KIRÁNDUL A CSALÁD
(Csongrád megyei túraajánlatok)


Az országos túramozgalom kiírása

Bevezetõ
Rövid túrák
Hosszú túrák


Bevezetõ:

Szövetségünk nagy fontosságú feladatának tartja, hogy a városlakó, kisgyermekes családok kellõ segítséget kapjanak az egészséges életvitelhez szükséges kirándulások, kisebb túrák önálló megszervezéséhez. Ezért a Wesselényi Miklós Közalapítvány segítségével, 1987 - 2001 között több alakalommal, változatlan utánnyomásban "Kirándul a család" címen kiadtunk egy túraajánló füzet sorozatot. Ezt újítottuk fel. A több ezer példányban elfogyott füzeteket, az évek alatt bekövetkezett változások miatt az újranyomni már nem volt célszerû, új összeállítást kellett készíteni.

A gyakorlati igények alapján, a korábbi régiós beosztás helyett, megyénként, megyénként a nagyobb városokból megtehetõ kirándulások leírását adjuk közre, 20 füzetben. A kirándulás a mozgásban gazdag életmód egyik érdekes és szórakoztató eszköze. Még egy félnapos is a hétvégén! A kirándulást érdemes idõben tervezni, de a kisebbek pillanatok alatt is rögtönözhetõek. A kirándulás ezer-méterei együtt gyûjthetõk a családdal, a barátokkal, az iskolatársakkal, a sportkörrel vagy énekkarral, de élmény például kettesben a "nagy Õ"-vel! Egész életünk döntések sorozata. Többek között gyakran választunk az egészségesebb és a kedvezõtlenebb között. Az egyik könnyû választása az egészségesnek a túrázás, a természetben való gyaloglás, vagy a jó levegõn való kerékpározás. A legalább félórán keresztül tartó járás már mérhetõ inger a szervezetnek, hiszen intenzívebb munkavégzést kíván a szív- és keringési rendszertõl.

A KIRÁNDULÁS, a GYALOG-TÚRÁZÁS, vagy a KERÉKPÁROZÁS:
- két lábon való haladás vagy a kerékpár hajtása, ciklikus mozgás, testedzés;
- mint minden testedzés fejleszti a személyiséget, formálja az életmódot, fokozza az egyéni teljesítõ képességet;
- a sportpálya a természet, a világ legcsodálatosabb stadionja; megtanítja okosan szeretni és ésszerûen használni a természetet;
- társas kapcsolatokat alakít ki és erõsít meg;
- elmélyíti a honismeretet és a hazaszeretetet.

A fentiekbõl is kitûnik, hogy kirándulás nem csak jó szórakozás, nem csak az ismeretszerzés élvezetes formája, hanem az egészségmegõrzés egyik fontos eszköze is.

TISZTELT CSALÁDOK! KEDVES BARÁTAINK!

Kirándulni hívunk mindenkit! A nagyszülõket, a szülõket, a gyermekeket, az unokákat, együtt az egész családot!

Egy több évre szóló meghívást nyújtunk át, ami a TERMÉSZETBE hív!

Az oxigénben gazdag és az évszakokkal együtt változó természet rugalmas talajával a legtökéletesebb sportlétesítmény a testedzést végzõknek, a túrázóknak. Egy-egy családi kirándulás közös élmény. A hegycsúcs meghódítása, a középkori várrom megtekintése együtt a családdal sokkal maradandóbb. Nem szólva a túra során elhangzó beszélgetésekrõl, amelyekre a rohanós hétköznapokon alig jut idõ!

A kirándulási ajánlatok változatosak: hosszabbak, rövidebbek. Van köztük olyan is, amelyre a legkisebbeket, babakocsiban is elvihetjük. Akad egy-egy olyan is, amelyik kerekesszékkel is teljesíthetõ Az itt olvasható leírásokat jól kiegészítik a táj turistatérképei. Olvasása kis gyakorlattal elsajátítható. Jó játék lehet a terep és a térkép egyeztetése, amiben segítõtársunk a tájoló vagy az iránytû. A gyalogos kirándulásokhoz nem kell különleges felszerelés. Az öltözetünk legyen az idõjárásnak megfelelõ, réteges és kényelmes.

A legfontosabb a lábbeli, amely tartja a lábfejet és a bokát. A cipõtalp ne legyen sima, hogy ne csússzon. Ezekhez a túrákhoz nem szükséges túrabakancs beszerzése, elég egy jó sportcipõ. A papucs, a szandál, a magas sarkú, a vászon- vagy szövetcipõ viszont nem alkalmas a több kilométeres gyalogláshoz.

Esõköpeny vagy anorák legyen minden túrázónál!

