" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 2000. április)


SZÖVETSÉGI HÍREK:
CsmTSz küldöttözgyûlés (2000.03.04.)
CsmTSz közhasznúsági jelentés 1999.
DARTSz alakuló küldöttözgyûlés (2000.03.25.)

KIÍRÁSOK:
Természetbarát Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója
TEGYOT
TEDOT
Határmenti turista találkozó
XXXIII. Nemzetközi Tisza Túra 2000
III. Petres-79


KEZDÕ TURISTÁKNAK:
Mi is az a teljesítménytúra?

KIÍRÁSOK:
III. Petres-79
(kerékpáros teljesítménytúra)

BESZÁMOLÓK:
Bucsecs
Arad Emléktúra 1999.
Százezer lépés Dél-Zalában II.

NEKEM SZÜLÕHAZÁM:
Csíkszereda


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:
CsmTSz küldöttözgyûlés (2000.03.04.)
(Az elnöki beszámoló kivonata )

Szövetségünk 2000. március 04-én tartotta küldöttközgyûlését, amelyen tavalyi munkánkat értékeltük, együtt terveztük a jövõt.

A számok tükrében emelkedés tapasztalható szinte minden területen. Az elmúlt évben 28 szervezetben 1323 fõ érvényesített ezen belül 644 fõ ifjúsági (494 fõ volt 1998-ban, +150), aktív 557 fõ (515 fõ volt, + 42 fõ) és nyugdíjas 122 fõ (136 fõ volt - 14 fõ). A számokat tekintve 1999-ben 178 fõvel nõtt a szervezett természetbarátok tábora, és külön örvendetes, hogy az jórészt a fiatalok körében emelkedett. Új ifjúsági szervezetek alakultak, és egyre tevékenyebbek. Ha figyelmesen megnézzük az MTSz taglétszám statisztikát, úgy megállapíthatjuk, hogy megyénk szervezett taglétszáma a környezeti adottságokat figyelembe véve jónak mondható. További örömteli hír, hogy ebben az évben (2000) már egy új szervezet alakult és további kettõ van folyamatban.

Az "Emlékhelyeink emléktúra" nem vonzotta. a résztvevõket, a jövõ évtõl átgondoljuk a rendezvényt. Várjuk az esetleges javaslatokat. A "Petres 79" elnevezésû kerékpáros teljesítménytúrán a CROCUS TK társrendezõi voltunk. Megyei összefogásra van és lesz szükség az ország legmélyebb földrajzi pontján lévõ emlékhely jövõbeli kialakítására. Az elgondolásainknak megfelelõen tovább tudtunk lépni a természetjáró gyerekek és diákok megyei találkozójának a megrendezésében. Ismét volt Határmenti Turista Találkozó, aradi sporttársak is képviseltették magukat. Ekkor tartotta 10 éves születésnapját a Makói Természetbarát SE. Évek óta foglalkoztat bennünket egy Maros vízitúra megszervezése. De eddig nem jutottunk sokkal elõbbre, de remélem. hogy Berki sporttárstól fogunk hallani valami biztatót.

Népszerûsége nõtt a nyári tábornak, csak az idõjárás próbált néha közbeavatkozni. A táborozás keretei közt a Balatonról néztük az évszázad különlegességét a teljes napfogyatkozást, illetve megszerveztük a II. Tátralátó-30 gyalogos teljesítménytúrát.

A szeptemberi éjszakai teljesítménytúrát hosszú évek után elõször az idõjárás is a kegyeibe fogadta és így közel 400 induló vett részt gyalog kerékpáron és vízen. Sikeres pályázat támogatásával indítottuk az elmúlt évben a térképolvasói- túravezetõi tanfolyamot. Végül 19 csongrádi, valamint 6 bács-kiskun megyei természetbarát tette le sikeresen a túravezetõi vizsgát. Hagyományt teremtve az elmúlt évben is közösen a szakosztályvezetõi továbbképzés keretében vettünk részt a Természetjárók Országos Napja alkalmából a Dobogókõi ünnepségen, ahol megyénkbõl Nagyillés Mihály, Olasz Ferenc, valamint Szabó András vehetett át elismerést.

