" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 2002. március )


mely szám a CsmTSz elnökségi határozata alapján nyomtatásban már nem jelent meg.
Anyagát a CsmTVK gondozásában megjelenõ " TÚRAJELENTÉS " címû lap próbaszáma közölte.

MEGJELENT:
Az Alföldi Kék-túra
Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig
( Térkép és igazoló füzet )

SZÖVETSÉGI HÍREK:
Elnökségi ülés (2002.02.27.)
CsmTSz közhasznúsági jelentés 2001.
"A CsmTSz Örökös Tagja" kitüntetés

BESZÁMOLÓK:
XXXV. Csík Judit természetjáró elméleti vetélkedõ
XI. Szeged helyismereti vetélkedõ

KIÍRÁSOK:
TGYDMT - TGYDRT
Gyalogtúrázók IX. Országos Találkozója
V. Petres-79

NEMZETI PARKJAINK:
A Körös-Maros Nemzeti Park II.
( a Sulinet honlapról )

BEMUTATKOZIK:
A Körösök Völgye Turista Egyesület


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:

Elnökségi ülés (2002.02.27.)

2002. február 27-én ülést tartott Szövetségünk elnöksége. Az ülésen az elnökség minden tagja ( Benedek Jenõ elnök, Badár Sándor, Benedekné Tóth Edit, Csányi Sándor, Dániel István, Fackelmanné Kelemen Mária, Gyetvainé Terék Aranka, Nagyillés Mihály, Rosztóczy András dr. elnökségi tagok) jelen volt. Az ülésen tanácskozási joggal részt vett a CsmTSz számvizsgáló bizottságának elnöke Rácz Erzsébet. A határozatokat az elnökség minden esetben egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el.

Határozatok:

2002 / 01.: Az elnöki beszámoló elfogadása
2002 / 02.: A CsmTSz 2002. évi munkatervének elfogadása
2002 / 03.: Csongrád megye Természetjárásának Fejlesztéséért kitüntetésre beérkezett javaslatok alapján az Elnökség 2002-ben a kitüntetést Kovács Balázsnak (Crocus TK), Olasz Ferencnének (Hódbakkancsos TK) és Maróti Ervinnek (Szentesi Spartacus SE) adományozta.
2002 / 04.: A XLII. Kelet-Magyarországi megyék Természetbarát Vezetõinek Tanácskozása elõzetes programjának elfogadása
2002 / 05.: A CsmTSz 2002. évi küldöttközgyûlésének összehívása március 23-ra.
2002 / 06.: Az Elnökség támogatja Rosztóczy András dr. (Crocus TK) kezdeményezését dr. Téry Ödönnek szülõfalujában Óbébán (Beba Veche, RO) állítandó emléktábla létesítésére.

Határozatok "A CsmTSz Örökös Tagja" kitüntetés alapításáról

2002 / 07.: Az Elnökség megalapítja az "A CsmTSz Örökös Tagja" kitüntetést.

A kitüntetést a CsmTSz Elnöksége a CsmTSz azon tagjainak itélheti oda, akiknek életútja, a természetbarát mozgalomban kifejtett tevékenysége követendõ példaként állítható a CsmTSz mindenkori tagjai számára.

A kitüntetés egy ezüst pecsétgyûrû, melyen a CsmTSz felirat, az adományozás éve, illetve a természetbarát mozgalom jelképei: a stilizált hegyvonulat, az ennek közepébõl közös tõrõl fakadó három szál alpesi rózsa, valamint az egymással kezet fogó két kéz látható.

A kitüntetés adományozási rendje alkalomszerû, nem évenkénti rendszerességgel történik.

2002 / 08.: Az Elnökség elsõként dr. Rosiár Lászlónak ítélte oda a kitüntetést.


A CsmTSz 2001. évi közhasznúsági jelentése

A CsmTSz alapszabályban meghatározott célja, hogy a természetjárás útján elõsegítse az egészséges életmód kialakítását és elterjesztését, a természet védelmét és az ezekhez szükséges feltételek biztosítását. Tevékenységünk jellegébõl adódóan a fenti célok megvalósítása érdekében végzett munkánk az egész társadalom hasznára van.

Megyei szövetségünk feladatait 7 szakági bizottság (ifjúsági, technikai, minõsítés nyilvántartó, túra, szállás, TESz, információs) látja el.

