A
DÉLKÖR-4
kombinált teljesítménytúrák
honlapja

A Crocus TK, az Ortutay DSK és a Csongrád megyei Természetbarát Egyesület (a CsmTSz jogelõdje) 1989 és 1993 között 5 alkalommal rendezte meg a Délkör-4 kombinált teljesítménytúrát. A túra, melyet sokan a BEAC " Super-8 " Csongrád megyei kistestvérének is neveztek, négy szakaszból (gyalogtúra, kerékpározás, vízitúra és úszás) állt. Valójában nem volt igazi teljesítménytúra, hisz csak tájékoztató szintidõk szerepeltek, és így az azon kívül befutók is mindig megkapták a jelvényt/emléklapot. Az résztvevõk indulhattak a teljes túrán, vagy annak tetszõleges számú résztávján. A túrázás mellett ráadásul lehetõségük volt megtekinteni az útvonalra felfûzött mûemlékeket, vagy egyéb látnivalókat. A résztvevõk közt indulhattak profi triatlonisták és teljesen amatõr turisták is. Mig az elõbbiek a stopperóra másodperceiértl, az utóbbiak a túra különlegességének számító - a 23.befutó részére felajánlott - különdíjért, egy valódi csokitortáért vívtak nagy csatákat.


A
negyedik túra
(1992. május 23.)


a gyaloglással kezdõdött. A szegedi "Régi-híd" újszegedi hídfõjétõl a Tisza, majd a Maros árvízvédelmi töltésen jutottak a résztvevõk a Kamaratöltésig. Azon Szõreget érintve értek vissza a Tisza árvívédelmi töltésére. Onnan a tiszaszigeti szivattyútelepnél letérve jutottak Magyarország legmélyebb pontján át a Tiszasziget központjában felállított résztávcélba (24.5km). A kerékpáros szakasz Tiszaszigettõl Makóig tartott. A túrázók Újszentiván - Szõreg, Kübekháza - Kiszombor - Makó útvonalon 44km-t teljesítettek. A harmadik próbát az úszást (500m) a makói uszodában kellett teljesíteni. A befejezõ vizitúra Makó (Maros, 27.fkm) és Szeged (Tisza, 173.fkm) közt zajlott (31km). A teljes táv 100km-t tett ki, melyért 95.95 minõsítési pont járt.


Az
ötödik túra
(1993. május 8.)

Ebben az évben a teljes táv 111km-t tett ki, melyért 123.15 minõsítési pont járt, és a szintidõ szerint 14.5 óra alatt kellett/lehetett teljesíteni. Az elfelezett vizitúra, mint nyitó- és zárószakasz keretbe zárta a túrát. A másodiknak a kerékpározás következett, majd az úszást a hódmezõvásárhelyi strandon kellett teljesíteni, végül gyalogtúra során jutottak vissza a résztvevõk a Tiszaparton parkoló hajóikhoz.

szakasz: útvonal: táv:
vizitúra Szeged, 173.fkm - Algyõ, 192.fkm
Algyõ, 192.fkm - Szeged, 173.fkm
19.0 km
19.0 km
kerékpározás Algyõ, 192.fkm - Nagyfa - Maroslele - Óföldeák - Földeák - Szikáncs - Hódmezõvásárhely, strand 54.0 km
úszás Hódmezõvásárhely, strand 0.5 km
gyalogtúra Hódmezõvásárhely, strand - Kincsestelep - Körtvélyesi-szivattyútelep - Lúdvár - Algyõ, 192.fkm 18.5 km


Teljesítménytúrák Magyarország más tájain