" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1999. március -
ifjúsági különszám )


BEVEZETÕ
A CsmTSz ifjúsági programjai 1999-ben

KIÍRÁSOK:
Természetjáró Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója 1999.
Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója 1999.

BESZÁMOLÓK:
T(GY)DMT és TE(GY)DOT 1998
A T(GY)DMT 1998 - Ópusztaszer
Gondolatok egy diákturisztikai rendezvényhez



VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

BEVEZETÕ
A CsmTSz ifjúsági programjai 1999-ben

Magam is tanár vagyok, úgyhogy hadd maradjunk a tegezõ viszonynál. Most a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség belsõ tájékoztatójának iskolák számára készült különszámát tartod a kezedben. Amennyiben kedveled a természetet és a tanítványaidat is erre neveled, ha Te is szívesen kirándulsz, túrázol a hegyekben, barlangokban, vagy az alföldön, bakancsban, sportcipõben kerékpárral, egyszóval bárhogy, Neked készült ez a lap! Remélem sok hasznos információt találsz benne, mi nagy szeretettel készítettük Számodra.

Felsorolnám milyen programok szerepelnek az idei versenynaptárunkban. Elsõsorban rendszeres rendezvényeinkkel nyújtunk kellemes szórakozást tagjainknak és akülsõs érdeklõdõknek.

Január elsõ napjaiban már egy 25km-es teljesítménytúrával köszöntöttük az évet Szeged és Makó között. A tavaszias napsütésben kellemes körülmények között teljesítettük a távot, csak a végén nehezítette a haladást a töltést borító olvadó jég. A 30 induló között számos diákot is találtunk.

Nagy hagyományokra nyúlik vissza és idén januárban már harminckettedik alkalommal rendeztük meg a Csík Judit Természetjáró Elméleti Vetélkedõt. Ez a verseny a gyerekek között a legnépszerûbb, szentesi, vásárhelyi és szegedi tanulók mérték össze tudásukat térképismeretben és helyismereti témában. Az idén immáron az Országos Kék-túra útvonalának bakonyi, vértesi és garecsei szakaszáról kellett a kérdésekre válaszolni. Ismét bebizonyosodott, hogy a télvíz idején is részesülhetünk a felfedezés örömében, és talán néhányan újabb túraötleteket is merítettek a feltett kérdésekbõl. Jövõ januárban folytatjuk!

Az év eleji program igen sûrû volt, hiszen február 21-én megtartottuk a "Szeged" Helyismereti Vetélkedõt. A több mint száz embert megmozgató versenyen Szeged városával ismerkedhettünk, egy kicsit mélyebbre hatolhattunk történelmében, nevezetességei is közelebb kerültek hozzánk. Már verseny közben láttuk, hogy sokszor rohanunk el értékeink mellett és nincs idõnk elmerülni a szépség élvezetében.

A következõ rendezvényünkön, március 15-én emlékhelyeink egyikét a szõregi csata emlékhelyét keressük fel közösen, majd hivatalos ünnepség keretében koszorúzzuk meg az emlékmûvet. Várunk Téged és Tanítványaid!

Majd egy hét múlva az Alföldi Kék-túra nyomvonalán nyílt túrasorozatot indítunk annak megismertetése és népszerûsítése céljából. Az elsõ szakaszon az öttömösi elágazás, Back-kápolna, Rúzsa útvonalat járjuk be. Várunk Téged és tanítványaid!

A késõ tavasszal és kora õsszel túravezetõi tanfolyamok elindítását tervezzük. Várunk Téged és tanítványaid!

A legjelentõsebb ifjúsági rendezvényünk a Természetbarát Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója. Ennek pontos kiírását lapunkban olvashatod. A megyei versenyen sikerrel teljesítõ csapatok képviselhetik majd megyénket az országos találkozón, az idén Egerben. A továbbjutók utazását és részvételi költségeit jelentõs mértékben támogatjuk. Érdemes versenyezni. Várunk Téged és Tanítványaid!

A nyáron új tábort szervezünk a gyerekeknek Kisirtáspusztán ( a Börzsönyben ) a Szövetség tulajdonában levõ kulcsosházban igen kedvezményes áron. Az a tanár aki kis csapatával érkezik ide ingyenesen táborozhat és és étkezhet, sõt egyik növendékét is ingyenesen táboroztathatja.Várunk Téged és Tanítványaid!

A koranyár folyamánkerékpárjainkra pattanunk és a " Petres - 79 " teljesítménytúrán bizonyíthatjuk, hogy igazán nyeregbe termett a magyar. Várunk Téged és Tanítványaid!

Régi hagyományokra nyúlik vissza a Határmenti Turista Találkozó Makón és a Csongrád megyei Természetbarát Tábor Kisirtáspusztán.Ez utóbbi keretébentavaly nagy sikerrel rendeztük meg és az idén is megrendezzük a " Tátralátó - 30 "teljesítménytúrát. Várunk Téged és Tanítványaid!

Az õsz hivatalos kezdete a megyei idõszámításban az " Ember a gáton ... " éjszakai teljesítménytúra, ahol mindenki erejéhez mérten 10, 40, vagy 50km-t gyalogolhat, 50km-t evezhet, vagy 80km-t kerékpározhat. Ez az egyik legismertebb rendezvényünk. Várunk Téged és Tanítványaid!

