" TÚRAJELENTÉS "
A Csongrád megyei Túravezetõk Klubjának lapja
( 2002. július )


CSMTSZ HÍREK:
Elnökségi ülés
Téry Ödön emléknap

IN MEMORIAM:
Barátság-fája

KLUBHÍREK:
2002-ben végzett túravezetõink

POSTALÁDA:
Naptár: 2002. július - augusztus
Ébredezik a nagybörzsönyi kisvasút?

BESZÁMOLÓK:
Túravezetõi tanfolyam

KIÍRÁSOK:
V. Tátralátó - 30
XV. Ember a gáton ...

NEMZETI PARKJAINK:
A Körös-Maros Nemzeti Park III.
( a Sulinet honlapról )

MEGJELENT:
Bükki Túrák


VISSZA A " TÚRAJELENTÉS " KATALÓGUSRA

CSMTSZ HÍREK:

Elnökségi ülés 2002.03.23.

2002. március 23-án ülést tartott a CsmTSz elnöksége. Jelen voltak Benedek Jenõ elnök, valamint Badár Sándor, Benedekné Tóth Edit, Csányi Sándor, Dániel István, Fackelmanné Kelemen Mária, Gyetvainé Terék Aranka, Rosztóczy András dr. Az elnökség az alábbi határozatot hozta 5:3 szavazati aránnyal.

2002 / 09.: A CsmTSz nem engedi meg szövetségi tájékoztatójában a TOBOZ címû lapban olyan természetjáró, illetve turista egyesületek/szakosztályok tevékenységének bemutatását, melyek nem tagjai a Magyar Természetbarát Szövetségnek.

A fenti határozat meghozói szerint e tevékenység megengedése gyengítené a szövetségen kívül álló szervezetek propagálása útján gyengítené Természetbarát Szövetséget. Az ellenvéleményt támogató Rosztóczy András, Csányi Sándor és Gyetvainé Terék Aranka szerint viszont ezzel erõsíteni lehetne a különbözõ természetjáró szervezetek együttmûködését, amibõl a mozgalom egésze az erõk koncentrációja révén elõnyt élvezne. A határozat meghozatalát követõen Rosztóczy András a TOBOZ szerkesztõje bejelentette, hogy e korlátozás keretei között a továbbiakban nem kíván résztvenni a kiadvány szerkesztésében.

Téry Ödön emléknap

Téry Ödön dr. (eredeti nevén Edmundus Rikker) 146 évvel ezelõtt 1856. július 4-én született a Torontál megyei Óbébán. Apja 1862-ben magyarosította a család nevét Téryre. A magyar természetjárás egyik úttörõjének szülõfaluja ma Románia területén van, mindössze náhány száz méterre a magyar határtól, illetve a magyar-jugoszláv-román hármashatártól. A határmentén szendergõ, csendes kis falu rövid ideig volt Téry Ödön lakhelye, hiszen iskoláit már Budapesten, illetve Miskolcon végezte. Így nem is csoda, hogy csupán az - idõközben már Temesvárra került - egyházi anyakönyv õrizte meg otthonában nevét.

Az utóbbi években az euroatlanti integráció jegyében egyre élénkebbé váló határokon átivelõ regionális együttmûködés lehetõvé tette ezen, nem is olyan rég még hermetikusan elzárt határmenti kis falvak meglátogatását. Így fogant meg az ötlet, hogy szülõházán állítsunk emléktáblát mozgalmunk atyjának.

Célunk elérése érdekében felvettük a kapcsolatot a település önkormányzatával. Kutatómunkánk során megtudtuk, hogy az eltelt másfél évszázad alatt sajnos megsemmisült a ház, és mára már annak helye sem azonosítható biztonsággal. Hála azonban a mostanság örvendetesen kedvezõen alakuló magyar-román kapcsolatnak, Óbéba (mai nevén Beba Veche) önkormányzata felajánlotta, hogy a táblát az önkormányzat most felújított épületének falán helyezhessük el. Az avatóünnepség dátumát Téry születésnapját követõ hétvégére július 6-ra tûztük ki.

A tervezett program:

idõpont: 2002. július 6.

Autós túra: gyülekezés Kiszomboron a templom elõtti parkolóban. Indulás 10 órakor. Útvonal: Kiszombor - H/RO - Csanád - Nagyszentmiklós - Keglevichfalva - Pusztakeresztúr - Óbéba

Kerékpártúra: indulás 8 órakor Makóról a Határmenti Turista Találkozó helyszínérõl (Belvárosi Általános Iskola). Útvonal: Makó - Kiszombor - H/RO - Keglevichfalva - Pusztakeresztúr - Óbéba. Táv: 33km (ebbõl földút: 6km).

Az óbébai mûvelõdési ház falán elhelyezett emléktáblát magyar idõ szerint déli 12 órakor leplezzük le. Beszédeket mondanak: Ioan Cosa (Óbéba polgármestere), Bucin Barna, Rosiár László dr. (CsmTSz). Az emléktábla megkoszorúzását követõen rövid kitérõt teszünk a hármashatárhoz, illetve a falu határában levõ száraz hídhoz. Visszaútban az autós túrán résztvevõk megállnak Nagyszentmiklóson, ahol a Nákó kastélyban Bartók emlékszobáját nézik meg, illetve Csanádon, ahol a katolikus templomban Szent-Gellért szarkofágja látható.

Technikai információ: A határátkelõhely Kiszombor/Csanádon 7-19 óra között tart nyitva!