Hagyományos elméleti vetélkedõink közül a Csík Judit versenyt immár harmincharmadszor, a szeged helyismereti vetélkedõt kilencedszer rendeztük meg.

Az 1 %-os törvény alapján 1999-ben 52 619 Ft-ot kaptunk, melyet a Kisírtáspusztai kulcsosház fejlesztésére, valamint rendezvényeink lebonyolítására használtuk fel. Köszönjük mindenkinek, akik nekünk ajánlották fel.

Továbbra is kiemelt figyelmet fordítottunk a jelzett turista utak kialakítására, karbantartására. Ennek legszebb kézzel fogható bizonyítéka a Csongrád megye Önkormányzataiért Alapítvány jelentõs támogatásával megjelentetett színes kiadvány, melyet megpróbálunk egy kísérõ levéllel együtt eljuttatni minden megyei Önkormányzathoz, illetve tanintézethez 1-1 példányban. Jelen pillanatban, megyénkben 17 útvonalon 355 km jelzett turistaút szolgálja a kirándulók érdekeit.

A "TOBOZ'' kulcsosház múlt évi forgalma megfelelõ volt, reméljük, nyereségébõl az idén is tudunk visszaforgatni a megyei turizmus fejlesztésére, támogatására. Továbbra is elõfizettük a 25 fõ feletti érvényesítéssel rendelkezõ szervezeteink részére a Természetbarát Híradót.

Nagyobb érdeklõdésre számítottunk az Aradi emléktúra megszervezésénél. Ebben az évben ismételten meghirdetjük, de csak nagyobb létszám esetén indítjuk a különjáratot. Valószínûleg többnapos túrát kívánunk meghirdetni. Itt szeretnék köszönetet mondani a megye minden természetjárójának, hogy tagságával támogatta e nemes mozgalmat, és külön szeretném megköszönni a segítségét mindazoknak, akik személyes közremûködésével segítette a mozgalmunkat.

2000. kiemelt feladatai:
1. Március 25: DARTSz alakuló közgyûlés
2. Meghirdettük már a térképolvasói, túravezetõi tanfolyamot, meghívtuk rá Bács-Kiskun és Békés megye természetbarátait is.
3. Május 6: MTSz küldöttközgyûlés 4 fõ küldött. Megújulási program. 2000 évi tagdíj. MTSz állásfoglalás a Tisza szennyezõdésével kapcsolatban
4. TESz. tanácskozás- március 24-26. Szekszárd
5. 2000. 06. 9-12-ig Orfûn kerül megrendezésre a Gyalogtúrázók VII. Országos találkozója. 2001-ben Csongrád megye Kiskundorozsmán kívánja megrendezni VIII. találkozót.
6. Hírujságunk a "Toboz" továbbfejlesztése illetve további rendszeres megjelentetése.

Kitüntetések:
1. Március 31-ig lehet MTSz kitüntetésre javaslatot tenni. Kérem azon szervezeteket, akik élni kívánnak ezzel a lehetõséggel, keressenek bennünket. Javaslatot tenni csak a kiadott nyomtatványon lehet, és javasolt a megye véleményezése is.
2. Az elnökség 1999. június 18.-án kelt 6. sz. határozatával döntött arról, hogy a Csongrád Megye Természetjárásáért elismerést alapítja. Az elismerés bronzból készítendõ plakettjébõl évente legfeljebb 3 db-ot lehet adományozni mindig a tavasszal megrendezendõ küldöttközgyûlésen. Az elismerésre minden adott évben érvényesítéssel rendelkezõ Csongrád megyei Természetbarát szervezet tehet javaslatot írásban az illetõ személy tevékenységének rövid leírásával. A javaslatokat minden év január 31-ig kell megküldeni a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség Elnökségének.

Határozatok:

A határozatokat a CsmTSz Rendkívüli küldöttközgyûlésének küldöttei nyílt szavazással - minden határozat esetében - egyhangúlag fogadták el.


