak nehéz elképzelni, mire szolgál, aztán majd egyszer dalra fakad, de errõl az egyéb szereplõk vélhetõen alig hallanak a késõbbiekben.

A magányos vándor szerepében, és a másik fõszerepben: Kalmár László, aki széllel, esõvel dacolva, a fizikai fáradságot alig ismerve végigküzdi magát Csongrád megyén, majd innen gellert kapva az ország másik végében, az Õrségben köt ki, végül elnyeri méltó jutalmát, és nem kell tovább bolyongania, hazamehet Persze a megpróbáltatások nyomot hagynak rajta és a mû végére, ha teljesen más ember nem is lesz, de néhány kiló elvesztése árán szerez tízszer annyi tisztelõ hívet és százannyi sajnálkozó együttérzõt. (Bocsánat a pimaszságért! a szerzõ)

A szótlan menedzser és mindenes központi szerepében: Benedek Jenõ, aki képletes lépéseket tett a vállalkozás sikere érdekében. Az elsõ felvonás végére a megdicsõülés közelébe jut, de a háttérben érzik, nem szabad ideje-korán értékelni, hiszen elõttünk a második felvonás még.

A menedzser segítõi: a CsmTSz elnökségének tagjai, valamint a hozzájuk közel álló körök. Feladatuk abban áll, hogy minél látványosabbá tegyék a színt, ha kell toldozzanak, ha kell foldozzanak, segítsenek, mozdítsanak, informáljanak, dezinformáljanak, egyenek-igyanak, demonstráljanak, képviseljenek, vakuzzanak, fotózzanak, szóba elegyedjenek, szórakoztassanak. Mindenki láthatja, milyen sokrétû feladatsorról van itt szó, nehéz ezt elõre szervezni, még nehezebb jól kivitelezni. Mentségükként szolgáljon, hogy mindegyikük tudása legjavát kívánja nyújtani.

Az országos és megyei képviselõ urak, VIP k: a rendezvény fényét csak nagyon fontos emberekkel lehet kellõ-képpen ragyogóra festeni, közülük az érdemi, gyakorlati részben csak kevesen képviseltették magukat, bár Móricz regényének címe azt mondja, hogy "Gyalogolni jó!", ezt azonban nem mindenki szereti. Legtöbbjük négy-vagy többkeréken távozik az esemény után.

A nézõk és szimpatizánsok: akiknek községében ritkán történik valami érdekes, minden rezzenésre figyelmes lesz, így megtöltik a rendezvények padsorait. Hála nekik!

A cselekmény:
Kék-sárga-pirosba "öltózött" fiatalok lelkes csoportja (és ez még a bukaresti magyar-román elõtt történt) hordoz magával egy váltóbotot, zajongva megérkezik a határállomásra. Velük van a szótlan menedzser és kis csapata, aki már szinte a kezében érzi a stafétát A román fiatalok az "elõttem az utódom" érzésével nehezen válnak meg az Eurofontól, és adják át a szótlan, itt inkább táncos menedzsernek. A menedzser segítõinek feltûnik, hogy igazán hozhattak volna magukkal egy magyar trikolort, hát a nemzeti érzéseink gyökereit valahol mélyen sikerül eltépni, így a zászló csak a mûvelõdési házban kerül elõ, mentségül: ott már elõ volt készítve (hát itt is "megvertek" minket a románok). Addig a két csapat egymásnak felelgetve, énekelve, de békességben átsétál a két helyszín között. A mûvelõdési házban a VIP-ek beszédekre fakadnak, amelyet a nézõk és szimpatizánsok lelkesen hallgatnak. Ezután színvonalas táncbemutató következik, bravó! Majd most cselekedhetnek a menedzser segítõi, esznek-isznak, beszélgetnek a rendezvény sikeréért. A nagy találkozások ideje ez, rengeteg az ismerõs arc. A hivatalos események után elindulhat a Nagy Vándorlás. Irány Makó. Hiányoznak a VIP-ek és még mások is, de így is sokan indulnak Makó felé. Szinte mindenki kiszáll azonban Apátfalván. Kár! A túravezetõ csak indokolt esetben változtassa meg a túrakiírásban foglaltakat! Kevés volt a túravezetõ?

