" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1998. augusztus )


SZÖVETSÉGI HÍREK:
Rendkívüli küldöttközgyûlés
1998-99. évi Wesselényi Közalapítvány pályázat
1%
Érvényesítés
Természetjárók Napja
Szakosztályvezetõi továbbképzés

KIÍRÁS:
XI. Ember a gáton ... (éjszakai teljesítménytúra)

JELZETT TURISTAUTAK CSONGRÁD MEGYÉBEN:
Az E7 turistaút magyarországi szakaszának avatása (1998.08.29.)
Piros négyzet, az E7 tápai bekötõutja.

ÚTLEÍRÁSOK, ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK:
Jegyzet az I.Tátralátó-30 teljesítménytúráról
A Retyezát-hegység

TURISTATÖRTÉNELEM:
25 éves a Szegedi Vörös Meteor SK

MEGJELENT:
Erdély hegyei I-II. (Görgényi havasok, Hargita)
Az Ormánság turistatérképe

KISIRTÁSI HÍREK:
Szabad hétvégék 1998-ban


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

Vissza a CsmTSz honlapjára


SZÖVETSÉGI HÍREK:

Rendkívüli küldöttközgyûlés (1998.07.17.)

Szövetségünk Elnöksége az 1998.05.15-én összehívott Rendkívüli Küldöttközgyûlés által elfogadott - a kiemelten közhasznú szervezetté váláshoz szükséges - alapszabálymódosítást a vonatkozó törvényi rendelkezésnek megfelelõen megküldte a területileg illetékes Csongrád megyei bíróságnak elbírálás végett. A bíróság beadványunkat elbírálta és módosításokat javasolt. Ezek megtételét feltételül szabta a kiemelten közhasznú szervezetté való nyilvánításhoz.

Szövetségünk Elnöksége a kívánt módosításokat elvégezvén 1998.július 17-re ismételten összehívta a Rendkívüli Közgyûlést (1998/5. Elnökségi határozat), mely elfogadta (1998/3.RKgy határozat) a módosított alapszabályt. Az Elnökség az alapszabálymódosítást a bírósági határozatnak megfelelõen ismételt elbírálásra a Csongrád megyei Bíróságnak elküldte.


1998-99. évi Wesselényi Közalapítvány pályázat

A Wesselényi Alapítvány jövõ évre szóló pályázati kiírására 1998.október 15-ig még lehet pályázni természetjáró szervezetek programjainak, rendezvényeinek, lebonyolítási költségeire, kiadvány megjelentetésének támogatására, felszerelés vásárlására. Önálló pályázatot csak jogi személyiséggel rendelkezõ szakosztály, egyesület adhat be. A pályázni a hagyományos módon a kitöltött ûrlapok postázásával vagy az számítógépes úton az ûrlapo interneten keresztül való beküldésével lehet. Fontos, hogy csak és kizárólag egy módon küldhetõ be pályázat a fentiek közül. Mindkét módszerrel való pályázat beküldés kettõs pályázásnak számít és kizárást von maga után. A pályázati feltételeket részletesen leíró tájékoztató, illetve a szükséges ûrlapok beszerezhetõk a Szövetségben.


1%

Szövetségünk Elnöksége megkapta a hivatalos értesítést az 1998-évi 1%-ok átutalásáról. Eszerint tagjaink révén az idén 83.723Ft-hoz jutott Szövetségünk költségvetése. Az Elnökség - a Tagság nevében is - ezúton szeretné megköszönni a jövedelemadó 1%-át Szövetségünknek felajánlóknak a támogatást.


Érvényesítés 1998.

Felhívjuk szakosztályaink fogyelmét, hogy még van lehetõség 1998-as érvényesítésekre. Érvényesíteni továbbra is a Szövetség hivatalos helyiségében fogadóórán lehet.


Természetjárók Napja 1998.

A Magyar Természetbarát Szövetség 1998. szeptember 26-án, szombaton, hagyományosan Dobogókõn rendezi meg a Természetjárók Napját. Az ünnepség déli 12 órakor kezdõdik. Megyénkbõl az idén Vígh Rudolfné és Dániel István " A természetjárás fejlesztéséért " címû kitüntetés bronz fokozata, Farkas Lajos pedig Dr.Téry Ödön emlékérem kitüntetésben részesül.


Szakosztályvezetõi továbbképzés

Az 1998.évi szakosztályvezetõi továbbképzést szeptember 25 és 27 között Kisirtáspusztán a " Toboz " kulcsosházban tartjuk. A korábbiakhoz hasonlóan szakosztályonként elõzetesen csak 1-1fõ jelentkezését tudjuk elfogadni.