A hátizsák nemcsak kényelmes, hanem divatos viselet is bárkinek a hátán. Olyan táskát ne vigyünk az útra, amely csak kézben fogható! A hátizsákban legyen bicska, WC-papír, ragtapasz, zsinegdarab, a már említett térkép és iránytû vagy tájoló, valamint innivaló és a túra hosszának megfelelõ mennyiségû élelem.

Az ital lehetõleg kulacsban legyen. Azt a gyerekek is szeretik, és nem törékeny. A legjobb ital az ivóvíz, mert jól oltja a szomjat, de a citromos tea vagy a rostos gyümölcslé is jó. Az édes italra vagy édességre hamar szomjas lesz mindenki. Az élelem legyen többféle, de ne túl sok. Az elõre elkészített szendvicsek, hozzá kiegészítõ zöldségek - paprika, hagyma, retek, répa - és gyümölcs az ajánlott összeállítás. Természetesen, mint sok minden ez is egyéni, s ki-ki az elsõ kirándulások tapasztalatai alapján állítsa össze a családi étrendet.

Fontos, hogy a szemetet mindenki vigye haza a hátizsákban vagy helyezze el a kitett szemétgyûjtõbe. Még a papír-zsebkendõt is! Az erdõben, illemhely hiányában mindenkit érhet meglepetés, ezért az ausztrál nemzeti parkokban írt utasítást ajánljuk: A jelzett túraúttól legalább 10 méterre egy 15 cm-es gödröt ássunk - cipõnkkel vagy bottal - és végezetül fedjük le földdel, levelekkel, még a papírt is!

Gombát, bogyót, a természet kincseit ne fogyasszuk ellenõrzés, szakértelem nélkül! Élményeinket megörökíthetjük fényképezõgéppel. Ha mindenképpen emléktárgyat is szeretnénk, akkor azt gyûjthetünk a földrõl. Szedhetünk hullajtott madártollat, gubacsot, makkot, egyéb terméseket, apró követ vagy kavicsot. De ne vigyünk haza ágat, fát, bokrot, védett virágot, állatot, útjelzõ táblát, fapadot és sziklákat! Minden az eredeti helyén a legszebb! Ha ily módon járunk a természetben, akkor az utánunk jövõk is élvezhetik áldását, gyönyörködhetnek benne.

AZ ERDÕ FOHÁSZA

VÁNDOR! KI ELHALADSZ MELLETTEM, NE EMELJ RÁM KEZET!
ÉN VAGYOK, TÛZHELYED MELEGE, A HIDEG TÉLI ÉJSZAKÁKON.
ÉN VAGYOK,TORNÁCOD BARÁTSÁGOS FEDELE,
MELYNEK ÁRNYÉKÁBA MENEKÜLSZ A TÛZÕ NAP ELÖL,
ÉS GYÜMÖLCSÖM OLTJA SZOMJADAT.
ÉN VAGYOK A GERENDA, MELY HÁZADAT TARTJA.
ÉN VAGYOK ASZTALOD LAPJA.
ÉN VAGYOK, AZ ÁGY, AMELYBE FEKSZEL,
A DESZKA, AMELYBÕL CSÓNAKOD ÉPÍTED,
ÉN VAGYOK HÁZAD AJTAJA, BÖLCSÖD FÁJA, KOPORSÓD FEDELE.
VÁNDOR! KI ELMÉGY MELLETTEM, HALLGASD MEG KÉRÉSEM:
NE BÁNTS!

A túrázás sajátosságai Csongrád megyében

Noha Csongrád megye domborzati adottságaival látványosságban alig veheti fel a versenyt hegyvidéki tájainkkal, az itt túrázó hamar rájön, hogy a vizes élõhelyek, a homok területek, vagy akár a puszták is nyújthatnak sajátos szépségeket. A megyében gyalogtúrákra vállalkozóknak érdemes felkészülni az alföldi túrázás néhány speciális körülményére.

A megye jelzett turistautjai közül több homokos terepen halad. A száraz idõben gyakran bokáig érõ homok, legalább olyan fizikai megterhelést jelent, mint sáros terepen, vagy hóban történõ gyaloglás. A homok ugyanakkor a cipõbe kerülve hamar okoz lábfeltörést, így feltétlenül javasolt még a meleg nyári idõben is magas szárú bakancs és kamásli viselése hosszabb túrákhoz. A megye ugyanakkor természeti adottságainál fogva viszonylag kevés egybefüggõ erdõs területet tartalmaz, így gyakran fordulnak elõ hosszabb átmenetek nyílt területeken. Ennek következménye, hogy az útjelzések átlagos sûrûsége ezen a helyeken jóval ritkább a frekventált hegyi kirándulóhelyeken (pl. Mecsek, Budai hg., Bükk stb.) megszokottnál.