Másnap gyalogtúra Makó és Szeged között, Kiszombor látnivalóival, meg a Maros-part látványával. Egy este Szegeden. Irány Mindszent! Nappal az "Ember a gáton" teljesítménytúra útvonalán a szokásos iránnyal szemben. Így aztán nem is csoda, hogy a szereplõk és f8szereplõk kitérõt tesznek egy jó halas ebéd céljából. Szuperlatívuszok, talán bejön a vastaps.

A következõ nap a fogadás napja Ópusztaszeren. Nagy ez az Emlékpark, a jelenlévõ mintegy száz ember szinte elvész. Itt köszöntik az eddigi távon végigment túrázókat Sajnos megyénkbõl származó nincs a körben, ezt ne-héz megérteni. Bizonyára meg is sértõdünk így a további napokon a túra látogatottsága meredeken csökken. Talán mégis jobban beoszthatnánk az energiánkat, jobb fény vetülne ránk, ha a fõszereplõk nem egymás társaságában hagynák el a megyét. Ez rossz szájízt okozhat. Függöny!

Helyszín:
Sziksósfiirdõ, strand (kiváló)

Szereplõk:
Az Eurofon már nincs jelen, valahol talán Szlovéniában hordozzák. Rajta kívül a többiek jelen vannak, talán némiképp átalakul a szerepük. Kibõ1 ügyeletes orvos, kibõl információfelelõs lesz. A közönség más. Sok statisztára van szükség.

A cselekmény:
A helyszínre várják az ország minden részébõl a legkiválóbb természetjárókat, akik megpróbálják jól érezni magukat. A megnyitó ünnepségen a VIP-ek jutnak szerephez. Kimagaslik egy fafaragó, aki egykoron vizes foglalkozást ûzött, de mióta nyugdíjba vonult, idejét végre hasznos dolgokkal töltheti (Pocsai Sándor), gyönyörû faragványokat készít. A találkozó emblémája tényleg szép! Majd táncosok próbálkoznak, nagy sikerük van, de látszik, hogy amatõrök. A frenetikus siker talán úgy lenne fokozható, ha a menedzser és segítõi lépnének fel a deszkákra, hogy tánctudásukkal kápráztassák el a nézõket, de errõl csak kevés szó esett, és az ötletgazdát hülyének nézték.

Megkezdõdnek a találkozót kísérõ események, a nappali és az éjszakai túraverseny, a teljesítménytúra, a kerékpártúra, a Szeged helyismereti verseny, az "Ismered-e Csongrád megyét?" verseny, "Petres-79" (szerintem 97) teljesítménytúra. A háttérben szórakoztató és látványos kirándulások folynak (Ópusztaszer, Ásotthalom). Eközben csendben fõszereplõvé válik, bár a forgatókönyvben nem szívesen tesznek róla említést, az esõ. A találkozó híveit azonban semmi sem rettenti vissza, jöhet esõ, a homokon nagy sár úgysem lesz belõle, így minden tervezett esemény megvalósul, érzéseink szerint sikerrel. Majd a VIP-ek eldöntik. Minket ez már nagyon nem érdekel, hisz mi magunk jól éreztük magunkat és a közönség jókedvébõl is ez derül ki.

A záróképben a közönség, versenyzõk és szervezõk egy fergeteges mulatságban értékelik a két felvonás eseményeit és reménykednek az eredményes folytatásban.

A mû utóélete: Azok, akik bármelyik felvonásban szerepeltek, és úgy érzik, hogy értékelniük kell az eseményt, kérjük, ragadjanak tollat, mert minden értékelés szubjektív. Egyre objektívebbé csak úgy lehet, ha ki-ki hozzáteszi a maga élményét. Ez az én véleményem volt.

