A kulcsosház kezelõje: Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CsMTSz)

SZÁLLÁSRENDELÉS:

Levélben: 6701. Szeged, Pf. 548.
Személyesen: Szeged, Victor Hugo u. 1. (szerdánként 16.30-18.30)
Telefonon: 62/548-095 ill. 20/380-9952
E-mailben: toboz_kulcsoshaz@freemail.hu


A kulcsosház címe: Nagybörzsöny-Kisirtáspuszta 2. A gondnok Nagybörzsönyben lakik, a kulcsot ott kell átvenni, illetve leadni.
Telefon: 06/27/378-269 számon visszahívható nyilvános készülék üzemel a házban.
Férõhelyek száma: 30 fõ, 2db 4 ágyas, 2db 6 ágyas és 1db 10 ágyas szoba, emeletes ágyakkal.
Felszereltség: A kulcsosházban villanyvilágitás, teljes felszereltségû konyha, hideg-meleg vizes tusoló áll rendelkezésre egész évben.
Megközelítés: Gyalog/terepkerékpárral: A ház Nagybörzsönytõl jelzésen 4.6km (szint: +130m), Nagyirtáspusztától jelzésen 1.9km (szint: -90m) távolságra van. Személygépkocsival járható út Nagyirtáspusztáig (Kóspallagon és Kisinócon át) illetve Nagybörzsönyig áll rendelkezésre. Nagyirtáspusztán a gépkocsi parkolása a fogadó parkolójában térités ellenében megoldható. Kisvasúton: Nagybörzsöny ill. Nagyirtáspuszta felõl. ( > menetrend kivonat )


Információk a kisvasútról ( útvonal, menetrend, érdekességek )
Élelmiszer beszerzési lehetõségek:
Nagybörzsöny, Kóspallag, Márianosztra.
Vendégeinkhez: Mi is az a kulcsosház?
Kisirtáspuszta környéki túrák, látnivalók.
Archiv képek a kulcsosházról
(a Szegedi Elektromos SE bemutatkozó oldalán)

1995. október 21-én, a megyei szakosztályvezetõk éves tanácskozásán Szövetségünk kérésére a nagymarosi plébános felszentelte Szent Kristóf vértanúnak, a természetjárók védõszentjének, tölgyfa dombormûvét, melyet kisirtáspusztai kulcsosházunk délnyugati falán helyeztünk el. Alkotója Simon Zoltán kiskundorozsmai fafaragó. Az ünnepségen Szövetségünk Elnökségén kívül részt vett az MTSZ képviseletében Georgiadesz Gábor és Kalmár László is.

Szent Kristóf ünnepét július 24-én tartja a katolikus hagyomány. Kristóf azon szentek közé tartozik akiknek a létezését történetileg nem lehet egyértelmûen bizonyítani, mégis olyan tiszteletnek örvend, hogy sok történetileg bizonyíthatóan létezett szentnek fölötte áll. A hagyomány szerint 250 körül halt vértanúhalált. A Legenda aurea szerzõje szerint Kristóf a leghatalmasabb úrnak szeretett volna szolgálni, így elõbb egy király, majd az ördög szolgálatába szegõdött. Mivel az ördög félt a kereszt jelétõl, igy jutott el Krisztushoz. Krisztust keresvén egy remete tanácsolta neki, hogy a folyóhoz érkezõ zarándokokat segítse hatalmas erejével az átkelésben. Kristóf kunyhót épített hát magának és egy nagy botra támaszkodva sorra vitte át az utasokat. Egy éjjel úgy hallotta, mintha a nevén szólították volna. Egy szegényes külsejü gyermek kérte, segítse át a folyón. A kicsi könnyü tehernek igérkezett, de folyó közepén oly súlyossá vált, mintha ólomot cipelt volna. A víz alá merült és csak nagy nehezen jutott át a túlsó partra. Ott a fiú elmagyarázta neki az elõzõleg felvett keresztség misztériumát. " Ami a válladat nyomta, több volt mint az egész világ, mert a Teremtõ volt, akit a válladon áthoztál. Én ugyanis Krisztus vagyok, akinek szolgálsz."