TELJESÍTMÉNYTÚRÁINK


Mi is az a teljesítménytúra ?


Petres - 79
kerékpáros teljesítménytúra
( 1998 - )

Mínusz - 30
téli gyalogos teljesítménytúra

(2001-2002, 2016- )


TELJESÍTMÉNYTÚRA ARCHÍVUM

Délkör-4
kombinált teljesítménytúra

(1989-1993)

KéKeréK
kerékpáros teljesítménytúra

(1996-1997)


Pyro Below the Zero
gyalogos teljesítménytúra

(1998-2000)


Tátralátó - 30
gyalogos teljesítménytúra

(1998-2010)


A híd túl messze van ...
téli gyalogos teljesítménytúrák
( 2002, 2005 )


TELJESÍTMÉNYTÚRÁK MAGYARORSZÁG MÁS TÁJAIN:

Teljesítménytúrázók Társaságának honlapja
(E-mail: Sztancsik György)

Önálló honlapok:
A Kinizsi Százas Teljesítménytúra honlapja
(E-mail: Szabó Zoltán)
Mályvád 55/30, Szanazug 40, Kőrös 50
(E-mail: Vidovenyecz Zsolt)
Teljesitménytúrák a Zselicben
(E-mail: Hevesi Zoltán)
Hanák Kolos Turista Egyesület
(E-mail: Ivanics József)
SUPER 8 Teljesítménytúra
(E-mail: Szabó Zoltán)


Mi is az a teljesítménytúra?

Amint arra a név is utal, a teljesítménytúrákon hangsúlyozott szerepet kap a fizikai teljesítmény. Mindig naptári időponthoz kötött teljesítésük, azaz egy meghatározott napon (ez évente nagyjából állandó) napon rendezik meg őket. A túra során a rendezők által kijelölt útvonalat kell végigjárni oly módon, hogy egy meghatározott időn (szintidő) belül kell a célba érni. A szintidő tehát az a maximális idő, ami a túrázónak rendelkezésre áll a teljesítéshez. A szintidő általában a távolság függvénye, 30km esetében legtöbbször 8 óra, 40km-re10 óra, 50km-re 12 óra, 100km-re 24 óra. Az első magyarországi teljesítménytúrát a "Kinizsi 100"-ast 1981-ben rendezte meg a Kinizsi TE "Encián" Szakosztály. Azóta igen népszerűvé vált e "sportág" és ma már évente több mint száz hosszabb-rövidebb teljesítménytúrát rendeznek országszerte.

A teljesítménytúrák nehézségét általában 4 tényező határozza meg. Ezek közül előre ismerhető az abszolút távolság, a szintkülönbség, és a szintidő. A 4. tényező az időjárás, mely általában csak valószínűsíthető az adott időpontban, és aminek hatására egy "könnyű sétának" igérkező "kis 30-as" is pillanatok alatt embert próbáló ádáz küzdelemmé válhat.

A túra a teljesítés módja szerint lehet gyalogos, kerékpáros, vízi, vagy kombinált. Ezen kívül nappali vagy éjszakai. A túra során a rendezők által nyújtott szolgáltatások (szálláslehetőség, étel, ital, csomagmegőrzés és szállítás) változóak. Ezeket a kiírás közli, ezért a kiírást nem árt jóelőre tanulmányozni a túra előtt. Ugyancsak a kiírásból tudhatjuk meg a túra nehézségi jellemzőit, útvonalát (ajánlott térképét), a rendezés idejét, a rendezők elérhetőségét, a nevezés módját. A teljesítménytúrákon való részvételért nevezési díjat kell fizetni!

A túra teljesítéséért díjazás jár. Ez legtöbbször jelvény, kitűző, oklevél vagy emléklap.

Magyarországon a teljesítménytúrák rendezését koordináló országos szervezet a TTT (azaz a Teljesítménytúrázók Társasága).
Honlapjukon: ttt.tr.hu megtalálható az éves túranaptár.