A részvételi díj 2000Ft, mely tartalmazza az utazás, a szállás, a péntek és a szombat esti vacsora illetve a vasárnapi ebéd költségeit. A további étkezéseket, illetve az étkezésekhez szükséges kenyeret a résztvevõknek saját maguknak kell biztosítani.

Elõzetes program:

Indulás: 1998.szeptember 25-én 14 órakor Szegedrõl a Szeged Étterem elõl. (Gyülekezés 13 óra 45 perckor.) A csoport különjáratú autóbusszal utazik Nagyirtáspusztára (érk.: kb. 19 órakor), majd gyalog Kisirtáspusztára.

Szeptember 26-án reggel gyalog indulunk Nagyirtásra, majd autóbusszal utazunk Dömösre. Innen ismét gyalog tesszük meg az utat a Rám-szakadékon át Dobogókõre. Rossz idõ esetén egyenesen Dobogókõre megy az autóbusz. 12 órakor részt veszünk az 1998. évi Természetjárók Napja országos rendezvényen. Az autóbusz Dobogókõrõl Nagyirtáspusztára kb. 14 órakor indul vissza. 26-án este illetve 27-én délelõtt lesz a szakosztályvezetõi továbbképzés Kisirtáspusztán.

Hazautazás: 1998. szeptember 27-én 13-órakor Kisirtáspusztáról gyalog indulunk Nagyirtásra, majd onnan autóbusszal Szegedre.

Jelentkezés: 1998. szeptember 17-ig , jelentkezési lapon, 1000Ft elõleg befizetésével a Szövetségben. A jelentkezõknek részletes tájékoztatót küldünk.

A CsmTSz Elnöksége


KIÍRÁS:

XI. Ember a gáton ...
(Éjszakai teljesítménytúra, 1998.09.12-13.)


Az idén 1998.szeptember 12-13-án immár 11.alkalommal rendezi meg a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség õszi éjszakai teljesítménytúráját. A hagyományos gyalogos és vizitúra mellett az idén elõször kerépárosok számára is lehetõség nyílik a táv teljesítésére. A túra rendezését Mártély és Mindszent Önkormányzatai támogatják. A túra célja, hogy lehetõséget adjon a nagyobb teljesítményre vállalkozó természetjáróknak erõnlétük felmérésére.

Túraadatok:

túra gyalogos kerékáros vízi
táv (km): 10 40 50 80 42
szintidõ (óra): 3 10 12 12 10
minõsítési pont: 15.00 60.00 75.00 80.00 50.40
rajt helye: Mindszent,
Mûvelõdési ház
Mártély,
Mûvelõdési ház
Mindszent,
Mûvelõdési ház
Csongrád,
vasútállomás
Mindszent,
rév (*)
rajt ideje: 18.30 - 19.30 19.00 - 21.00 18.30 - 20.30 18.30 - 20.00 18.30 - 20.30
cél: Mártély,
Mûvelõdési ház
Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság Termelési Központ,
Szeged, Irinyi u.1. (**)
nevezés: 1998. szeptember 9-ig beérkezõen a Csongrád megyei Természetbarát Szövetségben
nevezési díj (Ft): 150 300
CsmTSz tag (Ft): 120 250
(*): a vízitúrázók az útvonalvázlatot és a rajtszámot a mindszenti mûvelõdési házban kapják meg. A révnél a rendezõség 18 órától a rajt végéig biztosítja a hajók õrzését.
(**): a vízitúrázóknak a Szegedi Olajbányász SE (volt Ifjúsági Vizitelep) mólóján kell partra szállni, majd a gyalogos célba menni (kb.200m).
Tovább az
" Ember a gáton ... "
teljesítménytúra
honlapjára

A 12 éven aluliak csak felnõtt kísérõvel indulhatnak. A túra nem verseny jellegû, a részvételhez külön sportorvosi engedély nem szükséges. A túrán a rajtszám viselése kötelezõ, közlekedési szabályokat a résztvevõknek be kell tartaniuk. A túrán mindenki a saját felelõsségére indul, a rendezõktõl kártérítés semmilyen címen nem igényelhetõ. A túrafelszerelést a résztvevõknek magukkal kell vinni, megõrzésre, szállitásra nincs lehetõség. A gyalogos 40 és 50km-es távon indulók az ellenõrzõ pontokon frissítõt, a célban a vizitúrázókkal együtt meleg ételt és teát kapnak.

Ajánlott felszerelés: zseblámpa, esõvédõ felszerelés, ivóvíz, élelem.


JELZETT TURISTAUTAK CSONGRÁD MEGYÉBEN:

Átadtuk a stafétát az aradiaknak
(jegyzet az E7 európai vándorút magyarországi szakaszának avatásáról -1998.08.29.)