A CsmTSz taglétszáma 2001-ben 1130 fõ szervezett természetbarát alkotta mintegy 24 tagszervezetben végzett közhasznú tevékenységgel.

Szövetségünk 2001. évi bevétele 5.097.467Ft, kiadása 4.842.182Ft, pénzmaradványa (OTP számlaegyenlege) 598.945Ft, a pénztár egyenlege 20.811Ft.

A CsmTSz 2001. évi vállalkozáson kívüli
bevétele 3.277.277Ft,
költsége 3.111.402Ft,
eredménye 165.875Ft.
A CsmTSz 2001. évi vállalkozási
bevétele 1.820.190Ft,
költsége 1.730.780Ft,
eredménye 89.410Ft.
A bevételek megoszlása: A bevételek megoszlása:
- saját bevétel:
- támogatás:
- pályázati támogatás:
- APEH 1%:
- MTSz térítés
Összesen:
2.116.707Ft
10.000Ft
950.000Ft
95.770Ft
104.800Ft
3.277.277Ft
- szállásdíj:
- kiadványok:
- telefon térítés
- törés, fûtés térítés
Összesen:
1.772.610Ft
15.540Ft
17.010Ft
15.030Ft
1.820.190Ft
A kiadások megoszlása: A kiadások megoszlása:
- beszerzés:
- egyéb:
Összesen:

Adóalapot nem képezõ kiadás:
402.000Ft tárgyi eszköz vásárlás

2.125.295Ft
986.107Ft
3.111.402Ft
- beszerzés:
- munkabér:
- munkabérek közterhei:
- egyéb:
- értékcsökkenés:
Összesen:
799.636Ft
337.145Ft
169.586Ft
264.585Ft
159.828Ft
1.556.000Ft

A 2000. évi személyi jövedelemadójuk 1%-ával rendelkezõ magánszemélyektõl az APEH útján kapott 95.770Ft-ot "Toboz" kulcsosházunk felszerelésének korszerûsítésére és rendezvényeink támnogatására fordítottuk. A Wesselényi Miklós Sport Közalapítványtól kapott 700.000Ft-ot rendezvényeink lebonyolítására fordítottuk.

Alapfokú gyalogos túravezetõi tanfolyamot hirdettünk meg a sajtóútján, majd megszerveztük azt.

Fogadtuk az Európa túra résztvevõit Nagylakon és vezettük a túrájukat Ruzsáig.

Ismételten megrendeztük és támogattuk a megyei gyermek és diák turisztikai találkozót és rendezvényeit.

A megyében található jelzett turistautak karbantartásáról gondoskodtunk.

Minden szervezetünkhöz eljuttattuk a kb. kéthavonta megjelenõ "Toboz" kiadványunkat.

Nagyobb létszámú szervezeteinknek elõfizettünk az MTSZ Természetbarát Híradóra.

12.600Ft-tal támogattuk az MTSz Természetbarát Házak Alapítványt.

A Börzsöny hegységben saját tulajdonú kulcsosházunk színvonalas szolgáltatást nyújt az oda az ország minden részérõ érkezõ vendégeknek.

A Bács-Kiskun és Békés megyei természetbarát szervezetekkel mûködtetjük a Dél-Alföldi Regionális Természetbarát Szövetséget, mely közhasznú szervezet.

A szövetség vezetõi juttatást nem kaptak.

A közhasznúsági jelentést 2002. március 23-án a CsmTSz elnöksége 2002/9. számú, a CsmTSz küldöttközgyûlése pedig 2002/01. számú határozatában ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.


Gyalogtúrázók IX. Országos Találkozója

Ebben az évben a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség kapta meg a Gyalogtúrázók IX. Országos Találkozójának rendezési jogát. A találkozót Balatonalmádi térségében a Köcsi-tó partján rendezik meg 2002. május 17-20 közt. A programfüzet beszerezhetõ a rendezõktõl, illetve a megyei természetbarát szövetségekben.

Jelentkezni lehet a részvételi díj befizetésével a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség címén
8200. Veszprém, Wartha Vince u. 3., tel: 06-30/468-3700, e-mail: Knauer.gellai@vnet.hu

A jelentkezési határidõ: 2002. április 20.

