" TOBOZ "
A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség Tájékoztatója
( 1998. április )


SZÖVETSÉGI HÍREK:
Tavaszi tanácskozás és elnökségi ülés (1998. március 7.)
Gyalogos Bronzjelvényes Túravezetõi tanfolyam
A XXXI. Csík Judit Természetjáró Elméleti Vetélkedõ eredménye
A VII. " Szeged " Helyismereti vetélkedõ eredménye

KIÍRÁSOK:
Természetbarát gyerekek és diákok megyei találkozója
" Petres - 79 " kerékpáros teljesítménytúra

TÖRVÉNYKÖNYV:
A polgári természetõrökrõl szóló 33/1997.(XI.20.) KTM rendelet

ÚTLEÍRÁSOK, ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK:
Nepál IV.

BEMUTATKOZIK:
A Kossuth Zsuzsanna DSK, Hódmezõvásárhely

MEGJELENT:
Göcsejtõl Mohácsig (A Dél-Dunántúl természeti értékei)

KISIRTÁSI HÍREK:
Telefon!
Szabad hétvégék 1998-ban


VISSZA A " TOBOZ " KATALÓGUSRA

SZÖVETSÉGI HÍREK:

Elnökségi ülés (1998.03.07.)

Az Elnökség megtárgyalta az 1997.évi CLVI.törvény tükrében a Szövetség közhasznú szervezetté való alakulásának lehetõségét. Ehhez az alapszabály módosítása szükséges, amiért az elnökség rendkívüli közgyûlés összehívását kezdeményezi 1998.április - május folyamán. Határozott az elnökség az 1998. évi Szakosztályvezetõi Továbbképzés helyszínérõl is. Eszerint a rendezvénynek az idén is kisirtáspusztai TOBOZ kulcsosházunk ad otthont.

Tavaszi tanácskozás (1998.03.07.)

Rosiár László dr. levezetõ elnök bevezetõjében köszöntötte a Szövetség hölgytagjait a Nemzetközi Nõnap alkalmából, majd megemékezett az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 150., Szeged városunk szabad királyi várossá válásának 500., és végül de nem utolsó sorban Szövetségünk fennállásának 40.évfordulójáról. Köszöntötte továbbá az MTSZ képviseletében jelen levõ Georgiadesz Gábor kelet-magyarországi alelnököt és Pálmai Vencelt a gyalogtúra bizottság elnökét.

Ezt követõen Benedek Jenõ, a CsmTSz elnöke beszámolt az 1997.év eredményirõl és az idei év feladatairól.

Szövetségünk taglétszáma 1997-ben 1290 fõre, azaz 38 fõvel, csökkent. Ezen belül ifjúsági tagjaink száma 620 fõ, a felnõtteké 566 fõ, míg a nyugdíjasoké 104 fõ. A szövetség gazdálkodásából kiemelendõ, hogy az 1996.évi SzJA 1%-okból a szövetség kasszájába 44 ezer 865 Ft folyt be.

Kisirtáspusztai kulcsosházunkkal kapcsolatban elhangzott, hogy még a télen elkészült a ház melletti artézi kutat védõ kunyhó, illetve hogy az idén a MATÁV beszerelte kulcsosházunkba a visszahívható telefonkészüléket (06/27/378-269), mely a "liliomos" 20 Ft-os és a "nagy" 100 Ft-os érmékkel mûködik. Továbbra is problémát jelentenek a késõn lemondott szállásfoglalások, mely ellen a Szövetség szigorúbb elõlegfizetési renddel kíván védekezni. A megnövekedett hulladékszállítási költségek miatt, nagyobb figyelmet kíván Szövetségünk fordítani a szelektív hulladékgyûjtés illetve a "Vidd haza a magaddal hozott göngyöleget" elv megvalósítására. A házban esedékes kisebb-nagyobb javítási munkálatok elvégzéséhez Szövetségünk Elnöksége társadalmi munkára hívja fel a tagságot. Szövetségünk tagsága, a Természetbarát Házak Alapítványnak felajánlotta TOBOZ kulcsosházunk mindenkori éves bevételének 1%-át.

