" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1999. június )


SZÖVETSÉGI HÍREK:
Pályázatok / Kitüntetés / Felhívás

KIÍRÁSOK:
Barlangkutató tábor a Mecsekben
Határmenti Turista Találkozó ' 99
II. Tátralátó - 30
Csongrád megyei Természetbarát Tábor ' 99
XII. Ember a gáton ... (elõzetes)

BEMUTATKOZIK:
A Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egylet

ÚTLEÍRÁSOK, ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK:
Nepál X.
TGY(D)MT ' 99
TFSz levelezõ verseny 1999

MEGJELENT:
Erdély hegyei 6.
Erdély hegyei 7.
Dél-Alföldi Kerékpártúrák


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:

Az idén is lesz pályázati lehetõség NISZKA azaz Wesselényi alapítványhoz. A pályázati feltételekrõl részletesebb tájékoztatást 1999.06.30-tól kaphatnak az érdeklõdõk a Szövetségben. Elõzetes információink szerint a pályázati ûrlapok is ez idõponttól kezdve lesznek megvásárolhatók a Szövetségben.

Az Ifjúsági- és Sportminisztérium (ISM) 3.01. kódszámú pályázatán a CsmTSz tagszervezetei közül a Radnóti Miklós Gimnázium ODK szakosztálya nyert 15.000Ft támogatást Erdélyben rendezendõ nyári táborozásának lebonyolítási költségeihez.

Szövetségünk elnökségének tagja, a Radnódi Miklós Gimnázium ODK szakosztályának volt vezetõjének, Rimóczi Károlynak Szeged város önkormányzata a "Szegedért Emlékérem" kitüntetést adományozta. Gratulálunk!

Szövetségünk Technikai Bizottsága kéri az Alföldi Kék-túra Csongrád megyei szakaszát karbantartó útvonalfelelõs szakosztályait, hogy a nyár folyamán lehetõség szerint végezzék el az általuk gondozott útszakasz jelzéseinek karbantartó munkáit. Az érintett szakosztályvezetõknek további információkat levélben küldünk.


KIÍRÁSOK:
Barlangkutató tábor a Mecsekben

A Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület szeretettel meghívja a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség egyéb szakosztályainak tagjait az 1999. július 23-tól augusztus 08-ig tartandó barlangkutató táborunkba.

A tábor helyszíne a Nyugat-Mecsekben Orfûtõl délre található Szuadó-völgy. A kutatási cél a Vízfõ-forrás barlangrendszerének feltárása illetve felszíni karsztmorfológiai mérések. A tábor ideje alatt természetesen lehetõség nyílik arra, hogy túravezetõkkel egyéb mecseki barlangokba is eljuthassanak a résztvevõk. A táborban igazi nomád körülményeket "tudunk" biztosítani (hideg vizes zuhany, sátras alvás, legközelebbi település 4 kilométer).

A tábor költsége elõre befizetve a CsmTSz tagoknak 200 Ft/fõ/nap, a helyszínen fizetve 300 Ft/fõ/nap, ami magában foglalja a szervezés költségeit illetve az élelmezést (folyamatosan egésznap zsíros illetve vajas kenyér illetve este meleg vacsora).

Jelentkezni és további információkat kérni személyesen az SZKBE klubszobájában (Szeged, Egyetem u. 2-6 Éghajlattani Tanszék felett) lehet június 28-ig, hétfõnként 10-12 óráig. Telefonon: Tarnai Tamásnál 06-20-9-332-660 telefonszámon, levélben Szeged Pf.: 1269 lehet érdeklõdni.

Mindenkit szeretettel várunk akit érdekel a barlangászás , vagy csak szeretne szép környezetben a természet ölén jó társaságban néhány napot eltölteni.


Csongrád megyei Természetbarát Tábor 1999.

A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség az egészséges életmód elõsegítése, a táborozás népszerûsítése céljából tagjai számára nyári tábort szervez:

Idõpontja: 1997. augusztus 7 - 21.

Hely: Kisirtáspusztán, a Börzsöny hegységben, a Szövetség " TOBOZ" kulcsosházában a fenti idõszakon belül mindenki számára tetszõleges idõtartammal.

A kulcsosházban a jelentkezés sorrendjében tudunk szállást biztosítani, továbbá lehetõség van az udvaron saját felszereléssel sátorozni. A tábor ideje alatt közös programokat szervezünk, de ezeken a részvétel nem kötelezõ. A résztvevõk önállóan biztosítják saját ellátásukat. Nagybörzsönyben elõrendeléssel elfogadható vásárlási lehetõség van.

Közös programok:
- II. Tátralátó - 30 teljesítménytúra (1999.08.08.) - országos rendezvény
- Napfogyatkozás 1999.08.11.

Részvételi díj: CsmTSz tagoknak a kulcsosházban 400Ft/fõ/éj, sátorban 100Ft/fõ/éj.

Megfelelõ számú igény esetén kedvezményes áron felszerelés szállítást biztosítunk! A jelentkezõknek a helybiztosítást írásban visszaigazoljuk és tájékoztatót küldünk a részletes programról. A visszaigazolt szállás után 50% elõleget kell befizetni 30 napon belül.

A Szervezõ Bizottság


XII. Ember a gáton ... (elõzetes)

A CsmTSz által az idén 12. alkalommal megrendezendõ Ember a gáton ... éjszakai teljesítménytúrát a Szövetség önálló jogi személyként való 10 éves fennállása alkalmából kedvezményes nevezési díjakkal rendezi meg. A tavalyihoz hasonlóan kerékpáros, vízi és gyalogos szakágakban teljesíthetõ a túra. A távok is megegyeznek az elmúlt évivel. Részletes kiírást a túráról a TOBOZ következõ (szeptemberi) számában közlünk.


TFSz levelezõ verseny 1999.

Ezévben a TFSZ szervezett egy elméleti levelezõ versenyt az általános iskolás tanulók számára azzal a céllal, hogy népszerûsítsék a természetjárást. Megyénkbõl több csapat is nevezett az igen nehéz, összetett versenyre, végül két iskolánk is helyezést ért el. A szegedi Hunyadi-Petõfi Általános Iskola csapata (felkészítõ tanár: Gyetvainé Terék Aranka) és a szentesi Deák Ferenc Általános Iskola csapata (felkészítõ tanár: Kovácsné Vas Ágnes) részesült díjazásban. Gratulálunk nekik!