A CsmTSz 1999. évi közhasznúsági jelentése

A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség alapszabályában megfogalmazott célja, hogy a természetjárás útján elõsegítse az egészséges életmód kialakítását és elterjesztését, a természet védelmét és az ezekhez szükséges feltételek biztosítását. Tevékenységünk jellegébõl adódóan a fenti célok megvalósítása érdekében végzett munkánk az egész társadalom hasznára van. Megyei Szövetségünk feladatát 7 szakági bizottság /ifjúsági, technikai, minõsítõ-nyilvántartó, túra, szállás, TESz, információs / látja el.

Megyei Szövetségünk 1999. Évi létszáma 1323 fõ, szervezeteink száma 28.

Az 1998. Évi személyi jövedelemadójuk 1%-ával rendelkezõ magánszemélyektõl az APEH utján 52 619.-Ft-ot kaptunk, melyet a " TOBOZ " kulcsosházunk korszerûsítésére, valamint rendezvényeink támogatására fordítottunk.

A Wesselényi Miklós Közalapítványtól 500 000.- Ft pályázati támogatást kaptunk rendezvényein lebonyolítására.

Az ISM-tõl 150 000 Ft támogatást kaptunk turisztikai - túravezetõ képzõ tanfolyam lebonyolítására.

A Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány 150 000 Ft-os támogatásával jelentettük meg a " JELZETT TURISTAUTAK CSONGRÁD MEGYÉBEN " kiadványunkat színes térkép mellékletekkel.

A MAGYAR ORSZÁGGYÛLÉS Társadalmi Szervezetek Bizottsága pályázat utján 200 000 Ft-t biztosított a Szövetségünk mûködéséhez.

Rendezvényeink lebonyolítását, elõkészítését tagjaink társadalmi munkában végezték, és ezeket jelentõsen segítette Mindszent, Mártély önkormányzata, valamint a HEAVYTEX és az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi igazgatóság.

A Börzsöny-hegységben saját tulajdonú "TOBOZ " kulcsosházunk színvonalas szolgáltatást biztosít az azt igénybevevõknek és bevételével jelentõs részt képvisel a megyei Szövetség költségvetésében.

A Szövetség vezetõ tisztségviselõi juttatást nem kaptak.

A közhasznúsági jelentést az elnökség 2000.03.04-én a 2000/0l.számú, a küldöttközgyûlés 2000/06. számú határozatában fogadta el.

Szeged, 2000 .március 04.

Benedek Jenõ (elnök )


DARTSz Alakuló Küldöttközgyûlés

2000. március 25-én az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság épületében tartotta a Dél-alföldi Regionális Természetbarát Szövetség alakuló küldöttközgyûlését. Napirend szerint a küldöttek az alapszabály tervezetét vitatták meg és fogadták el, valamint megválasztották az Elnökséget és a Számvizsgáló Bizottságot. Tisztségviselõk: Elnök: Benedek Jenõ (Csongrád megye) Alelnökök Bálint Károly (Bács-Kiskun megye), Boros László (Békés megye) Tagok: Dr. Garay Dénes (Bács-Kiskun megye), Lovass József (Békés megye) Kovács Balázs és Pocsai Sándor (Csongrád megye) Számvizsgáló Bizottság tagjai: Szabó Endre (Bács-Kiskun megye), Varga Judit (Békés megye), Rácz Erzsébet (Csongrád megye).

Természetbarát Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség az elmúlt évek versenyei után ismét megrendezi a fenti turisztikai találkozót közép- és általános iskolai tanulóknak.

A találkozó helyszíne: Ópusztaszer, iskola

A találkozó ideje: 2000. június 3-4.(szombat-vasárnap)

A találkozó célja: újabb ifjú embereket megnyerni a sportnak, biztosítani a természetjárást kedvelõ diákok számára a megmérettetést, tudásuk fejlesztésének lehetõségét, felkészíteni õket a korosztályuknak megfelelõ, a Magyar Természetbarát Szövetség által szervezett országos versenyre (TEGYOT, TEDOT), amelyet idén Debrecenben rendeznek.