Ugyanennek a következménye, hogy a túrázót a nyári hónapokban jelentõs napsugárzás éri. Javasolt tehát egyrészt a napsugárzástól védõ vászonsapka, illetve fényvédõ napkrém használata. A nyári idõszakban száraz forrósága miatt fontos probléma a megfelelõ folyadéktartalék biztosítása.

Ivóvíz nyerésére leginkább csak a településeken van lehetõség. Külön figyelem fordítandó az esetleg útba esõ tanyákra. E helyeken még nappal is találkozhat a túrázó meg nem kötött kutyákkal, éjszakára azonban általános szokás a kutyák szabadon engedése. Így éjszakai túrát tanyás területeken csak a tanyatulajdonosok elõzetes értesítése után, azok tudtával célszerû szervezni. A megyei turistautak másik jelentõs csoportját alkotják az ártéren, vagy a folyók védtöltésén haladó útvonalak.

Ártéri útvonalak bejárása csak árvízmentes idõszakban lehetséges. A víz elvonulása után még sokszor hetekig esetleg hónapokig járhatatlanok a mélyebben fekvõ ártéri területek. Emellett az ártéri növényzet nyárra sokszor áthatolhatatlanná teszi a télen viszonylag könnyen járható ösvényeket. Fontos továbbá felkészülni a nyáron ártéri/folyómenti túrára vállalkozóknak a szúnyogokra, melyek ellen a leginkább hatásos védekezés a riasztószerek használata és zárt ruházat egyidejû viselése.

Megyénk domborzati és táj adottságai alapján kiváló lehetõségeket kínál az egyre népszerûbb kerékpáros turizmus számára. A megyét sugárirányban átszelõ fõ közlekedési útvonalak (5, 43, 45, 47, 55) a megyeszékhelyen, Szegeden találkoznak. Hátrány is, elõny is, hogy ezeket a drótszamarasok számára tiltott ösvényeket a legtöbb helyen nem kísérik kiépített kerékpárutak. Hátrány, mert így elsõ látásra körülményesnek látszik kerékpáron eljutni a megye egyik nagyobb városából a másikba. Elõny, mert így a kevésbé forgalmas mellékutak igénybevételével közelebbrõl ismerhetjük meg Csongrád megye szépségeit. Ráadásul így az egyszerû egyenes kilométerfalás helyett változatos, kalandokban és élményekben gazdag túrákat tehetünk. Az alternatívát adó alacsony forgalmú, sokszor kissé kátyús, de aszfaltozott mellékutakon kívül kedvelt kerékpáros útvonalak a Tisza és a Maros folyók árvízvédelmi töltései is. A nagyobb helyismerettel rendelkezõ, tapasztaltabb túrázóknak érdemes kipróbálni a pusztaság végtelen dûlõútjait is. Annál is inkább, mert a ma divatos, terepkerékpározásra is alkalmas kétkerekûekrõl itt tudhatja meg igazán a gazdájuk, hogy mire is jók valójában.

Természetesen azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy adott területen milyen a jellemzõ talajtípus. A Tiszától nyugatra esõ jobbára homokos területek szárazság, a keletre elterülõ földutak pedig nedves idõben válnak vendégmarasztalóvá. Hiba azt hinni, hogy a homokon való kerékpározás pusztán izom kérdése. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a nem ritka látvány, amikor a homokban vergõdõ kisportolt alkatú csodabringás mellett, békésen elkarikázik egy 80 év körüli tanyasi nagymama a sokszor még alaposan fel is málházott rozzant fekete háború elõtti bringáján. Persze mint mindent, szerencsére a homokon való kerékpározást is meg lehet tanulni.

A túrák tervezéséhez rendelkezésre álló irodalom is örvendetesen bõvül.