A részvételi díj csekken vagy postai utalványon küldhetõ el a rendezõknek. A találkozó egyes rendezvényeire szóló nevezési díjakat a programfüzet tartalmazza.

A fõbb programpontok:
- Balaton Konferencia
- nappali és éjszakai tájékozódási túraversenyek
- teljesítménytúrák
- gyalogtúrák
- Balatonalmádi, Vöröskõ városismereti verseny
- Pannónia elméleti verseny
- autóbuszos kirándulások.

BEMUTATKOZIK:
A Körösök Völgye Turista Egyesület

Több mint fél évtizedes élete során szövetségi tájékoztatónk kizárólag a megyei természetjáró szervezeteinket mutatta be e rovatban. Idõközben nyilvánvalóvá vált, hogy e rovatnak lehet és kell is hogy legyen egy másik célja is. Segítségével nemcsak az egyes egyesületek, hanem talán az õket tömörítõ szervezetek is közelebb hozhatók egymáshoz. Mint mindannyian tudjuk, 1989 után a Magyar Természetbarát Szövetség mellett új természetjáró szervezetek alakultak, mint például a Magyar Sportturisztikai Szövetség (MSTSz), vagy az újjáalakult Magyar Turista Egylet. E kialakult sokszínûség azonban - legalábbis az elsõ évtizedben - sajnos a vártnál kevesebb kézzelfogható közös eredményt hozott a természetjárás egészéneknek, mégpedig sokszor banális személyes ellentétek miatt. Párbeszédre pedig szükség van, különösen akkor, ha legfõbb céljaink mégiscsak közösek. Ma már remélhetjük, hogy ezen évtized elmúlta talán arra is elég volt, hogy lassan a múlt ködébe vesszenek az egykori indulatok. Fényes bizonyítékai ennek a nemrégiben ujraindult Turista Magazin, és a nem sokkal késõbb beindított Mount Everest melyekben "felekezetre való tekintet nélkül" jelennek meg az egyesületek.

Véleményem szerint saját, immár regionális feladatokat is ellátó tájékoztatónknak is meg kell felelnie e követelménynek, hiszen aligha kétséges hogy a természetjárás egésze mindebbõl csak profitálhat, azáltal hogy így szélesebb körbõl szerzünk információt és többektõl tanulhatunk.

Következzen tehát most egy Békés megyei csapat, a Körösök Völgye Turista Egyesület portréja, mely bár nem a Békés megyei Természetbarát Szövetség tagegyesülete, tevékenysége alapján mégsem kétséges, hogy helye van az ezredforduló magyar turistatörténelmének "almanach"-jában. Bevezetõül következzen az egyesület krónikásának (vagy korszerû kifejezéssel élve webmesterének) Vidovenyecz Zsoltnak néhány sora egyesületük tevékenységérõl, kiegészítve azzal, ami a kivülálló (jelen sorok írója) szerint kiemeli az átlagos szakosztályok sorából.

"Sok szeretettel köszöntöm a Toboz olvasóit a békéscsabai Körösök Völgye Turista Egyesület nevében. A következõkben röviden betekinthetnek Egyesületünk és a békés megyei természetjárás életébe.

Tizenkét évvel ezelõtt, 1990-ben alakultunk meg egy akkor már évek óta együtt túrázó baráti-iskolai társaságból. Vezetõnk egykori tanárunk, Szarvas Mátyás volt, bölcsõnk a békéscsabai 10-es Számú Általános Iskola. A kezdeti nehézségek nem vették el kedvünket. Ismertségünk évrõl-évre nõ, melyet a természetjárás népszerûsítésére használunk fel. Tagjaink száma húsz körül mozog, holdudvarunk kétszáz fõre tehetõ.

Elsõ nagy vállalkozásunk az Országos Kéktúra bejárása volt 1987-1992 között. Azóta teljesítettük a Kék-kör további részeit, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát is. Több magashegyi túrát tettünk az Alpokban, tagjaink megmászták Európa két legmagasabb hegyét. Gyakran veszünk részt teljesítménytúrákon, csapatban és egyéniben is több elõkelõ helyezésünk van. Megalakulásunk óta nagy hangsúlyt fektetünk szülõföldünk bemutatására: feltártuk, és erõnkhöz mérten felújítottuk a Békéscsaba környéki turistajel-hálózatot.