Közel másfél évtizede, hogy Hazánk az Eisenach-Budapest út révén bekapcsolódott az Európát keresztül-kasul átszelõ hosszútávú vándorutak hálózatához. Az azóta eltelt idõben az E3, E4 és E7 utak révén e hálózat szerves részeivé váltunk. Az E7-es út közel 800km-t tesz meg nálunk és megyénket is érinti. Az utolsó még hiányzó 86km-es - Mindszent és Nagylak közötti - szakasz megépítéséhez Szövetségünk Phare támogatást nyert el. Ez lehetõvé tette a jelzések felfestése mellett tájékoztató táblák és kétnyelvû (magyar angol és magyar német) útikalauzzal kiegészített színes 1:60.000 méretarányú térképpel ellátott utikalauz kiadását is. Az útvonal hivatalos megnyitójára Szövetségünk Elnöksége meghívta az MTSZ, a az EWV (Európai Vándor Szövetség) illetve a stafétát átvevõ Romániai Kárpát Liga Aradi Osztályának képviselõit is. Az ünnepség rangját tovább emelte, hogy mellettük meghívásunk elfogadta Románia szegedi konzulasszonya is.

A megnyitó szegedi és vásárhelyi résztvevõi meghívott vendégeinkkel együtt reggel 8 órakor különjárati autóbusszal indultak Szegedrõl. Elõbb a mindszenti révhez az Alföldi Kék-túra és a belõle kiágazó E7-es út csomópontjához utaztunk ahol már vártak a mindszenti turisták. Az MTSZ képviseletében Pálmai Vencel a gyalogtúra bizottság elnöke és Thuróczy Lajos a szövetség örökifjú tiszteletbeli elnöke jelent meg. Az EWV-t Frank Schlinzig az útvonalbizottság elnöke képviselte. Az E7 magyarországi zárószakaszának megnyitója fél tízkor kezdõdött. Kovács Balázs projektfelelõs megnyitóbeszédében az európai hosszútávú vándorutaknak a falusi turizmus fejlõdésére gyakorolt kedvezõ hatásáról szólt, a felavatandó útvonal különös adottságaként említetve, hogy szinte azonos nyomvonalon teljesíthetõ szárazföldön (gyalogosan, kerékpáron, lovon) illetve vízen (kajak, kenu). Kiemelte még, hogy e turamozgalmak más népek szokásainak megismerésén keresztül erõsítik a különbözõ nemzetiségek közti toleranciát és ezáltal az európai integrációs folyamatot. Végül, de nem utolsó sorban méltatta az projekt megvalósításában szerepet vállalók munkáját. Ezt követõen Fekete Emil Mindszent alpolgármestere intézett rövid beszédet a megjelentekhez, majd fényképezõgépek kereszttüzében átvágta a nemzetiszín szalagot.

Bár a szép napos idõ többeket csábított legalább egy rövid kis avatótúrára, az idõ rövidsége miatt ennek gyakorlati megvalósítására nem volt lehetõség, hiszen délre már a Nagylakon vártak bennünket. Az ünnepség második részének a felújított és éppen befejezés elõtt álló nagylaki határállomás adott otthont. Sajnos e munkálatok befejezetlensége miatt az eredetileg tervezett nemzetközi turistatalálkozó megszervezésére nem volt lehetõségünk, így csak az esemény jelentõségéhez képest kis létszámú - egy autóbusznyi - közönség elõtt feszítettük ki a két ország masniba kötött nemzetiszín szalagját, mely egyben a magyar és a román nép közti együttmûködés jelképéül is szolgált. Az ünnepségen Pálmai Vencel, Frank Schlienzig és Románia szegedi fõkonzulátusának konzulasszonya Maria Teodora Pop szólt az egybegyûltekhez. Mindhárman aláhaláhúzták a turizmusnak a kapcsolatteremtõ és építõ szerepét. Zárszóként Marincas Ludovic, a RKL Aradi Osztályának titkárától hallhattunk néhány szót az E7-es út romániai szakaszának munkálatairól. Ígérete szerint néhány éven belül elkészülhet a Kárpátok gerincét átszelõ és a Fekete-tengernél véget érõ körülbelül 1400km-es turistaút, mely a tervek szerint Nagylaktól Aradon át a világosi várig halad. Onnan a zarándi és a retyezáti hegyek felé, majd a Fogarason átkelve dél felé fordul és az Al-Duna vidékére vezet, Giurgiun keresztül érve el Constantánál a Fekete-tengert. Ezt követõen Pálmai Vencel felavatta az útvonalat, majd Szövetségünk a megjelenteket rövid fogadáson látta vendégül, ahol mindenki minden résztvevõ megkapta a túra alkalmi bélyegzõjével ellátott igazoló füzetet és speciálisan a fogadásra készített kerámia pálinkáspoharat. A fogadás után elbúcsúztunk aradi vendégeinktõl, majd visszaszálltunk autóbuszunkra, hogy e tartalmas délelõtti program után hazavigyen bennünket.


