7.
Szatymaz vá. ( Alföldi Kék-túra ) – Fehér-tavi madárvárta

jelzése: túraadatok: táv: 3.8 km, szint: 0 m, idõ: 55 perc, minõsítési pont: 5.70 p
felújítás éve: 2000. útvonalfelelõs: Radnóti Miklós Gimnázium ODK, Szeged

Megközelítés: Szatymazra Szegedrõl a Mars térrõl induló helyközi autóbusszal és a Szeged pu.-ról induló vonatokkal lehet eljutni.

A kék háromszög jelzés a szatymazi vasútállomástól indul, és a Sándorfalva felé haladó mûúton a falu templomáig együtt halad az Alföldi Kék-túra kék sáv jelzésével. Ott jobbra fordulunk a szatymazi temetõhöz induló úton. Az egykoron világhíres, de még ma is finom gyümölcsöt termõ barackosok mentén haladunk. 900 m után kettõs kanyarba jutunk, majd még 600 m-t gyalogolva az E75-ös fõúthoz érünk. Itt óvatosan átkelve néhány métert kell csak a forgalmas út mentén haladnunk. Az úttól a temetõ felé kanyarodunk, majd annak délnyugati oldalán elhaladunk. Távolban Szeged épületei tûnnek fel. 1600 m-t kell gyalogolnunk, míg a pusztában feltûnik egy erdõfolt, ami mögött megtaláljuk a madárvártát.

A Fehér-tó hazánk egyik legnagyobb szikes területe, kiterjedése 1600 hektárnyi, ebbõl 300 hektár õsszikes, rezervátum. A tónak nincs lefolyása, így a befolyó vizek által hozott oldott sziksó nyaranta bepárlódott, a só kivirágzott. Ezt egykoron tisztítószerként, szappanfõzéshez alkalmazták. Ma már szabályozzák a tó vizét, levezetik a Holt-Tiszába a felesleget. Vízszûkében a Tiszából szállítanak vizet az Algyõi-csatornán. 1939-ben a tavat védetté nyilvánították. 75 fészkelõ madárfajt tartanak itt számon, de sok átvonuló madarat is láthatunk itt. A Korom-szigeten találjuk Közép-Európa legnagyobb dankasirály telepét. A színes madárvilág életébe csak a kilátóból pillanthatunk be, de így is maradandó élmény nyújt majd a sok-sok madár látványa.


Vissza a Csongrád megyei jelzett turistautak honlapjára