Csányi Sándor

KIÍRÁSOK:
VII. nyári SzKBE barlangkutató tábor 2001.

HELYSZÍN: Mecsek, Szuadó-völgy
IDÕPONT: 2001. július 26 - augusztus 12.

A kutatótábor célja a Vízfõ-forráshoz tartozó, feltételezhetõen több km hosszú, barlangrendszer feltárása, másrészrõl a Vízfõ-forrás vízgyûjtõ területének karsztmorfológiai és hidrológiai kutatása.

Feltáró munkánk során szeretnénk folytatni az eddig 150 m összhosszúságban és 50 m mélyen feltárt Szuadó-, valamint a 120 méter hosszú és 45 m mély Trió-barlang kutatását. A tábor elsõ hetében a Pro Natura Karszt- és Barlangkutató Egyesülettel közösen próbálunk a Mészégetõ-barlang szifonjain átjutni. A tábor alatt folytatjuk a Mecsek jelentõsebb barlangjainak feltérképezését is.

A kutatótábor alapelvei: A kutatótáborban való részvétel önkéntes, akárcsak a vállalt, ill. a végzett munka is. Célunk ennek megfelelõen az, hogy mind a feltáró, mind a tudományos kutatás érdekében kifejtett munkát minél jobb hangulatban végezzük, hogy ne csak az esetleges eredményeinkben, hanem a kifejtett erõfeszítéseinkben is örömünket leljük. Szeretnénk tehát minél eredményesebb és jobb hangulatú tábort szervezni. De azt is tudnotok kell, hogy a barlangi munka során az egyébként könnyed hangulatot felelõsségteljes vidámságnak kell felváltania. A kutatásvezetõk felelõsek a barlangban történt minden eseményért, ezért kérünk Benneteket az általunk megfogalmazott kérések lehetõség szerinti betartására.

JELENTKEZÉS: Mivel a tábor kéthetes, és esetleg más nyári programotokkal is ütközik, ezért biztosítjuk, hogy a tábor ideje alatt bármilyen intervallumra jelentkezhess. Jelentkezni kizárólag a részvételi költség egyidejû befizetésével lehet! A terepgyakorlatosoknak Barta Károlynál a Természeti Földrajzi Tanszéken, a többieknek Kurunczi Edinánál az irodában a fogadóórákon. A befizetés, így a táborra való elõjelentkezés határideje: 2001. június 20. Terepgyakorlatosok külön keressék meg Barta Károlyt a részletek megbeszélése miatt!

KÖLTSÉGEK: A következõkben felsorolt összegekbõl biztosítjuk a résztvevõk teljes ellátását, mely korlátlan mennyiségû zsíros, vajas kenyeret (reggeli, ebéd) és napi egyszeri meleg étkezést (vacsora) foglal magába. Ez az összeg egyben foglaló is. Ezt a pénzt azoknak, akik nem jönnek el a táborba, sajnos nem tudjuk visszafizetni. Az Egyesület méltányolja, ha valaki elõre megmondja, hogy mikor jön és mennyi idõre.

A tábor költsége legkésõbb június 20-ig elõre bejelentve és befizetve:
SZKBE tagoknak:200 Ft/nap/fõ
nem SZKBE tagoknak: 300 Ft/nap/fõ
Ezt követõen, illetve a tábor ideje alatt befizetve:
SZKBE tagoknak 300 Ft/nap/fõ
nem SZKBE tagoknak 400 Ft/nap/fõ

A tiszteletbeli és pártoló tagoknak az ott töltött idõtartamtól függetlenül a tábor ingyenes. Az Egyesület Elnöksége elvi döntést hozott arról, hogy a munka motiválása érdekében az Egyesület, a tábor utáni anyagi lehetõségeinek ismeretében és a táborban való teljesítmény függvényében, utólag a tábor költségébõl a résztvevõknek visszatérít. Ennek mértékét a táborban teljesített mûszakok alapján az Elnökség határozza meg szeptember-október folyamán.