Az elnöki beszámoló külön fejezetben foglalkozott a pályázati lehetõségekkel, kiemelvén, hogy a lehetõségekhez képest kevés pályázatot adnak be tagszervezeteink. Elgondolkodtató, hogy a Wesselényi alapítvány (NISzA) pályázatán 27 szakosztályunk közül 12 nyert 50-150 ezer Ft közötti összeget, míg a fennmaradó 15 szakosztály nem pályázott ... A fenti helyzeten Szövetségünk elnöksége a propagandatevékenység javításával próbál segíteni. A Szövetség Elnöksége ezért a SANSZ címû pályázati híradót - hivatalos helyiségében - tabló formájában bocsátja tagszervezeteink rendelkezésére.

A hozzászólások közt szót kértek az MTSZ képviseletében jelenlevõ vendégeink, akik aláhúzták Szövetségünk munkájának országos viszonylatban is példaértékû voltát.

Gyalogos Bronzjelvényes Túravezetõi Tanfolyam

Szövetségünk Elnöksége 1998.04.29-tõl indulóan, a szakosztájai által javasolt, 16. életévüket betöltött tagjai számára bronzjelvényes túravezetõi tanfolyamot hirdet. Jelentkezés: hivatalos órákon a Szövetségben. A tanfolyam díja: 2000Ft, mely magába foglalja az oktatási segédanyagok és a vizsgatúra költségit is.


KIÍRÁSOK:

Természetbarát Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója 1998.

A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség 1998-ban a Csongrád megye Önkormányzataiért Alapítvány támogatásával Ópusztaszeren rendezi meg a Természetbarát Gyerekek és Diákok Megyei Találkozóját Csongrád megye közép- és általános iskolai tanulói részére.

A találkozó helyszíne: Ópusztaszer, Általános Iskola

Idõpont: 1998. június 6-7.

A találkozó célja: a természetjárás népszerûsítése az átltalános- és középiskolás korosztályban, a természetjáró szakosztályok utánpótlás-nevelésének segítése. Ezzel párhuzamosan biztosítani a természetjárást kedvelõ diákok számára tudásuk felmérésének, fejlesztésének lehetõségét elméleti és túraverseny keretében. A megyei verseny egyúttal alkalmat ad a legfelkészültebb csapatok kiválasztására. akiket Szövetségünk delegál a Magyar Természetbarát Szövetség által Esztergomban rendezendõ országos találkozón illetve versenyen (TEGYOT, TEDOT) való részvételre.

A verseny szerkezete: a versenyzõ 5 fõs csapatok elméleti és gyakorlati versenyen vesznek részt. Az elméleti versenyrészben helyismereti, turisztikai és tereptani feladatokat, míg a gyakorlati versenyen tájékozódási feladatokat kell megoldaniuk. Szerkezetileg a versenyünk illeszkedik az országos versenyek szerkezetéhez és nehézségéhez.

Kategóriák: általános iskolások, középiskolások külön versenyeznek. A csapatokat nemük alapján nem különböztetjük meg, indulhatnak fiú, lány és vegyes csapatok, de ugyanabban a kategóriában.

Nevezési díj: 200 Ft/fõ

Ellátás: mindenki önellátó. Reggel és este teát biztosítunk.

Szállás: saját sátorban

Nevezési határidõ: 1998. május 20-ig a Szövetségben (személyesen, levélben, vagy telefonon). Iskolánként egy szülõ, vagy tanár kíséretére számítunk!

Díjazás: A legjobb 3 helyezést elérõ csapatot díjazzuk! A kategóriánkénti legjobb öt helyezett csapat lehetõséget nyer az országos versenyen való részvételre.

Ajánlott felszerelés és irodalom:
- túrázáshoz szükséges felszerelés, illetve csapatonként:
- tájoló
- körzõ
- íróeszköz
- óra
- a Pilis és Visegrádi-hg.1:40000 turistatérképe (új kiadás)
- Esztergom várostérkép
- Tereptan és térképismeret
- Zöld kalandra fel!
- Természetjáró 1x1
- Kempingezés, túrázás (Usborne kézikönyv)
- Egyéb Komárom-Esztergom megyei kiadványok, útikönyvek
- Pilis és Visegrádi-hegység turistakalauza
- Esztergom útikalauz
- Alföldi Kék Túra Csongrád megyei szakasz igazolófüzet (elsõ kiadás: 1994), ez utóbbi a helyszínen is beszerezhetõ


Vissza a CsmTSz honlapjára