A verseny szerkezete: a legfeljebb 5 fõs, állandó összetételû csapatok elméleti és gyakorlati versenyen vesznek részt. Az elméleti versenyrészben helyismereti, turisztikai és tereptani feladatokat, míg a gyakorlati versenyen tájékozódási feladatokat kell megoldaniuk. Szerkezetileg a versenyünk illeszkedik az országos versenyek szerkezetéhez és nehézségéhez. Kategóriák: általános iskolások, középiskolások külön versenyeznek. A csapatokat nemük alapján nem különböztetjük meg, indulhatnak fiú, lány és vegyes csapatok, de ugyanabban a kategóriában.

Nevezési díj: 300 Ft

Szállás: saját sátorban az iskola udvarán

Nevezési határidõ: 2000. május 24-ig a Szövetségben (Victor H. u. 1) személyesen vagy levélben, vagy a (62) 490-233-as telefonszámon.

Iskolánként egy szülõ, vagy tanár kíséretére számítunk! A legjobb 3 helyezést elérõ csapatot díjazzuk! A kategóriánkénti legjobb helyezést elérõ csapatok lehetõséget nyernek az országos versenyen való részvételre.

Ajánlott felszerelés és irodalom: Az országos rendezvényen szükséges dolgok, túrázáshoz szükséges felszerelés, csapatonként tájoló, körzõ, íróeszköz, óra a versenyzéshez szükséges turisztikai és táborfelszerelés, csapatonként tájoló, térkép: Debrecen város és környéke - 9. (Beszerezhetõ a TFSZ-nél, illetve a Hajdú-Bihar megyei Természetbarát Bizottságnál, 4024 Debrecen, Simonffy u. 11c) - Németh Imre - Némethné Katona Judit: Zöld kalandra fel - Debrecen város és környéke térkép (Cartographia 9.) - Kovács Gergelyné: Debrecen (Panoráma) - Magyarország (Panoráma) - TKM Kiskönyvtára 354 Debrecen-Erdõspuszta - TKM Kiskönyvtára 355 Erdöspuszta Bemutatóház és füvészkert - TKM Kiskönyvtára 547 A dél-nyírségi erdõspuszták - Hardi András: Tájékozódás, természetjárás, tájfutás - Túravezetõi alapismeretek (MTSZ-kiadvány) - Kondor Endre: Természetjáró 1x1 - Országjáró diákok kézikönyve - Kis növényhatározó - Kis állathatározó Tereptan és térképismeret; Zöld kalandra fel! Természetjáró 1x1; Kempingezés, túrázás (Usborne kézikönyv) Alföldi Kék Túra Csongrád megyei szakasz rózsaszín füzet, helyszínen is beszerezhetõ.

TEGYOT

Ideje: 2000. június 26.-30.
Helye: Debrecen-Erdõspuszta, Vekeri-tavi Ifjúsági Tábor
Megközelítése: a 47-es útból Hosszúpályi felé ágazó út mentén található. Hétfõn a Budapestrõl 11.05-kor induló vonattól (érkezés: 13.59) különbusz szállítja az érkezõket a táborba. Debrecenbõl a távolsági autóbuszok a Külsõ Vásártéri pályaudvarról indulnak (S: 52/413-999).
Szállás: kõházban: 5 ágyas szobákban (40 hely): 600 Ft/éjszaka/fõ (további szálláslehetõség a szomszédos Dorkas Kemping faházaiban; S: 52/441-119), sátorral: sátorhelyenként 200 Ft/éjszaka/fõ, +250 Ft/éjszaka/fõ (Szükség esetén az ágynemûhasználat: 200 Ft)