UTAZÁS: 2001. július 26-án menetrendszerinti autóbusszal együtt indulunk Szegedrõl a kora reggeli órákban. Egyénileg: a tábor megközelítése Pécsrõl az Orfûre vagy Abaligetre menõ buszokkal történhet, melyekrõl az abaliget-orfûi elágazásnál érdemes leszállni. Az utolsó busz este 7-kor indul Pécsrõl.

SZÁLLÁS: saját sátorban. Fürdési lehetõség: a közeli patakban, illetve egy, a tábortól 200 m-re levõ forrásból tûzoltótömlõn vezetett, ivóvíz minõségû, hidegvizes, fekete fóliával körbekerített zuhanyzóban, ami a tábor területén van. WC: fóliával körülkerített fatákolmány

ÉTKEZÉS: A közösen beadott pénzbõl. Reggeltõl estig folyamatosan állnak rendelkezésre a megkent kenyerek, amelyekbõl mindenki annyit eszik, amennyit akar. Vacsora minden este 19.00-kor meleg étel formájában.

SZÜKSÉGES TÁBORI FELSZERELÉSEK:
- hálózsák
- polifoam tányér (lehetõleg mély és mûanyag), villa, kanál, kés, bögre (feltétlenül hozzatok, mert mi nem tudunk adni!)
- tisztálkodáshoz szivacs
- egyéni szükségleteiteket kielégítõ felszerelések, úgymint: ruházat, higiéniás cuccok, stb.
- sátor (elõzetes egyeztetés szerint)
- kullancs ellen mindenki egyénileg védekezzen!
SZÜKSÉGES BARLANGI FELSZERELÉSEK: Ezt különös gonddal állítsátok össze, mert a munkavégzés, de egyáltalán a barlangba való leszállás feltétele az, hogy mindenkinek megfelelõ legyen a felszerelése.
- mentõfólia
- gumicsizma vagy tönkretehetõ bakancs
- rossz zoknik (egy leszállásnál 2 pár)
- megfelelõ "alsó"- alsóruházat (2-3 réteg) vagy mûnyúl
- megfelelõ "felsõ "-alsóruházat (2-3 réteg) vagy mûnyúl
- overál (a sok csúszás-mászás miatt mindenképpen tanácsos valamilyen erõs anyagú "egybe"-ruha)
- kobak, azaz fejvédõ sisak (ebbõl van elég, de ha tudtok, hozzatok)
- lámpa Világítás nélkül senki el se jöjjön a kutatótáborba. Minimum egy pótvilágításról gondoskodjatok!
- erõs munkavédelmi kesztyû

Azoknak az energiával teli, lelkes emberkéknek, akiknek a délelõtti mûszak után kedvük van még túrázni vagy más barlangokat megtekinteni, a következõ programokat tudjuk nyújtani:
- túra a Melegmányi-völgybe, a Jakab-hegyre, a Sárkány-szakadékhoz - Vízfõ-barlang, Maszek-bg., Mészégetõ-bg. megtekintése
- kötéltechnika gyakorlása fán, ill. a Büdöskúti- és a Remény-zsombolyokban
- strandolás a pécsi- és az orfûi-tóban

A munkák során ácsolatfa-gyûjtésre, -szállításra, végpontmûszakra, víznyelõbontásra lehet számítani. Bármely program a körülmények függvényében megváltozhat. A tábor vezetõje: Tarnai Tamás, a felelõs szervezõ: Raisz Péter. Minden további kérdéssel és kéréssel (tábor részletes programja, munkarend, stb.) forduljatok hozzájuk. Információ kapható még az SzKBE honlapjáról is, ahol ezen kiírás bõvebb változata olvasható.