A négy éve megjelent kiadvány (Bergmann - Somorjai: Dél-alföldi kerékpártúrák) ajánlott útvonalai közül hat érinti részben vagy egészben megyénket.
A gátakon való túrázáshoz Dr. Nagy Illés: Tisza menti kerékpártúra kalauza csinálhat kedvet.
Érdemes még beszerezni a CsmTSz által kiadott útleírásokat (Alföldi Kék-túra, E7 európai hosszútávú vándorút, Jelzett turistautak Csongrád megyében) hiszen a gyalogtúraösvények szinte mindegyike járható kerékpárral is.
További segítséget nyújthatnak az útvonaltervezésben a CsmTSz jelvényszerzõ kerékpáros túramozgalmai (Csongrád megyei Kerékpáros Körtúra, Kirándul a család Csongrád megyében), vagy a "Tanösvények" pontban bemutatott csongrádi példa is.
Aki pedig még ennél is többre vágyik és a régió határokon átnyúló területeire is kíváncsi, azt a közismert éjjel nappal nyitva tartó nemzetközi határátkelõhelyek (Röszke-YU, Nagylak-RO) mellett napkeltétõl napnyugtáig üzemelõ kishatár átkelõk (Gyála-YU, Kiszombor-RO) is várják. Két további határállomásunkat (Ásotthalom-YU, és Kübekháza-RO) egyelõre még csak ideiglenes jelleggel egy-egy napra van nyitnak meg, így ezek igénybevétele elõtt feltétlenül érdemes tájékozódni az adott település önkormányzatánál vagy a határõrségnél.


Rövid túrák:

Mndegyike könnyen teljesíthetõ nem igényelnek komolyabb felkészültséget. Kiindulópontjaik Szeged központja (Széchenyi tér), illetve a makói, a mártélyi, a kopáncsi vasútállomások és az ópusztaszeri autóbusz megálló könnyen megközelíthetõk.

1. 3.0km (0m) 1 ó 00 p Szeged, Széchenyi tér - Dugonics tér - Kálvária sugárút - Vadaspark (Szeged Zoo)
2. 4.5km (0m) 1 ó 30 p Szeged, Széchenyi tér - Belvárosi-híd -Liget fürdõ - Forrás Szálló - Vízügyi múzeum
3. 4.5km (0m) 1 ó 30 p Szeged, Széchenyi tér - Stefánia sétány - Felsõtiszapart - Olajbányász SE Vízitelep - Tömörkény István Üdülõtelep - Tápé rév
4. 5.0km (0m) 1 ó 40 p Makó vá. - Maros híd - Kiszombor
5. 1.0km (0m) 20 p Mártély vá. - Mártély - Tisza holtág
6. 3.8km (0m) 1 ó 15 p Kopáncs vá. - Kopáncs Tanyamúzeum
7. 2.0km (0m) 40 p Ópusztaszer am. - Nemzeti Történeti Emlékpark


Hosszú túrák:

8. Szeged vá. - Sándorfalva - Ópusztaszer - Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer - Kistelek vá.
táv: 39 km (mûút: 39 km, terep: 3 km)
9. Szeged vá. - Szentmihálytelek - Röszke - Mórahalom - Zákányszék - Bordány - Kiskundorozsma (Széksós-fürdõ) - Kiskundorozsma vá.
táv: 54 km (mûút: 54 km, terep: 00 km)
10. Szeged vá. - Újszeged - Szõreg - Újszentiván - Tiszasziget - Mélypont - Tiszasziget - Újszentiván - Szõreg - Újszeged - Szeged vá.
táv: 34 km (mûút: 30 km, terep: 2 km)
11. Szeged vá. - Tápé Rév - Maroslele - Óföldeák - Földeák - Szikáncs - Hódmezõvásárhely vá.
táv: 48km (mûút: 48 km, terep: 00 km)
12. Hódmezõvásárhely vá. - Mátyáshalom - Csomorkányi templomrom - Székkutas vá.
táv: 24km (mûút: 17 km, terep: 7 km)
13. Hódmezõvásárhely vá. - Batida - Maroslele - Makó vá.
táv: 30 km (mûút: 30 km, terep: 00 km)
14. Hódmezõvásárhely-Népkert vá. - Mártély - Mindszent - Szegvár - Szentes vá.
táv: 39km (mûút: 39km, terep: 00km)
15. Szentes vá. - Lápistó - Nagymágocs - Hódmezõvásárhely vá.
táv: 42 km (mûút: 37 km, terep: 5 km)
16. Makó vá. - Apátfalva - Kun-kereszt - Apátfalva - Magyarcsanád - Nagylak vá.
táv: 36 km (mûút: 17 km, terep: 19 km)
17. Makó vá. - Kiszombor - (RO) - Csanád - Nagyszentmiklós - Makó
táv: 63 km (mûút: 63 km, terep: 00km)
18. Makó vá. - Rákos - Kilátó - Igás - Makó vá.
táv: 45 km (mûút: 45 km, terep: 00 km)
19. Kistelek vá - Ópusztaszer - Nemzeti Történeti Emlékpark - Mindszent Rév - Mártély - Hódmezõvásárhely Népkert vá.
táv: 46 km (mûút: 38 km, terep: 8 km)
20. Csongrád vá. - Pontonhíd - Ellésmonostor - Pontonhíd - Csongrád vá.
táv: 9 km (mûút: 5 km, terep: 4 km)