"Nekünk, természetbarátoknak szép, élményekben gazdag túrasorozatot kínál a felvázolt túramozgalom. A feladatok teljesítése során mind szellemi, mind testi felüdülésben részesülünk, s közben észrevétlenül rakjuk le szép hazánk megismerésének alapköveit, hol felemelõ, hol szomorú történelmi keretbe ágyazottan."

(Rosiár László dr.)

A HONFOGLALÁS EMLÉKEZETE
896 - 1996
" A Honfoglalás Emlékezete 896 - 1996 " címû túramozgalmat a Csongrád megyei Természetbarát Szövetség eredetileg 1993-ban az szövetség alapításának 35. évfordulóján írta ki, a honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére. A nagy érdeklõdésre való tekintettel az eredetileg 1996-ig kiírt mozgalmat szövetségünk változatlan feltételek mellett elõbb a magyar államalapítás 1000 éves évfordulójának emlékére 2000-ig, majd ezt követõen határozatlan idõre meghosszabbította.
A túramozgalom hét feladatkörben állítja össze a teljesítés követelményeit, amelyek során szerzett pontszámok adják az értékelés alapját. A szerzett pontszám biztosítja az elismerés fokozatát: bronz-, ezüst- és aranyjelvény szerezhetõ meg. A már megkezdett túrafüzetek érvényesek.

Az I. és II. feladat õstörténetünkbe vezet, részben irodalmi megvilágításban.

A III. feladatcsoport a hét magyar törzs nevének a kárpát medencében található, helynevekbe történt beépülésének felsorolását kívánja meg: pl. Alsónyék, illetve ezen települések felkeresését kéri, esetleg múzeumlátogatással.

A IV. feladat érdekfeszítõ portyára hív Csongrád megyében. Meg kell látogatni Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkot. A Feszty Árpád alkotta körkép megtekintése felejthetetlen élmény, mely mellé sorakoznak az Emlékpark egyéb kiemelkedõ látnivalói.

Az V. feladat a kalandozások és fegyverszövetségek történelmérõl faggatja a résztvevõket.

A VI. kérdéscsoport során a honalapító Árpád nemzetségébõl származó Árpád-házi királyaink életébe tekinthetünk be. Tanulmányozható a leszármazás rendje, az egyes családok összetétele, az uralkodás idõpontja. Kapaszkodóul - a teljesség igénye nélkül - a túrafüzetben felsoroltuk azon városokat és településeket, amelyek valamely oknál fogva kötõdnek egyes Árpád-házi királyainkhoz. Feladat: tetszés és lehetõség szerint ezen helyek felkeresése és méltatása az Árpádkor története kapcsán. Egy-egy hely általában csak egyszer értékelhetõ, kivétel a korabeli település azonosítása.

Végül a VII. feladat teljesítése a Börzsöny-hegységben megrendezendõ túrák, portyák keretében szórakoztató vetélkedés során válik lehetõvé.

Szállás: Kisirtáspusztán a CsMTSz " Toboz " kulcsosházában. E túrák idõpontját mindenkor a CsMTSz aktuális évre szóló eseménynaptára közli.

Az értékelés minden év december 1 - 15-ig történik (módosítás a túrafüzet 6.oldal 2.ponthoz).

A 40 oldalas túrafüzet megvásárolható a Csongrád megyei Természetbarát Szövetségben (6722. Szeged, Tábor u. 7/b), mindenkori ára magába foglalja a bronzjelvény árát is. Az ezüst és aranyjelvények önköltségi árát a teljesítést követõen kell kifizetni.


Az Árpádok hagyatéka
(a fõszervezõ, Rosiár László dr. jegyzetei " A Honfoglalás Emlékezete 896 - 1996 " címû túramozgalomhoz)

    1. Bevezetés
    2. Nemzeti ereklyénk a Szent Korona, trónviszályok a XI. században
    3. A XII-XIII.sz. trónviszályai
    4. A Szent Korona romantikus, szomorú, napjainkra felemelõ története
     4.1. A Szent Korona története az Árpád-kortól a XV. századig
     4.2. A Szent Korona története a XVI.-XVIII. században
     4.3. A Szent Korona története a XIX.században
     4.4. A Szent Korona története a XX.században


Vélemények a Honfoglalás Emlékezete túramozgalomról
Vissza a fõoldalra