Jelzésváltozás!
Piros négyzet, az E7 tápai bekötõutja.

Az E7-es európai hosszútávú vándorút Csongrád megyei és egyben magyarországi záró szakaszának elkészültével a régi Tápé - Makó piros sáv () jelzésû út elsõ 800m-es szakasza az új út tápai bekötõjeként él tovább. Ezen juthatunk el a rév igénybevételével az E7 tápai bélyegzõhelyére is. Az útszkasz új jelzése piros négyzet ()


ÚTLEÍRÁSOK, ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK:

Jegyzet az I.Tátralátó-30 teljesítménytúráról

A nyári kisirtáspusztai Csongrád megyei Természetbarát Tábor keretében a Crocus Természetbarát Kör és a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség 1998. augusztus 16-án (vasárnap) rendezte meg az elsõ " Tátralátó - 30 " gyalogos teljesítménytúrát. A túrát meghirdetõ Crocus TK mellett a Szövetség égisze alatt több szakosztály - így a Szegedi Kinizsi, a Tisza-Maros TK és az UTC - turistái idõt, fáradtságot nem kímélve vettek részt a lebonyolításban. Példaértékû önzetlen segítségüket a Crocus TK ezúton is köszöni, hiszen közremûködésük döntõ mértékben járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Az lelkes csapatmunkát látva az Idõjárás is kegyeibe fogadta a Tátralátót. Ideális körülmények között vághattak neki a résztvevõk a 29.3km hosszú, 1050m szintemelkedéssel nehezített táv leküzdésének. Kihasználva a tábor és a körtúra adta lehetõséget az eredetileg meghirdetett nagybörzsönyi rajt mellett a Kisirtáspusztán éjszakázó résztvevõk számára lehetõség volt a Toboz kulcsosháztól való indulásra illetve az oda való célbaérésre. A jó idõ, a szerencsésen megválasztott idõpont (nem volt konkurrens rendezvény) és a hasonlóan szerencsésen megválasztott név sokkal több teljesítménytúrázó érdeklõdését felkeltette, mint amire számítottunk. Így eshetett meg, hogy az 50 indulóra méretezett túrán 103-an (ebbõl 19-en Csongád megyébõl) álltak rajthoz. A Nagybörzsöny - Bányapuszta - Magosfa szakasz hosszú emelkedõje többek szerint jó erõpróba volt, különösen ami a Bene-kút utáni meredek szakaszt illeti. Jogos volt a kritika, hogy Magosfára legközelebb ne csak ellenõrzõ pontot, hanem frissítõt is telepítsünk. Magosfáról Csóványosig könnyû séta volt az út, így a csóványosi betonkilátóba többen felmentek a Tátra csúcsainak megpillantása érdekében. Sajnos a kissé párás levegõ az idén ezt meghiúsította. Bár Nagy-Hideg-hegy az idén még csak pontõr nélküli bélyegzõhelyként szerepelt túránkban, a résztvevõk - részben az eddig megtett 20 km-nek is köszönhetõen - érezhetõen növelték a turistaház aktuális forgalmát. Innen, már lefelé vitt az út és ez lehetõséget biztosított sokak számára a teljesítési idõ lefaragására.

Kisirtáspusztán még egy frissítõ várt mindenkit. A felfrissülés alatt sokan megragadták a lehetõséget, hogy közelebbrõl is megismerkedjenek Szövetségünk büszkeségével a Toboz kulcsosházzal. Legközelebb érdemes lesz úgy a házról, mint egyéb megyei rendezvényeinkrõl bõséges mennyiségû szóróanyagot magunkkal hozni. A "hazaiak" itt már a teljesítés dicsõségétõl csillogó szemekkel heverhettek le, míg a többieknek még hátra volt a Nagybörzsönyig tartó levezetõ séta. A célban mindenkit üdítõ várt. Sajnos a mezõny felének a jelvényét és emléklapját csak postán tudjuk majd elküldeni, de emiatt - debütáló teljesítménytúra lévén a Tátralátó - egy cseppet sem keseregtünk. Mindenesetre az érintetteknek köszönjük a megértését.

A túrát végül 102-en teljesítették, s bár nem verseny volt, teljesítménytúra lévén megjegyezzük, hogy legfrissebbek jóval 6 órán belül (a szintidõ 8 óra volt, a szerk.) értek célba. Zárszóként pedig mit is mondhatna egy rendezõ mást, mint hogy mindenkinek köszönjük hogy eljött és, hogy jövõre ugyanekkor, ugyanide várunk vissza mindenkit.

(Rosztóczy András, Crocus TK)