Szeptember végén szoktuk megrendezni a szakosztályvezetõi továbbképzést, amelynek keretében évente részt veszünk a Dobogókõn megrendezett " Természetjárók Napján ". Várunk Téged!

Ezeken a mozgalmas eseményeken kívül túramozgalmak teljesítésének a lehetõségét is biztosítjuk. Nincs annál nagyobb érzés, mint amikor egy túrakiírás feltételeinek megfelelve megkapjuk annak jelvényét. Visszaemlékezhetünk arra a sok szép látnivalóra, amivel útközben találkoztunk.

Ajánlatunk:
Országos Kék-túra
Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék-túra
Alföldi Kék-túra Csongrád megyei szakasz, valamint a Bács-Kiskun és Békés megyei szakaszok
Dorogtól-Nógrádig
Csongrád megyei Kerékpáros Körtúra
A honfoglalás emlékezete 896-1996

Azon szakosztályaink akik legalább 25 taggal rendelkeznek elõfizetést kapnak a Természetbarát Híradóra, az MTSz információs havilapjára, valamint ingyenesen megkapják tõlünk ezen lap kéthavonta megjelenõ rendes számait. E forrásokból folyamatosan információt kaphatsz a legfontosabb események, pályázati lehetõségek, a legfrissebb irodalom mellett a megyei szakosztályok túraélményeirõl is. A lapba szeretettel várjuk a Ti cikkeiteket is!

Ezen kívül tagjainknak minden rendezvényünkön kedvezményeket nyújtunk. Biztosítjuk a tagok turisztikai ismereteinek továbbfejlesztését. Szövetségünk tagjai TOBOZ kulcsosházunkban jelentõs árkedvezményt (30%) kapnak a szállásdíjból.

Mennyi a tagdíj? Nem sok, a diákok évente 90Ft-ot, a felnõttek 150Ft-ot fizetnek.

Szívesen látunk a tagjaink között minden olyan érdeklõdõt, aki kedvet érez arra, hogy értelmes, tartalmas idõtöltést szervezzen magának, családjának, diákjainak!

(Csányi Sándor, a CsmTSz Ifjúsági Bizottságának vezetõje)


Természetbarát Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója 1999.

A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség az elmúlt évekhez hasonlóan 1999-ben a Csongrád megye Önkormányzataiért Alapítvány támogatásával ismét megrendezi a Természetbarát Gyerekek és Diákok Megyei Találkozóját Csongrád megye közép- és általános iskolai tanulói részére.

A találkozó helyszíne: Ásotthalom, strand

Idõpont: 1999. május 21-23.

A találkozó célja: a természetjárás népszerûsítése az átltalános- és középiskolás korosztályban, a természetjáró szakosztályok utánpótlás-nevelésének segítése. Ezzel párhuzamosan biztosítani a természetjárást kedvelõ diákok számára tudásuk felmérésének, fejlesztésének lehetõségét elméleti és túraverseny keretében. A megyei verseny egyúttal alkalmat ad a legfelkészültebb csapatok kiválasztására. akiket Szövetségünk delegál a Magyar Természetbarát Szövetség által Esztergomban rendezendõ országos találkozón illetve versenyen (TEGYOT, TEDOT) való részvételre.

A verseny szerkezete: a versenyzõ 5 fõs csapatok elméleti és gyakorlati versenyen vesznek részt. Az elméleti versenyrészben helyismereti, turisztikai és tereptani feladatokat, míg a gyakorlati versenyen tájékozódási feladatokat kell megoldaniuk. Szerkezetileg a versenyünk illeszkedik az országos versenyek szerkezetéhez és nehézségéhez.

Kategóriák: általános iskolások, középiskolások külön versenyeznek. A csapatokat nemük alapján nem különböztetjük meg, indulhatnak fiú, lány és vegyes csapatok, de ugyanabban a kategóriában.

Nevezési díj: 300 Ft/fõ

Ellátás: Reggelit és vacsorát biztosítunk.

Szállás: saját sátorban a strand területén

Nevezési határidõ: 1999. május 12-ig a Szövetségben (személyesen, levélben, vagy telefonon). Iskolánként egy szülõ, vagy tanár kíséretére számítunk!

Díjazás: A legjobb 3 helyezést elérõ csapatot díjazzuk! A kategóriánkénti legjobb öt helyezett csapat lehetõséget nyer az országos versenyen való részvételre.

Ajánlott felszerelés és irodalom:
- túrázáshoz szükséges felszerelés, illetve csapatonként:
- tájoló
- körzõ
- íróeszköz
- óra
- a Bükk (déli rész) 1:40000 turistatérképe (új kiadás)
- Eger várostérkép
- Tereptan és térképismeret
- Zöld kalandra fel!
- Természetjáró 1x1
- Kempingezés, túrázás (Usborne kézikönyv)
- Egyéb Heves megyei kiadványok, útikönyvek
- Bükk-hegység turistakalauza
- Eger útikalauz
- Alföldi Kék Túra Csongrád megyei szakasz igazolófüzet elsõ (1994) vagy második (1996) kiadás