PORTYÁZÁSOK
CSONGRÁD MEGYE JELLEMZÕ
FÖLDRAJZI PONTJAIRA


A 2005-ben 20 éves hasonló nevû országos túramozgalom megyei változata, melynek célja az alföldi túrázás népszerûsítése.

1985-ben a Magyar Természetbarát Szövetség túramozgalmat írt ki "Portyázások Magyarország jellemzõ földrajzi pontjaira" címmel. E nevezetes pontok közül Magyarország legmélyebben fekvõ pontja - "M" 75.8m tszf. magasság - Csongrád megyében, Tiszasziget határában található. További érintési pontjai közül az ország közepét ("K") - Pusztavacstól 1 km-re északra; az ország legészakibb ("É") pontját - Lászlótanya, Zempléni-hg.; legkeletibb ("K") pontját - Garbolctól 2,5 km-rel északkeletre; a Túr elsõ, magyar területen lévõ hídja közelében; legdélibb ("D") pontját - Beremendtõl délre, a Beremend - Kásád közötti mûút mellett; legnyugatibb ("Ny") pontját - Szakonyfalu-tól délre, vadászházi erdei pihenõ; legmagasabb ("M") pontját - Mátra, Kékes (1015m) kell felkeresni tetszõleges sorrendben, idõben és módon. A túramozgalom 20. születésnapja alkalmából indította el a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség a túramozgalom kistestvérét "Portyázások Csongrád megye jellemzõ földrajzi pontjaira" címmel. A teljesítés a fentiek szerint történik, a pontokat kopjafák jelölik. Az igazolás ezek felkeresésével és a helyszínen található fémbélyegzõkkel a túramozgalom igazoló füzetébe történõ bélyegzéssel történik. Az érintési pontok közül kettõ, a legkeletibb és a legdélibb pont az országhatáron illetve annak közvetlen közelében fekszik. Megközelítésüket ezért a határõrizeti szervek korlátozhatják. Felkeresésük elõtt érdemes e tekintetben tájékozódni.

A teljesítés nncs határidõhöz kötve. A teljesítést igazoló füzeteket a CsMTSz címére (6722. Szeged, Tábor u. 7/b) kell eljuttatni. A jelvények átadása a CsMTSz közgyülésén ünnepélyes keretek között történik. A résztvevõknek ki kell fizetni a jelvény önköltségi árát.