Étkezés: a közeli "Bóbitás" vendéglõben. Az étkezés igénybevételét a sûrû program miatt feltétlenül javasoljuk. gyermek: reggeli (hideg): 200 Ft - ebéd (hideg): 270 Ft vacsora (meleg): 300 Ft (Elõzetes rendelés alapján alapélelmiszerek beszerzését vállaljuk. Mindezek mellett a táborban és a közelben több büfé is mûködik.)
Nevezési díj 2000 Ft; MTSZ- és TFSZ-tagoknak: 1600 Ft (kellõ szponzortámogatás esetén ez alacsonyabb lesz)
Programok: - hétfõ: érkezés, tábornyitás, éjszakai verseny - kedd: nappali tájékozódási túraverseny, elméleti verseny - szerda: debreceni városismereti verseny, ebéd, városnézés - csütörtök: teljesítménytúra (20-30 km), tájfutó verseny, értékelés - péntek: túra a Vekeri-tó környékén, táborzárás A dõlt betûvel szedett versenyek számítanak be az összesített pontszámba! Naponta fakultatív szabadidõs foglalkozások, vetélkedõk, fõzõverseny, túrázás, Outward Bound-bemutató stb,stb.

TEDOT

Ideje: 2000. július 3.-7.
Helye: Debrecen-Erdõspuszta, Vekeri-tavi Ifjúsági Tábor
Megközelítése: a 47-es útból Hosszúpályi felé ágazó út mentén található. Hétfõn a Budapestrõl 11.05-kor induló vonattól (érkezés: 13.59) különbusz szállítja az érkezõket a táborba. Debrecenbõl a távolsági autóbuszok a Külsõ Vásártéri pályaudvarról indulnak (S: 52/413-999).
Szállás: kõházban: 5 ágyas szobákban (40 hely): 600 Ft/éjszaka/fõ (további szálláslehetõség a szomszédos Dorkas Kemping faházaiban; S: 52/441-119), sátorral: sátorhelyenként 200 Ft/éjszaka, személyenként 250 Ft/éjszaka/fõ (Szükség esetén az ágynemûhasználat: 200 Ft)
Étkezés: a közeli "Bóbitás" vendéglõben. Az étkezés igénybevételét a sûrû program miatt feltétlenül javasoljuk. Gyermek: felnõtt: - reggeli (hideg): 230 Ft - ebéd (hideg): 300 Ft vacsora (meleg): 340 Ft (Elõzetes rendelés alapján alapélelmiszerek beszerzését vállaljuk. Mindezek mellett a táborban és a közelben több büfé is mûködik.)
Nevezési díj: 2000 Ft; MTSZ- és TFSZ-tagoknak: 1600 Ft (kellõ szponzortámogatás esetén ez alacsonyabb lesz)

Programok: - hétfõ: érkezés, tábornyitás, éjszakai verseny - kedd: nappali tájékozódást túraverseny, elméleti verseny - szerda: debreceni városismereti verseny, ebéd, városnézés - csütörtök: teljesítménytúra (20-30 km), tájfutó verseny, értékelés - péntek: túra a Vekeri-tó környékén, táborzárás A dõlt betûvel szedett versenyek számítanak be az összesített pontszámba! Naponta fakultatív szabadidõs foglalkozások, vetélkedõk, fõzõverseny, túrázás, Outward Bound-bemutató stb, stb. stb

Határmenti Turista Találkozó
(Elõzetes)

2000. június 23-25. Makó, Marospart Programelõzetes: gyalog vagy kerékpáron az E7-en, Tápé (komp), Nagylak közötti szakaszán. Szállás: június 24-én este Makón (tábortûz, szalonnasütés)

XXXIII. Nemzetközi Tisza Túra 2000
(Bustyinó (Bustyaháza) július 26. - Tiszabecs július 29. - Tokaj aug.5. - Szolnok augusztus 12. -Szeged augusztus 18. )

