" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 2001. december )


SZÖVETSÉGI HÍREK:
Nem néz ki negyvennek ...

BEMUTATKOZIK:
Az UTC

KIÍRÁS:
XXXV. Csík Judit természetjáró elméleti vetélkedõ
A híd túl messze van ...
(téli gyalogos teljesítménytúrák)

TÖRVÉNYKÖNYV:
Amit az 1%-ról tudni érdemes

NEMZETI PARKJAINK:
Az Aggteleki Nemzeti Park IV.


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:
Nem néz ki negyvennek ...

Ha egy Csongrád megyei természetjárónak valaki azt mondja UTC, akkor legtöbbüknek maximum a megyei szakosztályi címjegyzék legalsó sorában szereplõ egyesület neve ugrik be. Pedig e szakosztály a megye ma is mûködõ természetbarát egyesületei közül a második legrégebbi, és tagjainak tevékenysége is figyelemre méltó. Vezetõi azonban sokkal inkább a tettek, mint a szavak emberei, így ha nem is tudja mindenki, de közöttük találjuk a kisirtáspusztai TOBOZ kulcsosházat karbantartó munkás kezek többségét, a 2002-ben tizenegyedszer megrendezendõ Szeged helyismereti vetélkedõ szervezõit, vagy a másfél évtizedes múltra visszatekintõ Ember a gáton ... teljesítménytúra rendezõit. Munkájuk eredményét és energiájukat látva, elpusztithatatlan huszonéves fiataloknak gondolhatnánk (jogosan) õket. Csoda ezek után, ha senki se hiszi, hogy már 40 éves múltra tekintenek vissza? Ha pedig abba is belegondolunk, hogy nyilván nem csecsemõfejjel szervezték meg az egyesületet, hát méginkább kiül a kétkedés az arcunkra. Pedig a lentebb közölt alapítólevél éppúgy hiteles, mint a tagsági igazolványaikban szereplõ dátumok és fényképek. Hál' Istennek úgy látszik rajtuk nem fog az idõ. Boldog jubileumi szülinapot, szép túrákat és jó egészséget UTC!

BEMUTATKOZIK:
Az UTC

Az UTC Természetjáró Szakosztály jogelõdje 1961. április 14-én alakult meg, mint a Textiles Természetbarát Egyesület 65-ös számot viselõ Ujszegedi Kender Osztálya 43 fõvel az Ujszegedi Kender Lenszövõ Vállalat Szakszervezeti Bizottságának bábáskodása mellett a csatolt jegyzõkönyv tanúsága szerint. Sajnos az alapító vezetõség tagjai már nincsenek közöttünk, de még vannak a tagjai közül. Az akkori anyavállalat, mint a város egyik legjelentõsebb munkáltatója biztos anyagi hátteret adott a sportkörnek ( labdarúgó pálya, öltözõk, klub), majd ezek a Sportcsarnok építése miatt a Kertész utcába a gyár mellé költöztek. Az akkori nagy létszámú cégben a " Szocialista Brigádok " tagjai számára szervezett kirándulások adták a természetjáró szakosztály létszám utánpótlását. Kedvezõ feltétel volt továbbá, hogy a szakosztály rendelkezésére állt a vállalat autóbusza is.

Tagjaink számos elméleti és túraversenyen, bajnokságokon indultak, és sikereket értek el. Kedvelt túracélpont volt a Kék-túra útvonalának bejárása. Tagjaink közül többen szereztek túrázói minõsítést, de ennek vonzereje mára alábbhagyott. Egy ideig sorainkban tudhattuk, a késõbb önállóvá vált tájfutókat is. Ebben az idõben 150 fõ körül mozgott a taglétszám

Sajnos késõbb e szép, nagy létszám - a bázis vállalat fogyatkozásával párhuzamosan - apadásnak indult. A hetvenes évek óta Benedekné Tóth Edit ezüstjelvényes túravezetõ irányítja a szakosztályt. Évente 4-5 autóbuszos túra mellett gyalogos, kerékpáros és vizi túrák is kerülnek megszervezésre. A szakosztálynál nagy hagyományai vannak a táborozásnak és ehhez szerencsére komoly technikai feltételek adottak. Mindemellett évente több alkalommal szervezünk munkatúrákat, együttmûködve más megyei szakosztályokkal. Ennek keretében az UTC Természetjáró Szakosztály a HEAVYTEX támogatásával évek óta tevékeny szerepet vállal a megyei természetbarát szövetség kisirtáspusztai "TOBOZ" kulcsosházának karbantartásában, felújításában, valamint két Csongrád megyei jelzett turista útvonal gondozásában.

Rendszeresen részt veszünk a CsmTSz rendezvényeinek lebonyolításában, megszervezésében. (tanfolyamok, táborok, túrák, találkozók, teljesítménytúrák stb.) A szakosztályunkból jelenleg két fõ vesz részt a megyei szövetség elnökségében.

Jegyzõkönyv az UTC Természetjáró Szakosztály megalakulásáról