" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 2002. január )


MEGJELENT:
Az Országos Kéktúra
Írott-kõtõl Budapest-Hûvösvölgyig
(Turistaatlasz és útikönyv)

SZÖVETSÉGI HÍREK:
2002.
Mi jár a tagdíjért?
Mit kell tudni a turistabiztosításról?
(az MTSz honlapról )
1%
E-mail címváltozások az MTSz-ben
Még lehet ajánlásokat leadni

BESZÁMOLÓK:
A híd túl messze van ...
(téli gyalogos teljesítménytúrák)
Megalakult a Csongrád megyei Túravezetõk Klubja

POSTALÁDA:
Jelvényszerzõ túrák 2002-ben az Alpokalja Turista Egyesület Szervezésében

KIÍRÁS:
XXXV. Csík Judit természetjáró elméleti vetélkedõ
XI. Szeged helyismereti vetélkedõ

NEMZETI PARKJAINK:
A Körös-Maros Nemzeti Park I.
( a Sulinet honlapról )

SZÁLLÁS:
Cserépfalu kh.

KIPRÓBÁLTUK:
Orfû - Átrium panzió


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:
2002

Megkezdtük a 2002. évi érvényesítést. A CsmTSz tagdíj változatlan (50Ft/fõ/év), az idei évre érvényes MTSz érvényesítési díjak pedig a következõk: ifjúsági 200Ft/fõ/év, nyugdíjas 300Ft/fõ/év, felnõtt 600Ft/fõ/év. Érvényesíteni az eddigi rend szerint szerdánként 16.30 - 18.30-ig lehet a Szövetség hivatalos helyiségében (Szeged, Victor H. u.1.).

Mi jár a tagdíjért?

Vetõdik fel sokakban és sokszor a kérdés, amikor az éves érvényesítési díjért kopogtatnak náluk a szakosztályvezetõk. Különösen történik ez olyankor, ha tagdíjemelés is történt, tekintet nélkül arra, hogy a tagdíj éves összege, még mindig igen alacsony. Összehasonlításképpen az éves felnõtt érvényesítési díj megközelítõleg 4 liter tej, vagy 5 kg kenyér, esetleg 5 villamosjegy, vagy fél mozijegy árával egyenértékû ... De tényleg mit kap a tag ezért a rengeteg pénzért? Nos, azon - forintban nem mérhetõ - pozitívumokon túl, hogy tagja lehet egy természetet kedvelõ igazi baráti társaságnak és részt véve az általa szervezett túrákon megismerheti országunk természeti és mûemléki értékeit több apró anyagi elõnyt is élveznek tagjaink:

1%

Szövetségünk az idén is kéri tagjait, hogy jövedelemadójuk 1%-át ajánlják fel számára. Az ebbõl származó bevételbõl valósult meg egyebek mellett kisirtástáspusztai kulcsosházunkba a telefon bevezetése. Szövetségünket e módon támogatni kívánó tagjainkat kérjük, hogy a rendelkezõ nyilatkozaton a kedvezményezett adószáma címû rovatba a 19080392-1-06 számot, a kedvezményezett nevéhez pedig a CSONGRÁD MEGYEI TERMÉSZETBARÁT SZÖVETSÉG nevet írják. Támogatásukat mindannyiunk nevében köszönjük!

E-mail címváltozások az MTSz-ben

Az MTSz 2002. január 1-tõl érvényes elektronikus levelezési címei az alábbiak:

Még lehet ajánlásokat leadni

A CsmTSz Elnöksége az idén is várja az ajánlásokat a "CSONGRÁD MEGYE TERMÉSZETJÁRÁSÁNAK FEJLESZTÉSÉÉRT" kitüntetés adományozására tagszervezeteitõl. A kitüntetést a tagszervezetek javaslata alapján az elnökség ítéli oda évente legfeljebb 3 sporttársunknak, akik munkássága példaként állítható a Szövetség tagjai elé. A javaslatokat az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet leadni, legkésõbb 2002. január 31-ig. A javaslatot a jelölõ szervezet vezetõségének legalább két tagja kell, hogy aláírja.

POSTALÁDA:
Jelvényszerzõ túrák 2002-ben az Alpokalja Turista Egyesület Szervezésében

Vulkán túra - 2002: Jelvényszerzõ túra a Kemenesalján. Az Alpokalja Turista Egyesület által indított túramozgalom résztvevõinek három Vas megyei vulkáni tanúhegyet, a Kis-Somlyót, a Ság-hegyet, valamint a Vásárosmiske és Sitke között fekvõ Belsõ-hegyet kell felkeresniük. A 35 kilométeres útvonalat végigjárók a megfelelõ igazolások után megkapják a teljesítést igazoló kitûzõt.
A túra javasolt útvonalának leírása és az ellenõrzõ lap beszerezhetõ az alábbi címeken.
Személyesen: Megyei Mûvelõdési és Ifjúsági Központ Információs Szolgálata, Szombathely Ady tér 5., Tourinform Iroda - Celldömölk Dr. Géfin Lajos tér 1.
Levélben: Alpokalja Turista Egyesület, Szombathely Ady tér 5. 9700. E-mail-ben: robert.orban@mail.vmmik.hu vagy celldomolk@tourinform.hu. A megfelelõ igazolásokkal ellátott ellenõrzõ lapokat, ugyancsak a fenti címeken lehet leadni, ahol a túra útvonalát végigjárók megkapják a teljesítést igazoló kitûzõt. A túra nevezési díja: 100 Ft/fõ, amit a kitûzõk átvételekor kell fizetni. A túra 2002. december 31-ig teljesíthetõ.

Szikla túra - 2002: Jelvényszerzõ túra a Kõszegi-hegységben. Útvonala: Velem - Kalapos-kõi-barlang - Széles-kõ - Kalapos-kõ - Holler-barlang - Gyilkos-szikla - Írottkõ - Asztal-kõ - Velem (kb. 17 km) Teljesíthetõ 2002 március 1-tõl 2003 március 1-ig. A túra útvonalának részletes leírása és ellenõrzõ lap 2002. februártól beszerezhetõ a következõ címeken:
Levélben: Alpokalja Turista Egyesület Szombathely Ady tér 5. 9700.
Személyesen: Megyei Mûvelõdési és Ifjúsági Központ Információs Szolgálata Szombathely Ady tér 5. Írottkõ Natúrpark Információs Iroda - Köszeg, .Jurisics tér 7. E-mailben: robert.orban@mail.vmmik.hu vagy koszeg@tourinform.hu. A megfelelõ módon kitöltött ellenõrzõ lapok a fenti címeken és Velemben a Rákóczi u. 21. sz. alatt (Róth Bt.) adhatók le, ahol a túrát végigjárók 100 Ft nevezési díj ellenében megkapják a teljesítést igazoló kitûzõt.

Teliesítménvtúrák:

Április 13: Kemenes 60, Berzsenyi 30, "elmederítõ, szívképzõ 's charakterfestõ" túra a Kemenesalján Szervezõ: Alpokalja Turista Egyesület Szombathely Ady tér 5. 9700 Információ: 06 94 312-535

Május 4: Mindszenty bíboros emléktúra. Szervezõ: Polgármesteri Hivatal Vasvár Alkotmány u. l. 9800. Információ: Benke Tibor Tel.: 06 94 572-019

Május 11: Õrség 50, Õrség 30, Õrség-Vendvidék 75. Szervezõ: Teljesítménytúrázók Társasága Budapest Léva u. 9. 1183. Inforrnáció: 06 20 9 118-719.