XXXIII. Nemzetközi Tisza Túrát a Magyar Természetbarát Szövetség Tisza-menti Megyei Természetbarát Bizottságai (szövetségei) rendezik. A túrát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség szervezi és indítja. A nevezési díj befizetéséhez szükséges csekket külön kérésre-megcímzett és felbélyegzett boríték csatolásával küldi. A csekken fel kell tüntetni a résztvevõk nevét és a túra szakaszát. Nevezési határidõ: 2000. július 1. Induláskor jelentkezést NEM tudunk elfogadni! Jelentkezni csak a mellékelt nevezési lappal, vagy ugyanazon adatokat tartalmazó levéllel lehet! A nevezési díj 1000: Ft/fõ, amely a szervezési, táborozási, túravezetési költségeket tartalmazza, és a határátlépés költségeit. Nevezési cím: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség 4400 NYÍREGYHÁZA, Mártírok tere 9. VIII. em. NEVEZÉSI DÍJ: Az elõtúrára 1000Ft + szállítás, Tiszabecs - Tokaj 900Ft + szállítás, Tokaj - Szolnok 3000Ft + szállítás, Szolnok - Szeged 2000Ft + szállítás A túráról felvilágosítást és nevezési lapokat a Megyei Természetbarát Bizottságok adnak.

Vízitúrázóknak! Hátha hasznos!

Azok, akik nyári túrára készülnek, és vízen szándékoznak szabadságukat tölteni, haszonnal fogadhatják az alábbi információkat! Az önállóan vízitúrázó csoportoknak nyújtanak segítséget, teljes egészében felvállalják a túra lebonyolítását a csoport igényeihez alkalmazkodva.

Kenu Bt., Tiszadada, Holló út 11. Tel/fax: 06-1-349-4268 Tel: 06-1-349-4403 Mobil: 06-20-926-3878 Internet: www.kenubt.hu
CD Room és Vízitúra Bt. 1098 Budapest, Pöttyös u. 3. Tel: 06-1-280-8182 és 06-20-939-0786 Internet: www.vizitura.hu E-mail: info@vizitura.hu

NEKEM SZÜLÕHAZÁM:
Csíkszereda

Csíkszereda, Hargita megye székhelye, Erdély keleti felében helyezkedik el, a Hargita vulkáni vonulata és a Csíki havasok között elnyúló Csíki medence középsõ részén, amely egyben az Alcsíki és a Középcsíki medence találkozási pontja is. A város az Olt mentén haladó észak-dél irányú és a Tolvajos- és Gyimesi-hágókon áthaladó nyugat-keleti irányú közlekedési útvonalak keresztezõdésénél alakult ki.

Csíkszereda a már korábban létezõ Somlyó (1333), Taploca és Zsögöd (XII.-XIII. sz.) települések szomszédságában a szerdai napokon tartott vásárok színhelye volt. Ez a vásárközpont minden valószínûség szerint a XV. században (1433) emelkedett városi rangra. Az elsõ ismert, hiteles okirat, amely Csíkszereda mezõvárosi létét igazolja 1558. augusztus 5-i keltezésû. Kibocsátója János Zsigmond fejedelem édesanyja, Izabella királyné, aki ebben az iratban a portának fizetendõ adón kívül mentesíti a város lakosságát az adófizetés alól.

Gróf Hidvégi Mikó Ferenc (1585-1635) - a nagy fejedelemnek, Bethlen Gábornak a tanácsosa, diplomata és krónikaíró, Csík fõkapitánya - a nevét viselõ várat 1623-ban kezdte építeni. A vár jelenlegi formáját 1714-16 között Steinwille császári tábornok vezetésével sorra kerülõ újjáépités során nyerte el. Somlyón 1630-tól kezdve ferences gimnázium, 1676-tól pedig Kájoni János nevezetes nyomdája is mûködött. A város lakosságának életét a török- és tatárdúlások, a Habsburg-császárság csapatainak kegyetlenkedései, a fõúri zsarnokok hatalma keserítette meg. 1661-ben és 1694-ben tatárok pusztították a várost, 1717-1719 között pestis ragadta el lakosságának felét, 1764-ben börtönné változtatott várában kínozták a madéfalvi veszedelem néven ismert felkelés elfogott résztvevõit. Az 1848-as magyar szabadságharc során Bem tábornok Gál Sándort, a székelyföldi csapatok fõparancsnokát nevezte ki, akinek fõhadiszállása ugyancsak a Mikó várban volt. A székely hadvezér több csíki zászlóaljat küldött Bem seregébe. 1849-ben Petõfi Sándor is felkereste a várost. Feleségének, Júliának írja, hogy "Csík-Szeredának és Kézdi-Vásárhelynek gyönyörû vidéke van".