Idén immár a második saját szervezésû teljesítménytúránkat indítjuk el Háromváros néven Békés és Gyula között. Békési Barangolások néven rendszeres évközi túramozgalmat kínálunk az érdeklõdõknek. Tapasztalatainkat igyekszünk minél szélesebb körben megosztani. Hatodik éve mûködik internetes honlapunk ( http:// www.c3.hu/~kvte ), ahol többek közt az összes nagyobb túránk részletes, fényképes beszámolója elérhetõ. Remélem, a következõ néhány oldallal sikerül felkelteni figyelmüket, és hamarosan találkozunk egyik-másik rendezvényünkön."

És most lássuk mire is bukkanhat az, aki e rövid bemutatkozást elolvasva kedvet kap arra, hogy beleböngésszen a KVTE honlapjába. már az egyesület éves eseménynaptárában található nyílt túráinak (17) az átböngészése is szép feladat. Áttekintve megtudjuk, hogy elsõsorban a gyalogos, és kerékpáros túrák szervezésében jeleskednek, de túráik közt megtaláljuk a magasabb felkészültséget igénylõ barlangi- és magashegyi túrákat is.

A KVTE ugyanakkor nem ismeretlen a teljesítménytúrákat kedvelõk körében sem. A 2002. augusztus 31-én (szombaton) immár tizenkettedszer megrendezendõ Mályvád 55 a legismertebb közülük, az eredeti túrán és résztávjain (Szanazug 40, a Mályvád 30), valamint a kerékpáros távon összesen több mint 160-an vettek részt az elmúlt évben. Nem csoda, hisz az útvonal a Békéscsaba-Gyula-Sarkad-Doboz környéki varázslatos szépségû, ám csak igen kevesek által ismert erdõségekben vezet, mely Békés megye legnagyobb összefüggõ erdeje. A más vidékrõl érkezettek csodálkozva tapasztalták az elmúlt évek során az itteni erdok szépségét, vadállományát. Azért bõségesen találunk itt hatalmas szántóföldeket is, melyek inkább jellemzõ a "kietlen" Alföldre. Hosszú évek óta rendszeresen visszatérõ túrázóink igazolják: van valami sajátos hangulata ennek a vidéknek, és túránkon Te is birtokába jutsz ennek az érzésnek.

" Találkozzunk a nyár végén! Töltsd a nyár utolsó hétvégéjét Gyulán! " - invitál nak a rendezõk. Hogyan? Péntek délután leutazás, szombaton MÁLYVÁD túra, vasárnap pedig pihenésképpen irány a Várfürdõ, a Gyulai vár, vagy a Százéves cukrászda.

Az egyesületet azonban nem a közös túráik, vagy az békés megyei jelzett utak karbantartásában végzett erõfeszítéseik, de mégcsak nem is kedvelt teljesítménytúrái rangsorolják az átlag fölé, hanem az, hogy tagjaikban megvan a képesség és hajlandóság élményeiknek és tapasztalataiknak közkinccsé tételére. A weboldalaikon fellelhetõ kalauzok és leírások mindegyike olyan információs anyag, ami jelentõsen megkönnyíti az õket felhasználó túraszervezõ dolgát. Egyelõre csak néhány cím: TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN, A KÉK-KÖR BEJÁRSÁNAK NAPLÓJA (Országos Kék-túra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék-túra, Alföldi Kék-túra), valamint útleírások a Mont Blanc és a Monte Rosa megmászásáról. Nem az õ szülöttük, de ma már szinte csak az õ internetes feldolgozásukban hozzáférhetõ a KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ (Goda Péter és Köteles Lajos munkája). E mûvekbõl - terveink szerint - a késõbbiekben többet is szeretnénk részletesebben bemutatni lapunk olvasóinak.

Mindezt elolvasva jogosan merül fel a kérdés, hogy mitõl is mûködhet ilyen szépen ez az egyesület? Erre is megtalálhatjuk a választ a honlapon, hisz mint írják:

Köszönve a bemutatkozást és a bemutatási lehetõséget további szép sikereket és túrákat kíván a TOBOZ szerkesztõsége a KVTE tagjainak és mindazoknak, akik velük élvezik munkájuk gyümölcseit.

(Rosztóczy András dr.)