A XIX. század közepén Csíkszereda megerõsödött: hozzácsatolták a közeli Martonfalvát, 1891-ben pedig Csütörtökfalvát. Századunkban tovább gyarapodott, 1920-ban Zsögöddel, 1959-ben pedig Csíksomlyóval és Csíktaplocával. A város 1878-ban az újonnan alakult Csík megye székhelye lett, s ezzel indult el fejlõdésének útján. Az 1897-ben felavatott vasút jelentõs változást hozott. A városban kisebb ipari egységek létesültek. A városkép is hamar megváltozott. A századvég táján újjáépítették a kórházat, elkészült a mai városháza, 1911-ben pedig a mai Márton Áron Fõgimnázium, ahová az egykori, már négy évszázados csíksomlyói iskola költözött. 1910-ben Csíkszereda lakossága 3701 fõ volt, ebbõl 3591 magyar, 45 német, 44 román és 21 más nemzetiségû, 1930-ban a lélekszám már 4807 fõre növekedett, ebbõl 3796 magyar, 598 román, 253 zsidó, 71 német és 89 más nemzetiségû. 1968-tól az újonnan létesített Hargita megye székhelyeként az erõltetett központi ipartelepítési politika eredményeként a város lakossága jelentõsen módosult: az 1992-es népszámlálás adatai szerint lakosainak száma 46029. A nemzetiségi összetétel pedig 38204 magyar, 7451 román, 228 cigány, 67 német és 79 más nemzetiségû.

A város fontosabb mûemlékei a csíksomlyói barokk stílusú kegytemplom és a hozzá tartozó ferences kolostor valamint a Mikó-vár. Az utóbbiban elhelyezett múzeum anyaga különösen régészeti és néprajzi vonatkozásokban gazdag. Ugyancsak ez a múzeum õrzi Nagy Imre zsögödi festõmûvész, a mûvészet érdemes mestere fametszeteinek legteljesebb sorozatát. A múzeum idõszakos tárlatokat és vándorkiállításokat is rendez. Belsõ udvara a nyaranta rendezett régizene fesztiválok színtere. Zsögödön érdemes megtekinteni Nagy Imre festõmûvész szülõházát és a vele közvetlen szomszédságban felépített kiállítási épület gyûjteményes festészeti anyagát. A várost fõként a fenyõerdõk sötétzöldje övezi. Kivételt a Somlyó-hegy képez, amelyet bükk és vegyes erdõ borit. Az utóvulkanikus tevékenység a szénsavas ásványvizek (borvizek) és mofetták (széndioxidos és kénhidrogénes gázkiömlések) formájában jelentkezik.

A város legfontosabb ásványvíz forrásai Somlyón, a Szeredai és Zsögödfürdõn vannak. E két utóbbi már a középkor óta - mind a mai napig - közkedvelt fürdõtelep, az utóbbinál mofetta is várja a vendégeket. De idevonzzák a turistákat a környék kirándulóhelyei is, nagyszerû gyalogtúrák élményeit nyújtva. A Nagysomlyó 1035 méter magas csúcsáról például gyönyörû, panoramikus kilátás nyílik a Csíki-medencére. A várostól 19 km.-re , 1350 méter magasságon található, a közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó, jótékony hatásáról híres ásványvizes, mofettás, klimatikus üdülõhely, Hargitafürdõ, a megye legmagasabban fekvõ települése. Télen a síelést kedvelõk is szívesen felkeresik ezt a helyet. Csíkszereda, hûvös éghajlata miatt a Kárpát-medence egyik hidegpólusa. Négyezer férõhelyes, fedett mûjégpályája rangos sportrendezvények színtere. A jégkorongozás és a gyorskorcsolya nagy hagyományokra tekint vissza.

(FM)